2016 10 26 /17:33

Kremliaus pagalbininkai NATO – ispanai. Rusų laivų jie nepriims tik dabar

Jau daugiau nei pustrečių metų Rusija kaltinama aneksavusi Krymą ir kurstanti karą Rytų Ukrainoje. Jau ilgiau nei metus Kremlius teikia karinę pagalbą civilius gyventojus žudančiam Sirijos diktatoriaus Basharo al Assado režimui. Tuo metu kai kurios Europos šalys nenustoja teikti karinės pagalbos Rusijai, rašo „The Huffington Post“. Tiesa, kilus triukšmui bent jau ispanai rusų laivų nebeįsileis.
Lėktuvnešis „Admiral Kuznecov“
Lėktuvnešis „Admiral Kuznecov“ / Wikimedia.org nuotr.

Viena ištikimiausių Rusijos partnerių – Ispanija. Mažiausiai 25 Rusijos karo laivai per laikotarpį nuo Krymo aneksijos papildė savo kuro ir kitų būtiniausių reikmenų atsargas Ispanijos uostuose.

Pastarąjį kartą toks Rusijos karo laivų vizitas NATO ir Europos Sąjungos narėje Ispanijoje įvyko dar spalio 16 dieną. Rusijos korvetės („Zeliony Dol“ ir „Serpuchov“) ir vienas laivas-vilkikas SB-36 buvo sustoję ir apsirūpino Seutos uoste.

Maskva Ispanijos uostus savo karinėms reikmėms naudoja dar nuo 2011 metų. Per šiuos penkerius metus 62 įvairių klasių laivai ir net atakoms naudojami povandeniniai laivai lankėsi NATO narėje Ispanijoje.

Kai kurie iš šių vizitų Ispanijoje sutapo su naujų sankcijų Rusijai paskelbimu 2014 metų pavasarį. Keturi iš penkių pastarųjų Ispanijoje besilankiusių karo laivų vykdo karines misijas Sirijoje.

Kiti laivai, tokie, kaip fregata „Ladny“ ar minėtos korvetės, susiję su Juodosios jūros laivyno stiprinimu užgrobtame Kryme, Sevastopolio uoste.

Kilus skandalui, Rusija atsisakė savo plano užsukti į Ispanijos uostą pasipildyti degalų karo laivams, plaukiantiems Sirijos krantų link, pranešė Ispanijos užsienio reikalų ministerija.

„Rusijos ambasada Madride ką tik mums pranešė atšaukianti prašymą leisti užsukti į uostą savo laivams, vadinasi, toks apsilankymas atšaukiamas“, – sakoma Ispanijos ministerijos pranešime.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karinis pasirodymas Sevastopolyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karinis pasirodymas Sevastopolyje

Įsileidžia ir Graikija bei Malta

Tiesa, Ispanija nėra vienintelė valstybė, padedanti Rusijai stiprinti savo karinę bazę Tartuse, Sirijoje, ir plėsti karinius veiksmus.

Kol NATO pastaruosius 30 mėnesių leido stiprindama savo pozicijas ir taikydama sankcijas Rusijai, tokios valstybės kaip Ispanija ar Graikija prisidėjo prie Kremliaus interesų įgyvendinimo.

2014 metų liepos mėnesį karo laivas „Viceadmirolas Kuznecovas“, o kitų metų vasario mėnesį „Jaroslav Mudrij“ lankėsi Maltoje. ES narėje Maltoje šį mėnesį lankėsi ir dar keli į karo veiksmus Sirijoje siųsti karo laivai.

Praėjusias metais desantinis laivas „Koroliov 130“ lankėsi Graikijos Pirėjo uoste. Šis vizitas ypač kelia nerimą, nes NATO narė Graikija Kretos saloje turi ir aljanso karinę bazę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius