-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kremliaus propaganda mėgaujasi riaušėmis Fergusone

Sprogimai, smurtas, socialinė nelygybė – neramumai ne kažkur Artimuosiuose Rytuose, Šiaurės Afrikoje ar Maskvoje, o JAV, Fergusone, yra būtent tai, ko ir reikia Kremliaus propagandai, rašo „GlobalPost“.
Policininkai Fergusone
Policininkai Fergusone / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasauliui stebint, kaip Misūrio valstijos miestą praryja chaosas, Rusijos valstybinė žiniasklaida pasimėgaudama aiškina, kad šie neramumai apnuogina JAV polinkį į dvigubus standartus. Žinoma, Kremliaus propagandos vergams informacija pateikiama itin paprastai. Nekalba apie sudėtingus rasių santykius, socialinį identitetą. Amerikos pareigūnai muša savo piliečius – tai viskas, kas svarbu.

„Norite eksportuoti tokią demokratiją? – save politologu pristatantis Aleksandras Domrinas pareiškė televizijos laidoje antradienį. – Ačiū, bet ne, ačiū.“

Riaušės Fergusone sulaukė daug dėmesio Rusijoje. Jas ypač plačiai nušvietė valstybės kontroliuojama žiniasklaida, iš kurios dauguma rusų ir gauna visas naujienas. Šie neramumai – tikra dovana Kremliaus propagandistams, norintiems atkeršyti JAV už jos paramą Ukrainos žmonėms. Rusija tebesilaiko absurdiškos teorijos, kad Maidano revoliucija buvo fašistinis perversmas, kurį suorganizavo JAV. Dabar ji pasigardžiuodama aiškina, kad amerikiečiai patys vykdo „pogromus“ ir malšina bet kokius protestus savo žemėje. 

Gynybos ekspertas Igoris Koročenka antradienį televizijos laidoje ragino rusus „patiems pasidaryti išvadas, matant tokį JAV dviveidiškumą“. „Viena vertus, jie kursto protesto ugnį Euromaidane, tačiau įvykus analogiškai situacijai namuose, jie tampa neįtikėtinai žiaurūs. Štai ką reiškia amerikietiška demokratija“, – kalbėjo jis.

I.Koročenka ir kiti Kremliaus propagandistai netgi teigia, kad toks JAV policijos žiaurumas tikriausiai ves prie didesnių sukilimų visoje šalyje. Rusijoje viena laikraščio antraštė net skelbė: „Ar Fergusonas taps Baracko Obamos Maidanu?“.

Rusijoje viena laikraščio antraštė net skelbė: „Ar Fergusonas taps Baracko Obamos Maidanu?“

Riaušės tapo gardžiu kąsniu ir anglų kalba transliuojančiai propagandos mašinai RT, ir neseniai startavusiai „Sputnik“. Pastarojoje šią savaitę visą laidą buvo kalbėta apie tai, kad per pastarąjį dešimtmetį daugiau amerikiečių žuvo nuo JAV policininkų rankų nei per Irako karą. „Atrodo, kad JAV pradėjusi dar žiauresnį karą – JAV policijos prieš JAV piliečius“, – aiškinta faktais neparemtoje laidoje.

Nuo žiniasklaidos neatsilieka ir Rusijos politikai. Dūmos pirmininkas Sergejus Naryškinas netgi pareiškė, kad NATO turėtų išmesti JAV iš aljanso – tik taip esą būtų užtikrintas didesnis stabilumas Europoje. Jo teigimu, dabar JAV ir pati supranta skaudžiai mokanti už kišimąsi į viso pasaulio reikalus – yra įsivėlusi į pernelyg daug neišspręstų konfliktų.

Viešojoje erdvėje Rusijoje dabar grįžtama prie Sovietų Sąjungos laikais naudotos praktikos – badyti pirštis į oponento šalies vidaus problemas ir taip bandyti užmaskuoti savąsias.

Kremlių remiantis teisininkas Dmitrijus Agranovskis netgi apvertė garsiąją Ronaldo Reagano frazę, „Twitter“ parašydamas: „Amerika yra blogio imperija – ne tik visam pasauliui, bet ir savo pačios žmonėms.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius