-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiausiai sirų kraujo praliejo Basharo al-Assado ir Vladimiro Putino tandemas

Rusijos karo aviacijos smūgių gelbėjamas Basharas al-Assadas toliau tęsia Sirijos gyventojų naikinimą. Skaičiai jau prilygsta genocidui. 2015 metais Sirijos režimas nužudė 12 044 civilius, rodo Jungtinių Tautų paskelbta ataskaita.

Jungtinių Tautų vyriausiojo komisaro žmogaus teisėms paskelbta ataskaita rodo, kad Sirijos režimas privalo prisiimti atsakomybę dėl „sistemingo ir masinio smurto“.

Nusikaltimais žmogiškumui Kremliaus bičiuliu tapęs Basharas al-Assadas pranoko netgi „Islamo valstybę“ ir kitas džihadistų grupuotes. 621 apklausto Sirijos karo liudininko duoti parodymai JT žmogaus teisių gynėjus privertė kreiptis į Saugumo Tarybą dėl sankcijų Sirijos režimui sugriežtinimo.

„Belaisvių situacija Sirijoje yra kritiška, ji atspindi siaubingą žmogaus teisių padėtį šioje šalyje“, – teigiama tyrėjų ataskaitoje. „Tūkstančiams asmenų vis dar esant nelaisvėje Sirijos valdžia, ginkluotos grupuotės, išorės rėmėjai turėtų dėti visas pastangas, kad pažeidimai liautųsi“, – pridūrė JT atstovas.

Liudininkų parodymai nepalieka abejonių, kad B.al-Assado režimas ne tik kalino, kankino, bet ir žudė opozicijos atstovus, nepriklausančius jokioms teroristinėms grupuotėms.

Infografikas „Atsakomybė už civilių aukas Sirijos karo metu“
Infografikas „Atsakomybė už civilių aukas Sirijos karo metu“

JT ataskaitoje taip pat pažymima, kad Sirijos režimas ne tik žudo civilius, bet ir toleruoja seksualinės prievartos atvejus. Pasak tyrėjų, galima spręsti, kad Sirijos režimo karinių pajėgų vadai žino apie civilių žudynes, prievartą ir kitus karo nusikaltimus, tačiau suteikia laisvę kariams taip elgtis.

Komisija pasiūlė Saugumo Tarybai kreiptis į Tarptautinį baudžiamąjį teismą dėl šiuos nusikaltimus skatinusių ar sudarančių sąlygas juos vykdyti asmenų teisimo.

Atsakomybė dėl civilių Sirijos gyventojų žūčių krinta ir ant Kremliaus pečių.

Atsakomybė dėl civilių Sirijos gyventojų žūčių krinta ir ant Kremliaus pečių. Rugsėjo 30 dieną karinę intervenciją Sirijoje pradėjusi Rusija jau apkaltinta ne tik besitaikiusi į nuosaikios opozicijos būstines, bet ir naudojusi uždraustas kasetines bombas.

Rusijos karo aviacijos smūgiai vien 2015 metais pareikalavo 849 gyvybių. Manoma, kad Ženevos derybų metu suintensyvėję smūgiai Alepo mieste šią kraupią statistiką perkėlė į keturženklių skaičių zoną.

Pasak padėtį Sirijoje stebinčios Britanijoje registruotos organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), nuo valdančiojo režimo vasario 1 dieną pradėto puolimo prieš sukilėlius Alepo provincijoje iki šiol žuvo 506 žmonės.

Šio organizacijos direktorius Rami Abdel Rahmanas sakė, kad minimą žuvusiųjų skaičių sudaro 274 sukilėliai ir užsienio džihadistai, 143 režimo kariai ir 89 civiliai. Tarp šių aukų yra ir 23 vaikai, žuvę per Rusijos aviacijos antskrydžius.

Per šį 2011 metais protestais prieš režimą prasidėjusį ir pilietiniu karu virtusį konfliktą žuvo daugiau kaip 260 tūkst žmonių, apie pusė gyventojų teko palikti savo namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius