Kremlius bijo, kad Armėnijoje prasidės revoliucija

Neramumai Jerevane, kilę dėl elektros kainų didinimo bei policijos smurto, Vakaruose nesulaukė didelio dėmesio, tačiau įvykius įdėmiai seka Kijevas ir Maskva. Kaip skelbia „BloombergView“, „protestai atspindi neįprastai stiprų nepasitenkinimą Rusijos įtaka posovietinėje erdvėje, kurią, atrodė, Kremlius tvirtai laiko savo rankose“.
Protestuojantys Armėnai
Protestuojantys armėnai / „Scanpix“/AP nuotr.

Nepasitenkinimą elektros kainų didinimu galima būtų laikyti Armėnijos vidaus reikalu, jeigu 100 proc. Armėnijos elektros skirstymo bendrovės akcijų nepriklausytų Rusijos valstybinei elektros energijos eksporto ir importo monopolininkei „Inter RAO“. Šios įmonės valdybos pirmininkas yra artimas Vladimiro Putino draugas Igoris Sečinas. Taigi, šios protesto akcijos yra ne vien tik susidūrimas su policija, bet ir, kaip skelbia leidinys, „pagal nutylėjimą nukreiptos prieš Maskvą“. 

V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas paskelbė, kad Kremlius labai įdėmiai stebi įvykius Jerevane. Kaip rašo „BloombergView“, Maskvos nerimas kyla dėl to, kad panašiai įvykiai prasidėjo ir Ukrainoje: iš pradžių mitingai buvo nedideli, tačiau vėliau pareigūnai panaudojo jėgą, protestai augo, ir mažiau nei po mėnesio Kijevas paniro į liepsnas, o Viktoras Janukovyčius buvo priverstas bėgti į Rusiją.  

Maskvos nerimas kyla dėl to, kad panašiai įvykiai prasidėjo ir Ukrainoje.

Ukrainoje nemažai žmonių norėtų, kad Armėnijoje įvykiai klostytųsi pagal tokį scenarijų. Pavyzdžiui, Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas (kuris, kaip pažymi leidinys, yra armėnų kilmės) socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė įrašą, kuriame priminė, kad Maidano dalyvius irgi mušė milicija, tačiau laisvės siekis galų gale nugalėjo. 

Tuo tarpu Maskvoje Kijevo reiškiamas palaikymas Jerevano protestuotojams vertinamas kaip politinis žingsnis, o politologas Sergejus Markovas jau paskelbė, kad demonstracijas neva koordinuoja ukrainiečių kovotojai. 

Tiesa, visuomenės nuomonės pasiskirstymas Armėnijoje sudėtingesnis nei Ukrainoje, ir antimaskvietiškos nuotaikos čia ne tokios stiprios. Todėl Jerevano protestus kol kas sunku vadinti Ukrainos tipo revoliucija, ir bent jau kol kas sunku prognozuoti, kad čia pasikartos Kijevo įvykiai. 

Visgi Maskvai tai dar viena priežastis nerimauti. Tačiau vietoje to, kad kovotų su korupcija įmonėse, kurios naudojamos kaip įtakos skleidimo agentai buvusioje imperijos teritorijoje, ji sugeba kovoti tik su simptomais, mat korupcija – vienas esminių jos eksporto objektų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius