Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremlius rusams skiedžia pasakas apie sėkmingas operacijas Sirijoje

Rusijos valstybinėje žiniasklaidoje tokių vaizdų iš Alepo, kokius mato visas pasaulis, nėra. Ne – Kremlius per valdžios kontroliuojamas medijas projektuoja žinutę, kad Maskva ir tik Maskva yra pajėgi išspręsti jau nuo 2011 metų liepsnojantį konfliktą Sirijoje, rašo „The Wall Street Journal“.
"Sputnik" nuotraukose iš Rytų Alepo – laimingi vaikai
"Sputnik" nuotraukose iš Rytų Alepo – laimingi vaikai / „Scanpix“ / „Sputnik“ nuotr.

Maskvoje neseniai surengtose dviejose didelėse nuotraukų parodose rusams Sirijos Alepo ir Palmyros miestai buvo parodyti tokie, kokius Vakarai mato retai.

Destrukcijos ir bado vaizdus šiose valstybės remiamose parodose pakeitė besijuokiantys sveiki vaikai ir per dykumą lekiantys Rusijos pajėgų šarvuočiai.

Alepe iš tikrųjų verda pragaras – mieste vis dar įstrigę dešimtys tūkstančių civilių, kurie laukia evakuacijos. Tačiau Kremlius savo vidaus auditorijai stengiasi įrodyti, kad tik Rusija gali užbaigti pilietinį karą Sirijoje.

Dainos apie taikos sargybinius

Situaciją Alepe Rusijos vyriausybė ir valstybinė žiniasklaida sutartinai vadina „išvadavimo operacija“, o per Kremliaus valdomą televiziją praėjusią savaitę buvo parodytas interviu su Sirijos prezidentu Basharu al Assadu, kuris dėkojo Maskvai už pagalbą.

Savaitgalį Rusijos valstybinė televizija valandų valandas rodė nuniokoto Alepo vaizdus iš oro, o fone skambėjo gaivališka klasikinė muzika.

Jau metus besitęsianti Rusijos karinė intervencija Sirijoje išpūtė Kremliaus vaidmenį tarptautiniame geopolitikos spektaklyje, o namuose tapo įkvėpimo šaltiniu dainoms ir kompiuteriniams žaidimams. Mokyklinukai net rašo laiškus Sirijoje dislokuotiems kariams.

„Sirijoje siautėjantis blogis leidžia visam pasauliui pajusti Rusijos dvasią jos dabartinėje formoje“, – teigia 28-erių Artiomas Grišanovas, gyvenantis Sibire ir kuriantis dainas apie Rusijos karių didvyriškumą.

Jis yra tipinis Rusijos propagandos skleidėjas, į savo kanalą „YouTube“ sukrovęs ir daugybę verksmingų įrašų apie „fašistus Ukrainoje“ bei taiką pasaulyje.

VIDEO: Rusijos karius šlovinantis propagandinis klipas

Vis dėlto akivaizdu, kad rusams stengiamasi uždėti didžiulius rožinius akinius. Mat realybė visai kitokia – „Islamo valstybė“ ką tik atsiėmė istorinį Palmyros miestą, o Alepe žūsta šimtai žmonių, ir toli gražu ne vien teroristai.

JAV ir Jungtinė Karalystė jau yra apkaltinusios Rusiją vykdant karo nusikaltimus Sirijoje, o „Baltieji šalmai“, civilinės gynybos organizacija, praėjusią savaitę Jungtinės Tautoms pranešė, kad per Rusijos bombardavimus Alepe žuvo 1 tūkst. civilių, iš jų – 380 vaikai.

Žudiko žodžius ignoravo

Šiaip ar taip, bent jau iš Alepo sukilėlius baigiama išstumti. Tad Kremliui „parduoti“ karą ir Rusijos karinę intervenciją visuomenei lengviau.

Štai savaitgalį Rusijos valstybinė televizija valandų valandas rodė nuniokoto Alepo vaizdus iš oro, o fone skambėjo gaivališka klasikinė muzika. Ir Alepui, ir Palmyrai dėmesio pastarosiomis dienomis skiriama vis daugiau, o kadrai dažnai nespalvoti – taip sukuriamas Antrojo pasaulinio karo laikų efektas.

Simboliška, tačiau pirmadienio vakarą, kai Ankaroje buvo nušautas Rusijos ambasadorius, Rusijos televizijos ignoravo faktą, kad žudikas šaukė, jog tai kerštas už Alepą.

„Scanpix“/AP nuotr./Mevlutas Mertas Altintašas
„Scanpix“/AP nuotr./Mevlutas Mertas Altintašas

Sąlyginė sėkmė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui leidžia pristatyti savo šalį kaip kovojančią ne tik prieš terorizmą, bet ir už krikščionybę bei Vakarų kultūrą.

Į pagalbą pasikviestas net garsusis Ermitažas – meno ir kultūros muziejus Sankt Peterburge. Jo ekspertai ir archeologai vyko į nusiaubtą Palmyrą, o Sirijoje apsilankęs Ermitažo direktorius Michailas Piotrovskis pareiškė: „Saugoti kultūrą – mūsų pareiga.“

Giria savus, peikia amerikiečius

Valstybinė televizija taip pat su pasididžiavimu rodo esą chirurgiškai tikslius Rusijos oro smūgius, o jei sušmėžuoja mirtis ir kančia, visuomet kalti Sirijos sukilėliai. Visi be išimties – teroristai.

Džiaugsmas dėl esą sėkmingos operacijos Sirijoje (nors yra nuomonių, kad reikėtų kalbėti apie Pyro pergalę) – ne tik valstybinis. Paprasti rusai patys skatina savotišką triumfalizmą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./IS džihadistai sugrįžo į Palmyrą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./IS džihadistai sugrįžo į Palmyrą

32 metų kompiuterinių žaidimų kūrėjas Dmitrijus Babkinas jau sukūrė žaidimą „Karas Sirijoje“, kuriame žaidėjas yra siras policininkas, kuris įveikia „Islamo valstybę“ padedamas Rusijos kariškių. Žaidimo, kuris prekyboje pasirodys vasarį, kulminacija, žinoma, – Palmyroje.

„Rusų pasirodymas Sirijoje padėjo šiai šaliai išvengti griūties ir tokių kadaise klestėjusių, pasaulietiškų šalių kaip Libija bei Irakas likimo. Ten dabar tarpsta terorizmas“, – tvirtino D.Babkinas.

49 proc. rusų mano, kad intervencija Sirijoje turi tęstis. Tik 28 proc. teigia, kad kariniai veiksmai yra bloga idėja.

Visuomenė, regis, įtikinta. Nepriklausomo Jurijaus Levados centro duomenimis, 49 proc. rusų mano, kad intervencija Sirijoje turi tęstis. Tik 28 proc. teigia, kad kariniai veiksmai yra bloga idėja.

Ir nors pati Rusijos kariuomenė jau yra paskelbusi apie 15 karių žūtis Sirijoje, apie aukas ir jų skaičių šalies žiniasklaidoje daug nekalbama.

O štai apie JAV vadovaujamos koalicijos aviacijos kampaniją prieš „Islamo valstybę“ pranešama kone kasdien. Irako miesto Mosulo išvadavimo operacija vadinama chaotiška, neturinčia vadovų.

„Scanpix“/AP nuotr./Mosulo gyventojai sutinka juos išlaisvinusius Irako karius
„Scanpix“/AP nuotr./Mosulo gyventojai sutinka juos išlaisvinusius Irako karius

„Aišku viena – JAV ir Irako koalicija su taikiais Mosulo irakiečiais elgiasi blogiau nei su kovotojais Alepe“, – dar lapkritį savo feisbuko paskyroje paskelbė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Ermitažo vadovai savo planus dėl Palmyros atkūrimo – jie, žinoma, nusikels, nes miestą vėl užėmė džihadistai – sieja su senosios krikščionybės palikimu. Muziejuje yra salė, kuri nuo XX a. pradžios prikimšta artefaktų iš Palmyros.

„Tai yra dalis mūsų nacionalinės sąmonės: Sirija mums reiškia ne tik Palmyrą, bet ir ortodoksinę krikščionybę“, – teigė muziejus direktorius M.Piotrovskis – visai kaip B.al Assadas pernai, kai pareiškė, kad V.Putinas gina krikščionybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius