Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Krizę nuspėjęs ekspertas: didėja rizika, kad ekonomika gali vėl kristi

„Financial Times“ paskelbė Niujorko universiteto profesoriaus Nourielio Roubini perspėjimą, kad nors dalis pasaulio jau brenda iš krizės, atsiranda pavojus, kad jeigu ekonomikos stimuliavimas bus nutrauktas, nuosmukis gali smogti dar kartą.
N.Roubini
N.Roubini / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ekonomikos ekspertas, pirmas prakalbęs apie artėjančią krizę, pareiškė, kad pasaulio ekonomika dugną pasieks šių metų pabaigoje. Jis rašo, kad kai kuriose šalyse (Australijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Japonijoje, Kinijoje, Indijoje, Brazilijoje) ekonomika jau atsigauna, bet daugelyje išsivysčiusios ekonomikos šalių (Jungtinėse Valstijose, daugelyje Europos šalių) apie recesijos pabaigą šiemet dar nebus galima paskelbti.

Ekspertas teigia, kad vyriausybės visame pasaulyje negali nutraukti ekonomikos skatinimo programų (jos įsipareigojusios skatinti ekonomiką 2 trln. JAV dolerių), nes tai pasaulį gali pastūmėti į naują nuosmukį. Kartu jis spėja, kad vyriausybės bus spaudžiamos tokias programas pristabdyti.

Eksperto teigimu, rizika, kad prasidės dar vienas kritimas, smarkiai padidėtų, jeigu vyriausybės ir centriniai bankai, nusprendę, kad recesija baigiasi, pradėtų kelti mokesčius, mažinti išlaidas, tuomet ekonomika pereitų į „stagdefliacijos“ fazę – recesijos ir defliacijos mišinį.

N.Roubini teigia, kad vyriausybės, kurios nuspręs išsaugoti didelį biudžeto deficitą, bus kritikuojamos valstybės obligacijų rinkoje.

Ekspertas teigia manantis, kad ekonomikos atsigavimas bus ne V formos (staigus kilimas po recesijos), o U formos – visiškai atsigauti prireiks dar kelerių metų.

Argumentuodamas N.Roubini teigia matantis ženklų, kurie pagrindžia, jog atsigavimas nebus V formos: nedarbas vis dar didėja, finansų sistema pažeista visame pasaulyje, mažas bendrovių pelningumas ir kt. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius