Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Krizės prislėgtoje Italijoje vadovavimą perima nauja vyriausybė

Ekonomistas Mario Monti trečiadienį pakeis Silvio Berlusconi Italijos premjero poste ir mėgins traukti euro zonos ekonomikos sunkiasvorę iš krizės, dėl kurios visame pasaulyje pradėjo skambėti pavojaus varpai.
Mario Monti
Mario Monti / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Finansų rinkų spaudimas sušvelnėjo, kai 68 metų M.Monti, anksčiau dirbęs Europos Sąjungos (ES) konkurencijos komisaru, ruošiasi oficialiai priimti Italijos prezidento Giorgio Napolitano paskyrimą ir vėliau trečiadienį pristatyti savo naująjį kabinetą.

Vėliau M.Monti bus prisaikdintas ir per oficialią ceremoniją perims valdžią iš S.Berlusconi – ekstravagantiško verslo magnato, kuris atsistatydino šeštadienį Romos gatvėse susirinkusios tūkstantinės minios džiaugsmui.

S.Berlusconi Italijos vyriausybei vadovavo dešimt iš pastarųjų 17 metų.

Tikimasi, kad jau ketvirtadienį parlamentas balsuos dėl pasitikėjimo naująja vyriausybe, kuriai teks kuo greičiau įrodyti tarptautinei bendruomenei, kad yra rimtai nusiteikusi vykdyti reformas.

Šią savaitę formuodamas savo kabinetą M.Monti siekė bendro sutarimo, jog italams teks „aukotis“, kad išvengtų valstybės bankroto, taip pat ragino „ekonominio, socialinio ir visuomenės augimo“.

M.Monti užsitikrino visų pagrindinių Italijos politinių jėgų palaikymą, tačiau jam teks nelengva užduotis rinktis kursą susiskaldžiusioje politinėje arenoje ir atlaikyti gausias kritikos strėles iš S.Berlusconi sąjungininkų stovyklos.

„Jis ilgai neištvers“, – skelbė S.Berlusconi priklausantis dienraštis „Il Giornale“.

Tuo tarpu kai kurie S.Berlusconi partijai „Laisvės tauta“ ištikimi veikėjai ragino spalvingo charakterio milijardierių grįžti vadovauti Italijai.

Kritiškame verslo dienraščio „Il Sole 24 Ore“ vedamajame rašoma: „Politinės jėgos atitrūkusios nuo tikrovės, užsiėmusios derybomis dėl (kandidatų į ministrus) vardų, nesirūpindamos dėl būsimosios vyriausybės susilpninimo.“

Nors M.Monti dešimt metų dirbo Briuselyje, šis technokratas iki šiol nebuvo užėmęs jokio politinio posto Italijoje. Tačiau neseniai jis pademonstravo savo ryžtą, tvirtindamas, kad jo vyriausybė turi išsilaikyti valdžioje iki 2013 metų – numatomos kitų visuotinių rinkimų datos.

Dirbdamas ES komisaru, M.Monti pagarsėjo skyręs JAV technologijų milžinei „Microsoft“ beveik 500 mln. eurų (1,73 mlrd. litų) baudą ir užblokavęs 42 mlrd. JAV dolerių vertės planą dėl bendrovių „General Electric“ ir „Honeywell“ susijungimo.

Santūraus būdo M.Monti, kuris labai skiriasi nuo savo ekscentriško pirmtako, sakė esantis „visiškai įsitikinęs“, kad Italija gali įveikti skolų krizę, bet privalo veikti greitai.

Italijos valstybės skola labai didelė – 1,9 trln. eurų – tačiau gana stabili, o jos biudžeto deficitas palyginti mažas. Tačiau šalies ekonomika auga vangiai, o dėl pastarojo meto politinės sumaišties Romai pastebimai pabrango skolinimasis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius