Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kroatija gali atsisakyti kaltinimų Serbijai genocidu

Kroatija gali atšaukti ieškinį Serbijai, parduotą į Tarptautinį Teisingumo Teismą Hagoje, pirmadienį pareiškė Kroatijos prezidentas Ivo Josipovičius interviu Didžiosios Britanijos visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainei.
Pratybos Kroatijoje
Pratybos Kroatijoje / LK SOP nuotr.

Pasak I.Josipovičiaus, Zagrebas žengs šį žingsnį, jeigu santykių tarp abiejų šalių sureguliavimo procesas bus sėkmingai tęsiamas ir išspręsti skaudžiausi klausimai.

1999 metais Kroatija padavė ieškinį į Tarptautinį Teisingumo Teismą, kaltindama Serbiją genocido aktais kroatų atžvilgiu per Balkanų karus praėjusio šimtmečio dešimtajame dešimtmetyje.

Po 10 metų Serbija padavė panašų ieškinį Kroatijai, kaltindama Kroatijos kariuomenę karo nusikaltimais serbams.

Tuo tarpu šiomis dienomis, per savaitgalį vykusį pirmąjį oficialų I.Josipovičiaus vizitą į Belgradą, jis ir jo kolega Serbijoje Borisas Tadičius kalbėjo, kad prasidėjo nauja bendradarbiavimo era.

Tačiau praėjus ir 15 metų, kai baigėsi karas dėl Kroatijos nepriklausomybės, jo paliktos žaizdos vis dar skauda.

Nors susitaikymo gestų yra, Zagrebas primygtinai reikalauja, kad Belgradas perduotų teismui asmenis, kaltinamus karo nusikaltimais per karą su Kroatija.

„Sprendimu atšaukti ieškinį turi baigtis tam tikras procesas, – sakė prezidentas I.Josipovičius interviu BBC. – Mes turime lūkesčių, susijusių su susitaikymo procesu, su karo nusikaltėlių nubaudimu. Jeigu šios sąlygos bus įvykdytos, atkris ir ieškinio Serbijai būtinybė.“  

Panašu, kad Serbijos prezidentas B.Tadičius pritaria tokiam požiūriui.

Serbijos ir Kroatijos lyderiai nori pasiekti, kad jų šalys būtų priimtos į Europos Sąjungą (ES), o tam joms reikia parodyti Briuseliui sugebėjimą pamiršti praeitį ir pradėti naujus santykius, pagrįstus bendradarbiavimu.

Per I.Josipovičiaus vizitą į Belgradą abu prezidentai visaip demonstravo, kad nesantaiką keičia savitarpio supratimas ir dialogas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius