-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 02 18 /2014 02 19

Kruviniausia diena Kijeve nuo nepriklausomybės paskelbimo 1991-aisiais: jau žuvo 23 žmonės, ryte laukiama didžiojo milicijos šturmo

Ukrainos opozicijos protestuotojai antradienį atakavo prezidento Viktoro Janukovyčiaus partijos būstinę, Kijeve atsinaujinus įnirtingiems susirėmimams su milicija po kelių savaičių pertraukos. Atsakydama milicija šturmavo opozicijos barikadas Maidane. Skelbiama, kad per susirėmimus žuvo mažiausiai 23 žmonės: 16 protestuotojų ir 7 milicininkai. Dar apie tūkstantis žmonių sužeisti. Iš viso per lapkritį prasidėjusius protestus Kijeve jau žuvę 28 žmonės.
Ukraina
Kijevo centras / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiek tiek po 20 val. vietos laiku Maidane milicija pradėjo šturmą. Pareigūnai protestuotojus bando vaikyti vandens patrankomis ir fejerverkais, tačiau tūkstantinė minia nesitraukia. Milicija grasina, kad naktį pagrindinėje Kijevo aikštėje bus pradėta antiteroristinė operacija.

Kijeve uždarytas metro, milicija blokuoja ir įvažiavimus į Ukrainos sostinę. Nepaisant to, žmonės į Kijevą bando patekti miškais ir šalutiniais keliais.​

Milicininkams besipriešinantys aktyvistai sudegino du jėgos struktūrų darbuotojų šarvuočius ir sugadino vieną vandens patranką.

VIDEO: Tiesiogiai iš Kijevo

Live streaming video by Ustream
VIDEO: Susprogdintas vidaus tarnybos šarvuotis
VIDEO: Susirėmimai Kijeve
VIDEO: Neramumai Kijeve

2.30 val. Po derybų – prezidento reikalavimas skirstytis

Kelias valandas atidėliojęs susitikimą su opozicija prezidentas V.Janukovyčius galiausiai susitiko su jos lyderiais. Po susitikimo išėjęs opozicinės partijos UDAR lyderis Vitalijus Klyčko pareiškė, kad šalies vadovas Viktoras Janukovyčius neadekvačiai vertina situaciją, susiklosčiusią Kijeve.

„Janukovyčius absoliučiai neadekvačiai reaguoja į situaciją. Viskas, apie ką jis kalbėjo, – tai apie tai, kad opozicijos lyderiai paragintų žmones Maidane nutraukti priešpriešą ir sudėti ginklus“, – partijos UDAR tinklalapyje cituojami V.Klyčko žodžiai.

2.23 val. Sušaudytas patrulių ekipažas

Ukrainos vidaus reikalų ministerija pranešė, kad naktį buvo nušauti du kelių patruliai, dar vienas rimtai sužeistas išgabentas į ligoninę. Pirminiais duomenimis, susišaudymas įvyko patruliams persekiojant kelių eismo taisyklių pažeidėjus.

2.19 val. Trūksta padangų laužams

„Espreso TV“ komentatorius Maidano aikštėje sako, kad protestuotojams ima trūkti padangų, kuriomis būtų galima palaikyti ugnies sieną su policininkais. Jei ugnies ir dūmų neliks, protestuotojai bus kur kas lengviau pasiekiami policininkų kulkų. 

Protestuotojai Maidano aikštėje sukūrė ugnies liniją. Aikštėje per garsiakalbius raginama į laužus mesti viską, kas įmanoma – baldus, drabužius, net panaudotus puodelius.

JAV reikalauja atšaukti miliciją

JAV viceprezidentas Joe Bidenas antradienį paskambino prezidentui V.Janukovyčiui ir pareiškė, kad jis turi atitraukti iš Kijevo centro riaušių policiją, kuri anksčiau dieną pradėjo šturmuoti protestuotojų stovyklą.

Pranešime pažymima, kad JAV smerkia smurtą, naudojamą visų konflikto šalių, tačiau mano, kad ypatinga atsakomybė už įtampos sumažinimą tenka vyriausybei.

2.15 val. Sulaikyta apie 40 protestuotojų

Keturiose Kijevo areštinėse iš viso uždaryta apie 40 protestuotojų, skelbiama Euromaidano puslapyje internete. Anksčiau Ukrainos milicija paskelbė, kad antradienį sulaikytiems žmonėms negalios anksčiau paskelbta amnestija protestuotojams.

2.04 val. Auga žuvusiųjų skaičius 

Gintaro Gražinsko/„Tauragės kurjerio“ nuotr./Maidano šturmas
Gintaro Gražinsko/„Tauragės kurjerio“ nuotr./Maidano šturmas

Mažiausiai keturi protestuotojai žuvo po to, kai riaušių milicija pradėjo šturmuoti antivyriausybinių mitingų stovyklą Kijevo Maidano aikštėje, pranešė opozicijos medikų komanda. „Mes turime keturis kūnus“, – sakė Sviatoslavas Hanenka.

Su šiomis aukomis žmonių, žuvusių per susirėmimus su milicija, skaičius pasiekė 16.

1.35 val. Dalia Grybauskaitė: peržengtos visos ribos

Pietų Korėjoje viešinti Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad prievarta ir kraujas Kijeve peržengia visas ribas. „Jėgos naudojimas nėra išeitis. Valdžios ir opozicijos susitarimas reikalingas nedelsiant. Tai, kas vyksta Maidane, nesuderinama su jokiais demokratijos, pagarbos žmogaus teisėms ir laisvės principais. Tarptautinė bendruomenė turi imtis visų galimų priemonių ir padėti Ukrainai sustabdyti konflikto aštrinimą bei rasti taikų sprendimo kelią. Reiškiu užuojautą žuvusiųjų artimiesiems bei tikiuosi, kad sužeistaisiais bus skubiai ir tinkamai pasirūpinta“, – D.Grybauskaitė cituojama prezidentūros interneto puslapyje.

1.14 val. „Berkut“ padegtuose Profsąjungų rūmuose yra įstrigusių žmonių

„Berkut“ pareigūnai sugebėjo perimti pagrindinio protestuotojų štabo kontrolę. Netrukus po to iš šeštojo Profsąjungos rūmų aukšto pradėjo virsti juodi dūmai.

Gintaro Gražinsko/„Tauragės kurjerio“ nuotr./Maidano šturmas
Gintaro Gražinsko/„Tauragės kurjerio“ nuotr./Maidano šturmas

Opozicija praneša, kad degančio pastato viršutiniuose aukštuose yra įstrigusių žmonių, kuriuos bandoma gelbėti.

Tuo tarpu viduje siautėjantys „Berkut“ pareigūnai padeginėja vis daugiau vietų pastate. Ugnis rūmuose pasiekė jau trečią ir ketvirtą aukštus, o liepsna apima vis naujus pastato plotus.

Protestuotojai prie pastato ištempė brezentą, kad žmonės, kurie šėlstančios ugnies liko užblokuoti rūmuose, galėtų iššokti per langus.

Per garsiakalbius prašoma prie pastato rinktis žmones su gesintuvais. Kiti kviečiami stiprinti ugnies liniją aplink Maidano aikštę, kuria protestuotojai bando apsisaugoti nuo pareigūnų.

JAV laiko Janukovyčių atsakingu už viską, kas dedasi Ukrainoje

JAV ambasadorius Ukrainoje Geoffrey Pyattas surengė derybas su šalies užsienio reikalų ministerija. „Nuo šio momento JAV laiko Janukovyčių atsakingu už viską, kas dedasi Ukrainoje“, – svetainė zn.ua cituoja Amerikos pasiuntinio žodžius.

Manoma, kad „Berkut“ didįjį šturmą planuoja anksti ryte, kai protestuotojai bus labiausiai nuvargę

G.Pyattas taip pat pranešė, jog Vašingtonas svarsto galimybę išplėsti sankcijas atskiriems Ukrainos pareigūnams, kuriems po mėginimo išvaikyti Maidaną lapkritį ir gruodį jau buvo įvesti vizų apribojimai.

1.08 val. Prezidentas verčia opoziciją laukti

Ukrainos opozicinės partijos UDAR lyderis Vitalijus Klyčko ir frakcijos „Batkyvščyna“ („Tėvynė“) lyderis Arsenijus Jaceniukas šalies vadovo administracijos pastate vis dar laukia susitikimo su prezidentu Viktoru Janukovyčiumi.

„Janukovyčius slepiasi. Klyčko ir Jaceniukas jau beveik valandą laukia prezidento administracijoje. Visą laiką jiems sako: prezidentas tuoj susitiks su jais“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Oksana Zinovjeva.

1.01 val. Lemiamas šturmas – ryte?

Kijevo centre esančių bankų darbuotojai buvo perspėti, kad trečiadienį nė vienam jų nereikia atvykti į darbą, kadangi ryte vyks Maidano valymas. Manoma, kad „Berkut“ didįjį šturmą planuoja anksti ryte, kai protestuotojai bus labiausiai nuvargę.

Nedarbo diena paskelbta ir daugelyje valstybinių institucijų. Taip pat nedirbs centre esantys vaikų darželiai ir mokyklos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maidano šturmas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maidano šturmas

00.47 val.  Per LRT tiesioginę transliaciją pranešta, kad Kijevo centre išjungta elektra.

Lvove padegta prokuratūra

Lvove keli šimtai protestuotojų, dėvintys kaukes ir ginkluoti beisbolo lazdomis, šturmavo Lvovo srities prokuratūros pastatą.

Kaip iš įvykio vietos praneša korespondentas, iš pradžių aktyvistai apmėtė pastatą akmenimis ir išdaužė kelis langus, o paskui ėmė laužti metalines įėjimo duris. Netrukus po šturmo pastatas buvo padegtas.

Ant Maidano aikštės scenos sužeistas opozicijos atstovas

Vienas opozicijos atstovų Aleksandras Turčinovas neaiškiomis aplinkybėmis buvo sužeistas stovėdamas ant pagrindinės scenos Maidano aikštėje. Pranešama, kad jį į veidą sužeidė iš kažkur atskriejęs sprogmuo, tačiau rimtų sužalojimų išvengta.

00.33 val. Protestuotojai sukūrė „ugnies liniją“

Protestuotojai įstrižai nuo Profesinių sąjungų rūmų iki Maidano stelos pastatė barikadą ir ją padegė. Liepsnojanti „ugnies linija“ trukdo milicininkams tęsti Maidano šturmą.

Pirmas Profesinių sąjungų rūmų aukštas iš Europos aikštės pusės irgi dega: nuo karščio sutrūkinėjo langai ir liepsna ima veržtis į pastato vidų.

Tuo tarpu protestuotojai iš Profesinių sąjungų rūmų mėto baldus, kad jais būtų galima sutvirtinti barikadą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Maidano šturmas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Maidano šturmas

00.27 val. Daugėja žuvusiųjų

Per antradienio susirėmimus su protestuotojais Kijevo centre žuvusių milicininkų skaičius padidėjo iki septynių, pranešė Ukrainos vidaus reikalų ministerija.

Į medikus dėl pagalbos iš viso kreipėsi 298 jėgos struktūrų darbuotojai. 272 teisėsaugos pareigūnai buvo paguldyti į ligonines. 29 tų milicininkų yra su šautinėmis žaizdomis.

23.28 val. V.Klyčko atvyko į prezidentūrą

Ukrainos opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko atvyko į šalies prezidento Viktoro Janukovyčiaus rezidenciją deryboms. „Klyčko atvyko į Banko gatvę. Nuėjo pas Janukovyčių“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Oksana Zinovjeva.

Susitikime dalyvauja ir Ukrainos opozicinės frakcijos „Batkyvščyna“ („Tėvynė“) lyderis Arsenijus Jaceniukas. Tuo tarpu trečias opozicijos lyderis – kraštutinių dešiniųjų partijos „Svoboda“ („Laisvė“) vadovas Olehas Tiahnybokas į susitikimą su prezidentu nenuvyko ir šiuo metu yra sostinės Maidano aikštėje. Šturmas kuriam laikui nurimo.

23.20 val. Aukų skaičius per susirėmimus padidėjo iki 18

Kijeve antradienį per susirėmimus su protestuotojais žuvus septyniems milicininkams, bendras aukų skaičius per smurtingiausią dieną Ukrainoje nuo protestų pradžios prieš tris mėnesius padidėjo iki aštuoniolikos žmonių.

Ukrainos sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad iš viso žuvo vienuolika civilių asmenų ir septyni milicininkai, kai kurie iš jų – nuo šautinių žaizdų. Dar beveik trys šimtai žmonių buvo sužeista. Opozicija tikina, kad yra apie dvidešimt žuvusiųjų.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso bandė prisiskambinti Ukrainos vadovui, tačiau  telefono ragelio jis nekelta

23.06 val. Vakarų Ukrainoje protestuotojai užėmė administracinius pastatus

Antivyriausybiniai protestuotojai Vakarų Ukrainos mieste Lvove antradienį užėmė regiono administracijos pastatą ir milicijos būstinę, iš įvykio vietos pranešė AFP korespondentas. Ivano Frankovsko mieste užimtos vietos milicijos bei saugumo būstinės.

Sostinėje Kijeve vykstant kruviniems susirėmimams, Lvove maždaug 500 demonstrantų įsiveržė į regiono administracijos pastatą, kurį prieš tai apmėtė akmenimis.

Vėliau Lvove buvo uždegtas srities milicijos pastatas, kurio kontrolę buvo perėmę protestuotojai. Gaisras liepsnoja viename antro aukšto kambarių. Atskubėję ugniagesiai pradėjo gesinti ugnį.

Prie pastato yra susirinkę per 2 tūkst. protestų aktyvistų.

22.49 val. Laukiama prezidento ultimatumo

Nepatvirtintais duomenimis, prezidentas V.Janukovyčius telefonu kalbėjosi su JAV viceprezidentu Joe Bidenu. Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso taip pat bandė prisiskambinti Ukrainos vadovui, tačiau telefono ragelio V.Janukovyčius nekelia.

Po 23 val. V.Janukovyčius ketina kreiptis į tautą, praneša LRT televizija.

Protestuotojai kreipimąsi iš anksto vadina „ultimatumu“ ir žada nepasiduoti provokacijomis bei gintis iki galo.

22.45 val. Šimtai nukentėjusiųjų

Ukrainoje į greitosios pagalbos medikų brigadas pagalbos jau kreipėsi 209 per susirėmimus Kijeve nukentėję žmonės, pranešė miesto administracijos sveikatos apsaugos departamentas.

Departamento duomenimis, 110 žmonių buvo paguldyti į ligonines.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maidano šturmas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maidano šturmas

22.31 val. Milicija iš dalies užėmė Maidano aikštę

Pareigūnai iš dalies išstūmė protestuotojus iš Kijevo centre esančios Maidano aikštės.

Kaip pranešė „Interfax“ korespondentas, milicininkai, kurie atėjo nuo Spalio rūmų pusės, nustūmė protestuotojus ir jau įžengė į pačią aikštę.

Liepsnos apėmė dalį protestų stovyklos, o šarvuoti automobiliai su vandens patrankomis taranavo protestuotojus. Iš paskos ėjo milicininkai, kurie svaidė kurtinamąsias granatas.

Protestuotojai kalba, kad milicija panaikino barikadą nuo Europos aikštės pusės.

Opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko paragino protestuotojus ginti stovyklą. „Mes iš čia niekur neisime“, – pasakė jis miniai nuo aikštėje esančios scenos, aplink liepsnojant gaisrams ir į nakties dangų kylant didžiuliams dūmų stulpams.

„Tai laisvės sala ir mes ją ginsime“, – pareiškė V.Klyčko.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai Kijeve
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai Kijeve

„Tai atrodo kaip karas su savo šalies žmonėmis“, – sakė 35 metų Dmytro Šulko, kuris ėjo stovyklos link apsiginklavęs padegamąja bomba. „Bet mes ginsimės“, – pridūrė jis.

Protestuotojai, regis, jaučia, kad Ukrainos politinė krizė pasiekia lemiamą tašką, sostinę paralyžiavus kol kas daugiausiai aukų pareikalavusiam smurtui.

Liepsnojant palapinėms, protestuotojai šaukė „Šlovė Ukrainai!“.

22.12 val. Išjungta vienintelė televizija, transliavusi neramumus

Per Maidano šturmą visoje Ukrainoje išjungtas Penktasis televizijos kanalas, o kitos televizijos įvykių Kijeve nerodo. Penktojo televizijos kanalo transliacijas antradienio vakare galima stebėti tik internetu.

Per LRT tiesioginę transliaciją iš Ukrainos praneša, kad prezidento Viktoro Janukovyčiaus lėktuvas pakilo iš Kijevo oro uosto.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maidano šturmas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maidano šturmas

21.54 val. Per šturmą žuvo žmogus

LRT televizija tiesiogiai iš Kijevo pranešė, kad per Maidano šturmą, kuris prasidėjo 20 val., žuvo mažiausiai vienas žmogus.

Oficialiai patvirtinta, kad antradienį žuvo 10 žmonių. 

21.32 val. V.Klyčko paskambino prezidentas

Vienas iš opozicijos lyderių Vitalijus Klyčko tūkstantiems iš Maidano nesitraukiančių protestuotojų pranešė, kad jam skambino prezidentas Viktoras Janukovyčius.

V.Klyčko paragino demokratinių šalių lyderius nelikti nuošalyje ir nestebėti iš šono, kaip kruvinas diktatorius naikina savo žmones.

Anot V.Klyčko, šalies vadovas pasiūlė pratęsti derybas su opozicija. Miniai jis sakė, kad opozicija yra pasiruošusi toliau tęsti dialogą, tačiau su viena sąlyga – veiksmus sostinėje turi nutraukti milicija.

Kartu opozicinės partijos UDAR vadovas paragino demokratinių šalių lyderius įsikišti į situaciją Ukrainoje, kad būtų sustabdytas smurtinis susipriešinimas.

„Valdžia sąmoningai surengė provokacijas, kad jėga bei krauju išvaikytų Maidaną ir sunaikintų protestus ir aktyvistus. Niekindama žmones ir jų reikalavimus, valdžia pradėjo karą su savo žmonėmis. Janukovyčius tapo kruvinu prezidentu“, – citavo antradienį išsakytus V.Klyčko žodžius UDAR tinklalapis.

V.Klyčko paragino demokratinių šalių lyderius nelikti nuošalyje ir nestebėti iš šono, kaip kruvinas diktatorius naikina savo žmones.

Žuvo trys milicininkai, 135 paguldyti į ligonines

Per susirėmimus Kijeve žuvusių milicininkų skaičius padidėjo iki trijų, pranešė Ukrainos vidaus reikalų ministerija.

Ministerijos interneto svetainėje taip pat pranešama, kad 135 milicininkai buvo paguldyti į ligonines ir kad 35 iš jų yra sunkios būklės.

Anksčiau buvo pranešta, kad žuvo du jėgos struktūrų nariai ir septyni civiliai gyventojai.

Nuo vidurnakčio Kijevas bus uždaromas – bus draudžiama į miestą įvažiuoti visoms transporto priemonėms

21.08 val. Atvyksta „Berkut“ pastiprinimas?

Kp.ua šaltiniai „Berkut“ teigia, kad naktį specialieji milicijos padaliniai prisijungs prie dabar jau Maidaną šturmavusių pareigūnų, kad pagrindinės protestuotojų susirinkimo vietos kontrolę visiškai perimtų į savo rankas.

Pranešama, kad netoli Kijevo laukia dešimtys autobusų su „Berkut“ pareigūnais. Gavę nurodymus jie esą nedelsiant pajudės link Kijevo centro.

Viename iš autobusų esantis pareigūnas Ivanas žiniasklaidai išdavė, kad jiems nurodyta iš Maidano aikštės išvaikyti visus protestuotojus.

Milicija Maidano aikštėje per garsiakalbius grasina, kad naktį prasidės antiteroristinė operacija, todėl žmonės turėtų palikti Kijevo centrą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai Kijeve
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai Kijeve

20.43 val. Kijevas bus visiškai uždarytas

Vyriausybė paskelbė, kad nuo vidurnakčio Kijevas bus uždaromas – bus draudžiama į miestą įvažiuoti visoms transporto priemonėms.

Jau anksčiau milicija uždarė pagrindinius kelius, vedančius į miestą. Dėl uždarytų išvažiavimų ir neveikiančios metro sistemos Ukrainos sostinėje susiformavo milžiniškos spūstys. 

20.13 val. Pareigūnai įsiveržė į Maidaną

Maždaug 20 val. Ukrainos milicija įsiveržė į Maidano aikštę. Kp.ua praneša, kad degančią pagrindinę miesto aikštę pareigūnai koordinuotai puolė iš skirtingų pusių. 

Per kelias minutes Maidano aikštė virto karo zona, tačiau protestuotojai nesitraukia

Milicininkai prieš protestuotojus naudoja vandens patrankas ir per garsiakalbius ragina visus skubiai trauktis. Šiuo metu Kijeve yra vienas laipsnis šalčio.

Į protestuotojus taip pat skrieja Molotovo kokteiliai ir fejerverkai. Vietoje esantys žurnalistai praneša, kad per kelias minutes Maidano aikštė virto karo zona, tačiau protestuotojai nesitraukia.

Milicininkai per garsiakalbius rėkia: „Žmonės, ateikite į protą! Jie jumis manipuliuoja, o jūs žūvate“.

Protestuotojai į milicininkus laido Molotovo kokteilius, plytas, o į pareigūnų akis šviečia žaliais lazeriais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Neramumai Kijeve
AFP/„Scanpix“ nuotr./Neramumai Kijeve

19.54 val. Smurtą smerkia Europa ir JAV

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija smerkia smurto protrūkį ir jėgos panaudojimą Kijeve antradienį.

„Reikalaujame nedelsiant sustabdyti smurtą, kruopščiai ištirti visus incidentus, kurių metu žuvo ar buvo sužeisti žmonės, ir patraukti atsakomybėn kaltuosius. Dar kartą kviečiame Europos Sąjungos šalis apsvarstyti tikslinių priemonių prieš atsakingus už prievartos panaudojimą asmenis galimybę“, – teigiama Lietuvos URM pareiškime, kuriame pabrėžiama, kad tik konstruktyvus dialogas gali sustabdyti smurto protrūkius ir užkirsti kelią provokacijoms.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai Kijeve
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai Kijeve

Lenkijos užsienio reikalų ministerija antradienį iškvietė Ukrainos ambasadoriaus pavaduotoją, kuriam išreiškė susirūpinimą dėl aukų pareikalavusių protestuotojų ir policijos pajėgų susirėmimų Kijeve. Pats ambasadorius šiuo metu yra Ukrainoje.

Europos Sąjunga (ES) ir NATO taip pat pasmerkė kruvinus įvykius Kijeve. ES užsienio politikos vadovės pareiškime sakoma, kad ji yra labai sunerimusi dėl grėsmingo padėties paaštrėjimo Kijeve ir pranešimų apie aukas. Ji taip pat pasmerkė bet kokį smurtą – ir prieš visuomenę, ir prieš partijų pastatus.

NATO vadovas Andersas Foghas Rasmussenas pareiškė, kad yra labai susirūpinęs ir paragino visas šalis susilaikyti nuo smurto ir skubiai atnaujinti dialogą, taip pat ir parlamentiniame procese.

JAV ambasadorius Ukrainoje savo „Twitter“ paskyroje parašė, kad JAV tebetiki, kad krizę galima išspręsti dialogu, tačiau svarsto ir sankcijų taikymą tiems, kurie skatina smurtą.

19.25 val. Auga žuvusiųjų skaičius

Vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad antradienį per susirėmimus žuvo 9 žmonės. 7 iš jų – civiliai, 2 – milicijos pareigūnai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai Kijeve
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai Kijeve

19.09 val. Išvažiavimai iš Kijevo – uždaryti

Kijevo kelių milicija užblokavo visus pagrindinius įvažiavimus į Kijevą, skelbia kp.ua. Uždaryti keliai, vedantys į Odesą, Černigovą, Žytomyrą. Kelių milicininkai tikrina kiekvieną transporto priemonę.

Dėl uždarytų išvažiavimų ir neveikiančios metro sistemos Ukrainos sostinėje susiformavo milžiniškos spūstys. Kai kur spūstys tęsiasi daugiau nei 15 kilometrų.

Centre dirbantys žmonės sako, kad tikriausiai nakvos darbovietėse – savu transportu jie negali išvykti namo dėl paralyžiuoto eismo, o metro nevažiuoja. Taksi vairuotojai taip pat atsisako vežti keleivius į Kijevo centrą.

18.47 val. Moterys ir vaikai raginami trauktis iš Maidano

Ukrainos opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko antradienį paragino moteris ir vaikus pasitraukti iš pagrindinės protestuotojų stovyklos Kijevo Nepriklausomybės aikštėje, vadinamoje Maidanu, aplink kurį būriavosi specialiosios pajėgos.

„Prašome moterų ir vaikų pasitraukti iš Maidano, nes negalime atmesti galimybės, kad jie šturmuos stovyklą“, – sakė jis.

„Prašome moterų ir vaikų pasitraukti iš Maidano, nes negalime atmesti galimybės, kad jie šturmuos stovyklą“, – sakė V.Klyčko

18.47 val. Opozicija susitiks su prezidentu

Tuo tarpu Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Rybakas pranešė, kad trečiadienį gali įvykti parlamento opozicijos lyderių Arsenijaus Jaceniuko, Vitalijaus Klyčko ir Oleho Tiahnyboko susitikimas su prezidentu Viktoru Janukovyčiumi.

„Rytoj įvyks opozicijos lyderių ir prezidento susitikimas. Šį susitikimą numatoma organizuoti maždaug 11 valandą“, – sakė V.Rybakas spaudos konferencijoje antradienį.

Rados pirmininkas mano, kad trečiadienį opozicijos lyderiai ir prezidentas gali aptarti Ukrainos ministrų kabineto formavimo klausimą.

„Manau, kad šį klausimą iškels opozicinės frakcijos ir aptars, kokiu būdu bus formuojama vyriausybė ir kokie bus jos formavimo principai“, – kalbėjo V.Rybakas.

18.39 val. Žuvo milicininkas

Vidaus reikalų ministerija praneša, kad antradienį žuvo vienas milicininkas. Milicija apie žuvusį pareigūną gavo informaciją iš ligoninės.

Pirminiais duomenimis, milicininko mirties priežastis – šautinė žaizda kakle, rašo news.liga.net.

Vidaus reikalų ministerija praneša, kad antradienį žuvo vienas milicininkas

18 val. 20 min. Aukų – jau septynios

BBC praneša, kad antradienį per protestuotojų ir milicijos susidūrimus Kijeve žuvo mažiausiai septyni žmonės.

Vienas kūnas rastas Regionų partijos būstinėje, kurią užėmė protestuotojai. Trys protestuotojai rasti negyvi netoli parlamento esančiame pastate.

Dar trys kūnai pastebėti gulintys gatvėje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai Kijeve
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai Kijeve

17 val. 45 min. Tvirtinamos barikados

Nepriklausomybės aikštėje esantys AFP žurnalistai nurodė, kad protestuotojai tvirtina barikadas, riaušių policijai telkiant savo pajėgas prie stovyklos.

Pareigūnai ardo barikadą Instituto gatvėje, netoli išėjimo iš metropoliteno stotelės „Kreščatik“.

Tuo tarpu naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas pranešė, kad specialusis šarvuotasis automobilis „Ural“ pravažiavo pro viršutinę barikadą ir leidžiasi žemyn Instituto gatve link Nepriklausomybės aikštės. Jam įkandin eina kelios dešimtys milicijos pareigūnų.

Dar maždaug 200 kareivių persigrupavo prie metropoliteno stotelės „Kreščatik“. Trečia specialiųjų pajėgų grupė kyla link Spalio rūmų.

17 val. 20 min. Uždarytas metro

„Interfax“ praneša, kad prie išėjimo iš metro stoties Instituto gatvėje rasti du negyvi 50–60 metų vyro ir moters kūnai.

Tuo tarpu Kijevo metropoliteno administracija paskelbė, kad uždarytos visos miesto metro linijos. „Visos stotys uždarytos, metropolitenas neveikia“, – antradienį po pietų paskelbė administracija, nepatikslinusi, kad vėl bus atnaujintas viešojo transporto darbas.

Prie išėjimo iš metro stoties Instituto gatvėje rasti du negyvi 50–60 metų vyro ir moters kūnai.

17 val. 15 min. Teisėsaugos ultimatumas – per dvi valandas nutraukti riaušes

Ukrainos saugumo tarnybos (UST) vadovas Oleksandras Jakymenka ir vidaus reikalų ministras Vitalijus Zacharčenka paragino opozicijos lyderius nuraminti protestuotojus ir grįžti prie derybų stalo.

Jeigu ik 18 val. neramumai nesiliaus, jėgos struktūros žada įvesti tvarką visomis, įstatymu numatytomis priemonėmis.

„Mes raginame opozicijos lyderius nedelsiant nuraminti protestuotojus, nutraukti ginkluotą pasipriešinimą ir grįžti prie derybų stalo“, – sakome bendrame UST ir VRM pranešime.

„Jeigu riaušės nesiliaus, mes privalėsime įvesti tvarką visomis priemonėmis, numatytomis įstatymu“, – pažymima pranešime.

Jame taip pat pažymima, kad ekstremistai iš opozicijos peržengė ribą – jie žudo Ukrainos sostinės gatvėse nekaltus žmones, tyčiojasi iš moterų, degina ir sprogdina pastatus ir automobilius.

„Kijevo centre – prasideda sumaištis. Tuo metu opozicijos lyderiai telefonu režisuoja tuos nusikaltimus“, – priduriama pranešime.

Milicijos pareigūnai beveik visai išardė barikadą Hruševskio gatvėje ir pasislinko iki Europos aikštės link barikadų, juosiančių Nepriklausomybės aikštę – Maidaną.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai Kijeve
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai Kijeve

Hruševskio barikados gynėjai, prisidengdami skydais, traukiasi į Maidaną.

Pareigūnai mėgina šturmuoti ir barikadą Instituto gatvėje visai prie pat Maidano. Jie mėto akinančias ir kurtinančias granatas.

17 val. Gazeta.pl cituoja milicijos pranešimus, kad susirėmimuose žuvo penki žmonės.

Regionų partija antradienį paskelbė, kad žuvo vienas jos biure dirbęs aptarnaujančiojo personalo narys.

Trečią valandą popiet užsiliepsnojo Kijevo savivaldybės pastatas, praneša naujienų agentūra „Interfax“. Pasak pranešimų, pastato viduje yra miesto meras Volodymiras Makejenko.

Protestuotojai esą pateko į pastatą per išdaužtus langus, ieškodami „Berkut“ pareigūnų. Pasak „Interfax“, prie pastato vartų jie taip pat padegė automobilių padangas.

Anksčiau opozicijos medikai pranešė, kad mažiausiai trys protestuotojai žuvo, o dar apie 150 buvo sužeisti – kai kurie sunkiai – per antradienį įsiplieskusius naujus susirėmimus Kijeve tarp milicijos ir už integraciją su Europa pasisakančių demonstrantų.

Opozicijos šalininkų įkurtos lauko ligoninės medikai sakė, jog daugiausia žmonių nukentėjo nuo milicijos svaidomų kurtinamųjų granatų, o apie 30 galvos traumas patyrusių protestuotojų būklė buvo sunki.

Opozicijos šalininkų įkurtos lauko ligoninės medikai sakė, jog daugiausia žmonių nukentėjo nuo milicijos svaidomų kurtinamųjų granatų, o apie 30 galvos traumas patyrusių protestuotojų būklė buvo sunki.

Vienam žmogui buvo amputuota plaštaka.

Protestuotojai įsiveržė į Regionų partijos būstinę

Protestuotojai buvo trumpam įsiveržę į Regionų partijos būstinę, kai keli šimtai žmonių atakavo tą pastatą Molotovo kokteiliais, tačiau vėliau atsitraukė, dūmams teberūkstant iš dalies pastato, sakė vienas įvykio vietoje esantis naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Tai buvo pirmieji nuo sausio vidurio audringi susirėmimai Ukrainos sostinėje, kurią vyriausybės priešininkų demonstracijos krečia nuo lapkričio, kai V.Janukovyčius atsisakė pasirašyti politinės asociacijos ir prekybos sutartį su Europos Sąjunga (ES), nusprendęs grįžti prie istoriškai glaudžių ryšių su Rusija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai Kijeve
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai Kijeve

Šaudė guminėmis kulkomis

Demonstrantai išliejo savo pyktį ant V.Janukovyčiaus partijos, kai susirėmimai su milicijos pajėgomis įsiplieskė prie netoliese esančio parlamento pastato. Ten susirinko apie 20 tūkst. protestuotojų, kurių dauguma elgėsi taikiai, reikalaudami, kad įstatymų leidėjai atimtų dalį galių iš prezidento.

Policija šaudė guminėmis kulkomis ir svaidė į minią dūminius užtaisus bei kurtinamąsias granatas į protestuotojus, kurie mėtė suskaldytas grindinio trinkeles ir padegė dvi policijos mašinas, mėgindami prasiveržti arčiau budriai saugomo parlamento.

Ukrainos vidaus reikalų ministerijos pranešime sakoma, kad trys pareigūnai buvo sužeisti, kai protestuotojai nukreipė sunkvežimį į milicijos užtvaras.

Vienas fotografas nukentėjo nuo kurtinamosios granatos ir buvo išvežtas į ligoninę

Tuo tarpu vienas fotografas nukentėjo nuo kurtinamosios granatos ir buvo išvežtas į ligoninę, sakė AFP reporteris.

Demonstrantai reikalauja, kad Aukščiausioji Rada, kurioje daugumą turi V.Janukovyčiaus partija, balsuotų už grįžimą prie 2004 metų konstitucijos redakcijos, pagal kurią dalis svarbių prezidento galių būtų perduotos parlamentui.

Protestuotojai atžygiavo nuo centrinės Nepriklausomybės aikštės, kur opozicija tebėra įsitvirtinusi dideliame palapinių miestelyje per jau beveik tris mėnesius trunkančius protestus prieš V.Janukovyčiaus valdymą.

Opozicijos lyderiai ragino prezidentą atsistatydinti, jeigu jis nori išspręsti šią krizę.

„Ukrainos prezidentas privalo paskelbti pirmalaikius prezidento ir parlamento rinkimus. Esu tikras, jog tai sumažintų temperatūrą visuomenėje“, – buvęs sunkiasvorių bokso čempionas Vitalijus Klyčko sakė žurnalistams parlamente.

„Padarykite tai, ir tai suteiks išeitį. Tai bus tikro vyro sprendimas“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu JAV ambasadorius Kijeve socialiniame tinkle „Twitter“ išreiškė apgailestavimą dėl atsinaujinusio smurto.

„Po savaitgalį pasiektos pažangos Kijeve apmaudu matyti atsinaujinusį smurtą, – rašo ambasadorius Geoffrey Pyattas. – Politika turi būti vykdoma Radoje, o ne gatvėje.“

Prieš antradienį įvykusį naujausią smurto prasiveržimą atrodė, kad Ukraina jau greitai išspręs didžiausią nepriklausomybės laikotarpio krizę, kurią lapkritį išprovokavo V.Janukovyčiaus sprendimas atmesti kelerius metus rengtą sutartį su ES.

Prieš antradienį įvykusį naujausią smurto prasiveržimą atrodė, kad Ukraina jau greitai išspręs didžiausią nepriklausomybės laikotarpio krizę, kurią lapkritį išprovokavo V.Janukovyčiaus sprendimas atmesti kelerius metus rengtą sutartį su ES.

Reikalauja atitraukti pajėgas

Ukrainos opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko, reaguodamas į milicijos ir protestuotojų susirėmimus prie parlamento rūmų, antradienį paragino prezidentą V.Janukovyčių atitraukti iš gatvių saugumo pajėgas, siekiant užkirsti kelią dar gilesniam konfliktui visuomenėje.

„Kreipiuosi į prezidentą: išveskite iš gatvių „Berkut“ (milicijos specialiąsias pajėgas) ir Vidaus reikalų ministerijos pajėgas. Padarykite tai, ir tai suteiks išeitį. Tai bus tikro vyro sprendimas“, – V.Klyčko sakė žurnalistams parlamente.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai Kijeve
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai Kijeve

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius