-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Krymo totorių lyderis: NATO turėtų įsikišti, kol neprasidėjo žudynės

Krymo totorių, kurie yra musulmonai, mažumos vienas pagrindinių lyderių Mustafa Džemiliovas ketvirtadienį paragino NATO įsikišti Kryme, kad būtų užkirstas kelias žudynėms, o Krymo totorių bendruomenę ragino boikotuoti būsimą referendumą dėl prisijungimo prie Rusijos.
Krymo totoriai piketuoja už Ukrainos teritorinio vientisumo išlaikymą prie parlamento Simferopolyje
Krymo totoriai piketuoja už Ukrainos teritorinio vientisumo išlaikymą prie parlamento Simferopolyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jeigu kitos priemonės neveikia, tuomet NATO turėtų įsikišti kaip Kosove“, – sakė M.Džemiliovas, telefonu duodamas interviu iš Briuselio, kur rengiasi penktadienį susitikti su NATO pareigūnais.

„NATO intervencija paprastai įvyksta, kai būna kokios nors žudynės, o mes norime, kad tai įvyktų prieš žudynes“, – sakė M.Džemiliovas, kuris šiuo metu yra parlamento Kijeve narys. Anksčiau šią savaitę telefonu jis kalbėjosi ir su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

NATO intervencija paprastai įvyksta, kai būna kokios nors žudynės, o mes norime, kad tai įvyktų prieš žudynes

„Pasakiau jam, kad mes nekariausime su Rusija, bet turėtume grumtis dėl savo šalies teritorinio vientisumo. Vis dar turime nuspręsti, kokius metodus naudosime“, – sakė jis.

M.Džemiliovas taip pat kritikavo Vakarų neveiklumą: „Nematėme jokių rimtų Vakarų žingsnių. Įvestas vizų draudimas, bet kas iš to? Tie žmonės (kuriems taikomas draudimas) gyvena patogų gyvenimą Rusijoje.“

Totoriai penktadienį, prieš sekmadienio referendumą, Kryme planuoja virtinę demonstracijų su šūkiu: „Ne neteisėtam referendumui!“.

„Raginame Krymo totorius boikotuoti referendumą, – sakė M.Džemiliovas. – Šis referendumas neturi prasmės. Pasakiau Putinui, kad jis prieštarauja mūsų įstatymams. Niekas jo nepripažins, ypač todėl, kad jis rengiamas okupuotoje teritorijoje.“

Krymo totoriai labai įtariai žvelgia į Maskvą, nes visi jie Antrojo pasaulinio karo pabaigoje Stalino buvo ištremti į Vidurinę Aziją, o į savo tėvynę pradėjo grįžti tik 9-ojo dešimtmečio pabaigoje. 

Dabar jie sudaro maždaug 12 proc. Krymo gyventojų, kurių iš viso yra 2 mln. ir kurių daugumą sudaro rusai.

Totoriai išlaikė turkų kalbą ir sunitų religiją, jiems savo pagalbą pažadėjo ir Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas.

Wikipedia nuotr./Krymo totorių politikas Mustafa Cemilevas
Wikipedia nuotr./Krymo totorių lyderis

„Kokia grėsmė?“

Kalbėdamas apie Rusijos pajėgų dislokavimą visame Kryme, M.Džemiliovas sakė: „Jie okupavo mūsų žemę ir planuoją aneksuoti ją viso pasaulio akivaizdoje. Tai nebuvo leidžiama 20-ajame amžiuje, bet dabar, atrodo, leidžiama.“

Jie okupavo mūsų žemę ir planuoją aneksuoti ją viso pasaulio akivaizdoje. Tai nebuvo leidžiama 20-ajame amžiuje, bet dabar, atrodo, leidžiama

„Jie sakė, kad yra grėsmė rusams? Kokia grėsmė? Jie visi ten yra rusai! Ar jie vėl deportuos totorius?“ – klausė jis.

„Pasakiau Putinui, kad tai neteisinga, ir išreiškiau mūsų didelį susirūpinimą dėl to, kad gali būti susirėmimų“, – sakė jis, pasakodamas apie trečiadienio pokalbį su Rusijos lyderiu.

„Jis sakė, jog užtikrins, kad taip nebūtų, ir paprašė, kad Krymo totoriai nevykdytų jokių smurto aktų. Putinas sakė davęs įsakymą neliesti Krymo totorių“, – pridūrė M.Džemiliovas.

Apibendrindamas savo pokalbį su V.Putinu, totorių lyderis nurodė: „Jis man pasakė savo nuomonę, aš jam pasakiau savo. Jis pasakė: „Palaukime referendumo“. Aš pasakiau: „Mes žinome, kas bus, ir nėra prasmės laukti.“ Jis pasakė: „Pasikalbėkime vėl po kovo 16-osios“.

Rusijos kariuomenė okupuoja Krymo pusiasalį ir pagal tarptautinę teisę joks referendumas ir jokie rinkimai tokiu atveju negali būti teisėti..

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius