Kubai „išmaldos“ nereikia

Barackui Obamai pasirašius įsakymą dėl švelninamų sankcijų Kubai, buvęs valstybės vadovas Fidelis Castro pareiškė, kad Kubai „išmaldos“ nereikia.
Fidelis Castro
Fidelis Castro / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Antrąją Velykų dieną JAV prezidentas pasirašė įsakymą, kuriuo iš dalies atšaukiamos dar 1962 metais JAV įvestos sankcijos Kubai. Todėl nuo šiol JAV piliečiai, turintys giminaičių Kuboje, galės kasmet juos aplankyti (anksčiau jie galėjo tai padaryti tik vieną kartą per tris metus). Be to, apsilankę saloje jie galės išleisti iki 179 dolerių per dieną bei daug laisviau galės siųsti į Kubą pinigus.

Pasirašydamas dokumentą B.Obama pavadino Amerikoje gyvenančius kubiečius „geriausiais laisvės pasiuntiniais“ ir pabrėžė, kad tie pinigai, kuriuos jie nusiveš į Kubą, padarys ten gyvenančius jų giminaičius „laisvesniais nuo Castro režimo“.

Nuo šiol išplėstas ir dovanų, kurias galima vežtis į Kubą, sąrašas. Dabar į jį įtraukti drabužiai, asmeninės higienos priemonės, augalų sėklos, žvejybos įrankiai ir kiti daiktai. B.Obamos administracija taip pat leis JAV telekomunikacijų bendrovėms teikti Kubos gyventojams mobiliojo ryšio ir mokamų televizijos kanalų paslaugas, o už visa tai galės sumokėti JAV gyvenantys kubiečių giminaičiai. Tačiau kaip ir anksčiau nei pinigų, nei daiktų nebus galima siųsti asmenims, kurie užima aukštus postus Kubos valdžios struktūrose.

Dar kovo mėnesį sankcijų sušvelninimui pritarė abeji Jungtinių Valstijų Kongreso rūmai. B.Obama tą padaryti buvo pažadėjęs dar per prezidento rinkimų kampaniją, nes, jo nuomone, valdžiai perėjus į F.Castro jaunesniojo brolio Raolio Castro rankas, šalyje imtasi liberalių reformų.

Tačiau šis JAV prezidento nutarimas nepatiko buvusiam Kubos vadovui F.Casro. „Nieko nekalbama apie prekybos embargo atšaukimą, nors būtent jis yra pati žiauriausia iš visų taikomų priemonių“, – pareiškė F.Castro ir pridūrė, kad B.Obama galėtų geriau panaudoti savo talentus ir vykdyti konstruktyvesnę politiką.

F.Castro, vadovavęs Kubai beveik 50 metų, 2008-aisiais dėl smarkiai pablogėjusios sveikatos buvo priverstas perduoti valdžią į brolio rankas. Tačiau po Karibų krizės 1962 metais, t. y. po to, kai Sovietų Sąjunga bandė Kuboje dislokuoti branduolines raketas, JAV įvestos sankcijos liko galioti, nors Jungtinės Tautos ne kartą ragino Vašingtoną jas atšaukti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius