Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kunigų prievartos aukos kelia ieškinį popiežiui

Tarptautinė kunigų lytinės prievartos aukų grupė trečiadienį pareiškė ketinanti kelti ieškinį Tarptautiniame baudžiamajame teisme (TBT) popiežiui Benediktui XVI dėl nusikaltimų žmogiškumui.
Popiežius Benediktas XVI
Popiežius Benediktas XVI / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nukentėjusiųjų organizacija „Survivors Network for those Abused by Priests“ (SNAP) pranešė pateikusi teismui prašymą „imtis veiksmų ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn“ popiežių, kuris turi prisiimti „tiesioginę ir aukščiausią atsakomybę dėl nusikaltimų žmogiškumui“, kurie buvo įvykdyti dvasininkijos, prievartaujant ir vykdant kitokį lytinį smurtą visame pasaulyje.

SNAP pranešime sakoma, kad organizacijos nariai iš Vokietijos, Belgijos, Nyderlandų ir JAV vyko į Hagą paraginti prokurorus ištirti kaltinimus popiežiui.

Jie prašė ištirti kaltinimus dar trims aukšto rango Vatikano pareigūnams – Vatikano valstybės sekretoriui kardinolui Tarcisio Bertone, jo pirmtakui Angelo Sodano ir Tikėjimo doktrinos kongregacijos vadovui JAV kardinolui Williamui Levadui.

Vatikano atstovas Federico Lombardi šią informaciją komentuoti atsisakė.

SNAP organizacijos narius lydėjo pelno nesiekiančios organizacijos JAV konstitucinių teisių centro teisininkai.

Jungtinėse Valstijose įsikūrusi grupė sakė pateikusi prokurorams daugiau nei 20 tūkst. puslapių papildomos medžiagos, įskaitant „pranešimus, policijos dokumentus ir katalikų dvasininkų nusikaltimų prieš vaikus ir lengvai pažeidžiamus suaugusiuosius įrodymų“.

„Aukščiausio rango Vatikano pareigūnai slepia nusikaltimus, kurie buvo įvykdyti prieš dešimtis tūkstančių aukų, daugiausia vaikų. Šiuo atveju, visi keliai tikrai veda į Romą“, – sakoma centro advokatės Pam Spees pareiškime.

„Mes, aukos, mobilizuojamės visame pasaulyje ir kviečiame prisijungti visus nukentėjusiuosius“, – sakė SNAP prezidentė Barbara Blaine.

Organizacija pranešė pradedanti „turą per 12 Europos miestų, kur reikalaus, kad vyskupijos pateiktų atitinkamus dokumentus, ir ragins kitas dvasininkų seksualinės prievartos aukas išdrįsti pateikti papildomų įrodymų, kurie būtų pateikti prie ieškinio“.

SNAP nariai lankysis Hagoje, Amsterdame, Briuselyje, Berlyne, Paryžiuje, Vienoje, Londone, Dubline, Varšuvoje ir Madride, o vėliau grįš į Romą ir padės „bylą prie Vatikano durų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius