Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo svečius prezidentai vaišina per inauguraciją?

Antradienį Barackas Obama taps naujuoju prezidentu, vos kelios savaitės prieš Lincolno dviejų šimtų metų jubiliejų. Priesaikos ceremonijoje greičiausiai bus naudojama originali Lincolno biblija. Tuo tarpu inauguracinėje puotoje bus valgomi Lincolno pamėgti patiekalai, netgi porcelianas bus Lincolno naudoto porceliano kopija, rašo „The Los Angeles Times“.
B.Obama
B.Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tikėkimės, jog tuo panašumai ir apsiribos, kadangi Lincolno inauguraciniai pietūs tapo tikru maisto karu – po kelių valandų šokių išalkę svečiai tiesiog sunaikino maistu nuklotą stalą.

Per pastaruosius du šimtus metų maistas buvo svarbi valdžios pasikeitimo ceremonijų dalimi.

Viskas prasidėjo ganėtinai paprastai. Washingtonas pietavo visiškai vienas, nes žmona buvo išvykusi. Johnas Adamsas pasielgė taip pat. Tuo tarpu Thomas Jeffersonas, iš prigimties nuotaikingesnis žmogus, inauguraciją paminėjo pietumis su 30 svečių savo namuose.

Ramių inauguracijų tradiciją sulaužė Jamesas Madisonas. 1809-aisiais šia proga prezidentas surengė pokylį bei vakarienę 400 asmenų. Vakarienės valgiaraštis neišliko, tačiau pasakojama, jog svečiai buvo vaišinami ledais bei „įmantriais patiekalais“. Nuo Madisono laikų prezidentai kelia vis prašmatnesnes puotas.

1829-ųjų metų Andrew Jacksono, „tautos žmogaus“, inauguracijos šventėje dalyvavo tūkstančiai svečių. Po šventės kartu su Jacksonu į Baltuosius Rūmus patraukė 20 000 žmonių, ieškojusių ledų, pyragų ir limonado.

Minia Baltuosiuose Rūmuose sukėlė betvarkę ir chaosą; Jacksonui teko pasprukti pro galines duris. Svečiai iš prezidento rezidencijos buvo išvilioti viskiu.

Švęsti mokėjo ir Jamesas Buchananas, vienintelis viengungis JAV prezidentas. 1857-ųjų inauguracijos puotoje svečiai buvo vaišinami 400 galonų austrių, 500 kvortomis vištienos salotų, 500 kvortų drebučių, 1200 kvortų ledų, kalnais jautienos, kumpio, avienos ir elnienos. Buchananas šiam reikalui pasamdė Charlesa Gautier, garsų maisto ir gėrimų tiekėją iš Prancūzijos.

Jameso A. Garfieldo inauguraciniuose pietuose svečiams buvo pasiūlyta 1500 pyragų, 100 galonų austrių ir 250 galonų kavos.

1889-aisiais vykusios Benjamino Harrisono inauguracijos šventės metu svečiai vaišinosi austrėmis a la poulette, liežuviu en Bellevue, putpelių krūtinėlėmis a la Ciceron ir kitais įmantriais patiekalais.

Kaip desertas buvo patiekiami „Bonbons Republican“. Tačiau svarbiausias vakaro akcentas buvo 800 svarų sveriantis Kongreso rūmų pavidalo pyragas.

Jameso A. Garfieldo inauguraciniuose pietuose svečiams buvo pasiūlyta 1500 pyragų, 100 galonų austrių ir 250 galonų kavos.

Ne visos inauguracijos buvo tokios iškilmingos. Visos keturios Franklino D. Roosevelto šventės buvo itin kuklios.

Harry S. Trumanas atgaivino prašmatnių inauguracinių pokylių ir vaišių tradiciją. 1949-ųjų vakarėlis buvo surengtas Barkley klube. Svečiams buvo pasiūlyti šešių patiekalų pietūs su plačiu vynų asortimentu. Į valgiaraštį įėjo vėžlių sriuba, kepti šparagai, salierų salotos. Kritikai šias vaišes kritikavo kaip pernelyg „žalias“.

Johnas Kennedy susirinkusiuosius į 1961-ųjų puotą vaišino nacionalinėmis vaišėmis: krabais, omaru, tuno salotomis.

Inauguracinių vakarėlių skaičius didėjo dvidešimtajam amžiui slenkantis į priekį. Eisenhoweris surengė du, Kennedy ir Johnsonas – po penkis. Nixonas – šešis priėmimus.

Tuo tarpu Jimmy Carteris nerengė prašmatnaus pokylio ir pasitenkino mažai kainavusiu inauguraciniu vakarėliu, kuriame galėjo dalyvauti visi norintys. Svečiai buvo vaišinami riešutais ir riestainiais...

Reaganas savo prezidentavimo pradžią paminėjo net aštuoniais renginiais. Vienose iš vaišių valgiaraštį sudarė pikantiškos vištienos medalionai ir Kalifornijos sodų salotos.

George‘as H. W. Bushas į inauguracinius pietus sukvietė 2400 dalyvių, kurie galėjo rinktis patiekalus iš nacionalinio valgiaraščio: krabų paštetas, grybais įdaryta veršienos nugarinė, spanguolių ir obuolių desertas (brown betty).

Clintonas svečius taip pat vaišino tradiciniais amerikietiškais patiekalais bei pačiais geriausiais vynais.

Bushas Jaunesnysis liko ištikimas šiai nacionalinių patiekalų tradicijai ir svečius 2001-ųjų ceremonijoje lepino vietiniu jūros gėrybių asortimentu, aviena. Desertas – obuolių pyragas su cinamoninias ledais. 2005-aisiais, antrosios inauguracijos iškilmėse, svečiai lepinosi omarų medalionais su apelsinais ir greipfrutais, jautienos filė su šparagais, persikų apkepu su vaniliniais ledais.

Kuo svečius vaišins Obama? Pietus sudarys trys patiekalai: troškintos jūros gėrybės, kurias, pasakojama, dievino Lincolnas, tuomet fazanai ir antys su vyšnių salotomis bei saldžiosiomis bulvėmis. Desertas – cinamoninis obuolių pyragas. Puotos dalyviai gurkšnos puikiausius Kalifornijos vynus.

Šventėje dalyvaus du šimtai svečių, prezidento ir viceprezidento šeimos nariai, naujasis kabinetas, Kongreso lyderiai ir Aukščiausiojo Teismo atstovai.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius