Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laikinai Baltarusijos Centriniam bankui vadovaus Aliaksandro Lukašenkos paskirtas Jurijus Alymovas

Labai sunkios finansų krizės apimtos Baltarusijos prezidentas pakeitė Centrinio banko vadovą ir paskyrė laikinai eiti susirgusio Piotro Prokopovičiaus pareigas jo pirmąjį pavaduotoją Jurijų Alymovą, pranešė Baltarusijos lyderio spaudos tarnyba.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Aliaksandras Lukašenka pasirašė įsaką pirmadienį.

„P.Prokopovičius, kuriam neseniai padaryta sudėtinga širdies operacija, per artimiausius mėnesius turi išeiti medicinos reabilitacijos kursą“, – sakoma pranešime.

P.Prokopovičius, kuriam yra 68 metai, vadovauja Nacionaliniam bankui nuo 1998 metų, širdies operacija jam buvo padaryta balandį.

„Šiandien Piotras Petrovičius buvo darbe, bet dabar jam atostogos“, – sakė agentūrai „Reuters“ šaltinis Nacionaliniame banke.

Prezidento atstovas spaudai Pavelas Liogkis sakė, kad Alymovas „paskirtas eiti pareigas, kol Prokopovičius bus gydomas“.

Dėl finansų krizės, kurią Baltarusija išgyvena nuo kovo vidurio, rublis buvo devalvuotas 36 proc., kainos išaugo 25 proc.

Baltarusijos valdžia taip pat paprašė paskolos iš TVF, kuris patarė paleisti rublį, įšaldyti darbo užmokesčius ir smarkiai sumažinti valstybės išlaidas.

Baltarusijos verslo sluoksniai ir bankų atstovai pastaruoju laiku smarkiai kritikavo Nacionalinio banko vadovą dėl daugybės administracinių apribojimų įvedimo valiutos rinkoje.

Devalvavęs rublį Nacionalinis bankas tuo pačiu laiku įvedė griežtus apribojimus kursų svyravimams, o tai paralyžiavo valiutos rinką šalyje ir sukėlė didelį valiutos stygių.

Kovo pabaigoje viešai Nacionalinį banką kritikavo net viceministras Sergejus Rumasas, pasklido kalbos, kad vyriausybė ir Nacionalinis bankas smarkiai nesutaria.

„Per pastaruosius du ar tris mėnesius mes girdėjome kalbant, kad vyriausybė ir Nacionalinis bankas nepakankamai gerai supranta vienas kitą. Jeigu šis nepakankamas supratimas buvo, dabar vyriausybė ir Nacionalinis bankas turi gerą taktinę dingstį jo atsikratyti“, – sakė agentūrai „Reuters“ banko „Renessans Kapital“ atstovybės Baltarusijoje vadovas Sergejus Levinas.

P.Prokopovičius, kuriam esant Baltarusijos rublis stabilizavosi, o Baltarusijos aukso ir valiutos atsargos išaugo kelis kartus, ne kartą pastaruoju metu nepritarė rublio devalvacijai, nors šalies valiutos rinką krečia problemos.

Tačiau ekspertai abejoja, kad galimos radikalios valiutos politikos, kai šalies prezidentas nustato priimtą rublio kursą.

„Jeigu Lukašenka įsakė laikyti kursą ne daugiau kaip 5 tūkst. (rublių už dolerį), vargu ar Nacionalinis bankas gali padaryti kam nors įtaką“, – sakė agentūrai „Reuters“ finansų analitikas Sergejus Čialas.

Spaudos konferencijoje praėjusį penktadienį Baltarusijos prezidentas dabartinį dolerio kursą šalyje pavadino pernelyg aukštu ir pareiškė, kad valdžia nesiims jokių rimtų veiksmų finansų rinkoje bent iki liepos pradžios.

Baltarusija tikisi išspręsti problemas paskolomis iš užsienio. Rusijos kontroliuojamas Eurazijos ekonominės bendrijos antikrizinis fondas žadėjo Minskui 3 mlrd. dolerių per trejus metus mainais už privatizaciją ir reformas.

Baltarusijos valdžia taip pat paprašė paskolos iš TVF, kuris patarė paleisti rublį, įšaldyti darbo užmokesčius ir smarkiai sumažinti valstybės išlaidas.

Dabartinė finansų krizė niekais pavertė daugelį ankstesnių 10 metų laimėjimų, vėl atgaivino valiutos juodąją rinką ir rimtai išsekino Nacionalinio banko aukso ir valiutos atsargas.

Baltarusijoje, kur eiliniams piliečiams labai sunku įsigyti valiutos legalioje rinkoje, nuo balandžio veikia specialus nelegalus keitimo tinklalapis, pavadintas šalies vyriausiojo bankininko vardu – www.prokopovi.ch.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius