Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laiškas B.Obamai: Parodykite pasauliui, kad pranešimai apie Amerikos mirtį gerokai perdėti

Ukrainos dienraštis „Kyiv Post“ išspausdino buvusio JAV prezidento Ronaldo Reagano administracijos darbuotojo George'o Woloshyno kreipimąsi į Baracką Obamą. Buvęs JAV laivyno žvalgybos vadas ragina šalies prezidentą ne tik tuščiais žodžiais, bet ir konkrečiais veiksmais prisidėti prie paramos Ukrainai, kovojančiai su Rusijos agresija. G.Woloshynas taip pat teigia, kad Vašingtonas privalo pademonstruoti visam pasauliui, kad jo duodamos saugumo garantijos ir pažadai kitiems nėra vien tik tušti žodžiai.
Barackas Obama
Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Gerbiamas Prezidente,

Jeigu jūsų, o tai reiškia ir JAV, žodis kažką reiškia, tai dabar yra metas tai įrodyti. Rugsėjo 4–5-ą jūs dalyvaujate NATO aukščiausiame viršūnių susitikime Velse. Tai jums suteiks unikalią galimybę pademonstruoti daugeliui dvejojančiųjų ir pašaipūnų visame pasaulyje, kad jūs ir JAV, kaip pasaulinė supervalstybė, laikosi savo įsipareigojimų, o jos politika vis dar kažką reiškia.

Nepaisant to, kaip mes visi esame pavargę nuo galimų karinių iššūkių ir agresijos, tačiau jeigu mes jų neatremsime, pastatysime į pavojų pasaulio taiką ir mūsų vaikų ateitį. Pasaulinė tarpusavio priklausomybė yra tokia tampri, kad mes nebegalime saugiai pasislėpti už vandenynų. Arba vartojant nuvalkiotą pasakymą: „Mes galime bėgti, bet negalime pasislėpti“. Iki šiol mes bėgome.

Galiu suprasti vokiečius ar prancūzus... jie visada žaidžia begėdiškus dvigubus žaidimus. Bet kodėl jūs priešinatės kariniams ir žvalgybos ekspertams, taip pat abiejų partijų (JAV dominuoja dvi pagrindinės politinės partijos – respublikonai ir demokratai) politiniams lyderiams, kurie reikalauja jūsų Ukrainai numesti virvę, kuri reikalinga jos išgelbėjimui?

1994 m. gruodžio 5-ąją prezidentas Clintonas ir Ukrainos, Jungtinės Karalystės ir Rusijos Federacijos lyderiai pasirašė memorandumą Budapešte, kuriuo Ukraina sutiko atsisakyti visų savo atominių ginklų mainais į „pasižadėjimus“ ir „įsipareigojimus“: a) gerbti Ukrainos nepriklausomybę ir suverenitetą su visomis jos sienomis, b) susilaikyti nuo grasinimo ir jėgos naudojimo prieš Ukrainos teritorinį vientisumą ar nepriklausomybę ir c) susilaikyti nuo ekonominės prievartos, skirtos pakenkti Ukrainos suverenitetui.

Kinija ir Prancūzija suteikė panašias saugumo garantijas atskiruose pareiškimuose, o po penkerių metų Rusija ir JAV dar kartą patvirtino savo pasižadėjimus jungtinėje deklaracijoje.

Nors Memorandume ir stinga vykdymo mechanizmo, Ukraina buvo įkalbėta atsisakyti savo branduolinių ginklų ir supervalstybės statuso dėl JAV, Rusijos ir Didžiosios Britanijos įsipareigojimų. Iš pasirašiusiųjų šalių tik Rusija galėjo būti laikoma egzistencine grėsme kažkuriuo metu ateityje, bet jungtinė deklaracija tokią galimybę padarė neįtikėtina.

JAV laimėjo Šaltąjį karą, buvo vienintelė supervalstybė, o jos žodis buvo aukso vertas. Jeigu JAV garantijos nebūtų turėję jokių svarbių poteksčių, tuomet tai tebuvo įsitraukimas į cinišką, diplomatinį žaidimą.

Žinome, pone Prezidente, kad jūs paskelbėte tvirtus ir aiškius pareiškimus, remdamas Ukrainą... kaip tai padarė ir kiti aukšti pareigūnai jūsų administracijoje. Tai buvo laukiami ir raminantys žodžiai. Tačiau tik žodžiai, net jei ir tokie iškalbingi ir pagrįsti kaip jūsų, nesustabdė vienos iš Memorandumą pasirašiusios šalies nuo jo suplėšymo į skiautes.

Iš tikrųjų Putino veiksmai buvo skirti pademonstruoti, kad JAV yra bedantis tigras, kad jos grėsmės ir įsipareigojimai yra tušti, ir, kad panieka, kurią jis rodė jums ir JAV, turi pagrindą. Argi nėra akivaizdu, kad tiek daug viso to, ką jūs norite pasiekti pasaulinėje arenoje, priklauso nuo mūsų tautos patikimumo?

Kaip, dėl Dievo meilės, jūs ir ponas Bidenas (Joe Bidenas – JAV viceprezidentas) suderinate savo pažadus ištikimai palaikyti ukraniečius su tuo pačiu metu vykdomu atsisakymu jiems suteikti priemonių gynybai prieš naujoviškas karines mašinas, kurios yra dešimt kartų didesnės?

Bet nepaisant žodžių, ribotos materialinės paramos ir kuklių sankcijų, nei JAV, nei Didžioji Britanija net nepriartėjo prie savo duotų pasižadėjimų Ukrainai vykdymo. Jūsų ir kai kurių Europos lyderių primygtinis reikalavimas, kad Ukrainai nebūtų suteikta „pavojinga“ parama ginklais, yra nepaaiškinamas.

Kaip, dėl Dievo meilės, jūs ir ponas Bidenas (Joe Bidenas – JAV viceprezidentas) suderinate savo pažadus ištikimai palaikyti ukraniečius su tuo pačiu metu vykdomu atsisakymu jiems suteikti priemonių gynybai prieš modernias karines mašinas, kurios yra dešimt kartų didesnės?

Ukraina niekada neprašė užsienio karinio personalo pagalbos, bet kaip jūs galite neduoti jai priemonių, reikalingų paprasčiausiai savigynai?

Galiu suprasti vokiečius ar prancūzus... jie visada žaidžia begėdiškus dvigubus žaidimus. Bet kodėl jūs priešinatės kariniams ir žvalgybos ekspertams, taip pat abiejų partijų (JAV dominuoja dvi pagrindinės politinės partijos – respublikonai ir demokratai) politiniams lyderiams, kurie reikalauja jūsų Ukrainai numesti virvę, kuri reikalinga jai išgelbėti?

Jūs reikalaujate, kad JAV veiktų išvien su Europos „partneriais“ ir pasaulio bendruomene. Bet nei ES, nei Jungtinės Tautos neįsipareigojo Ukrainai ginti jos teritorinio vientisumo ir suvereniteto. JAV tai padarė. Daugelis, o gal ir visos, Europos šalys ir NATO laukia, kol JAV imsis iniciatyvos.

Jūs vienintelis lyderis pasaulyje, kuris galite pateikti strategijas dėl alternatyvių energijos tiekimo šaltinių, suteikti skubią paramą Ukrainai moderniais ginklais, mokymu ir informacija

Jūs vienintelis lyderis pasaulyje, kuris galite įkalbėti Prancūziją, kad ji atidėtų „Mistral“ tiekimą, pateikti strategijas dėl alternatyvių energijos tiekimo šaltinių, suteikti skubią paramą Ukrainai moderniais ginklais, mokymu ir informacija, taip pat skaudžiai smogti Rusijai sankcijomis – vienas, arba su kitais.

Pone Prezidente, aš su pasididžiavimu tarnavau savo tautos ginkluotose pajėgose daugiau negu ketvirtį amžiaus, ir žinau, kad ukrainiečiai dabar nekariautų dėl savo išlikimo, jeigu jie nebūtų atsisakę savo atominių ginklų. Jie pasitikėjo mūsų garantijomis – net jei ir jos nebuvo aiškiai įvardytos, suteikti apsaugą nuo agresijos. Jūs jau patvirtinote ir parodėte savo ketinimus vykdyti šias garantijas. Parodykime pasauliui, kaip pasakytų Markas Twainas, kad pranešimai apie Amerikos mirtį gerokai perdėti.

Georgeas Woloshynas dirbo JAV prezidento Ronaldo Reagano administracijoje. Jis yra buvęs JAV laivyno žvalgybos vadas, taip pat dirbo JAV žvalgybos agentūrose. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius