-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijoje „Dauguvos vanagai“ kovo 16 dieną žada dalyvauti latvių legionierių eitynėse prie Laisvės paminklo, nors Rygos valdžia ir neleidžia

Draugija „Dauguvos vanagai“ („Daugavas Vanagi“) kovo 16-ąją, latvių legionierių, kovojusių Vokietijos pusėje, atminimo dieną, ketina surengti eitynes prie Laisvės paminklo, nepaisydami Rygos miesto valdžios sprendimo, kuriuo uždrausta tą dieną rengti viešus renginius.

Organizacijos „Dauguvos vanagai“ atstovas, Rygos savivaldybės deputatas Janis Atis Krūminis papasakojo, kad tą dieną legionieriai suvažiuos į Rygą iš visos Latvijos, kad per pamaldas ir prie Laisvės paminklo prisimintų savo bendražygius. Dalis jų po to vyks į karių memorialą Lestenėj.
J.A.Krūminis negalėjo pasakyti, ar kreipsis jo organizacija į Administracinį rajono teismą, apskųsdama Rygos valdžios sprendimą renginį uždrausti.

„Ar yra prasmė vėl bylinėtis? Tai nėra mūsų tikslas. Mes norime pagerbti atminimą tų latvių karių, kurie kovojo vokiečių pusėje“, – sakė jis.

Pasak J.A.Krūminio, eitynės, kuriose dalyvaudavo legionieriai, visada vykdavo ramiai, o neramumus kovo 16 dieną „visuomet sukeldavo kita pusė“. Jis sakė kiekvienais metais susitinkąs su Latvijos antifašistinio komiteto vadovu Josifu Korenu kovo 16 dieną numatytiems renginiams aptarti, tačiau ir šiais metais dėl nieko nepavyko sutarti.

„Praėjusiais metais jie netgi siūlė mums autobusus iki Lestenės, kad mes tik neitume prie Laisvės paminklo. Šiais metais jie pasirengę mums leisti eiti prie paminklo, tačiau be Latvijos vėliavų. Jie pasirengę daryti viską, kad sunaikintų latvių nacionalinę savimonę“, – sako J.A.Krūminis. Jis pridūrė, kad rengti eitynes be Latvijos vėliavų tikrai neverta, nes daugelis kareivių „šią vėliavą simboliškai nešė per visą karą“.

Latvijos antifašistinio komiteto vadovas Josifas Korenas agentūrai BNS sakė, kad jeigu „Dauguvos vanagai“ apskųs teismui Rygos valdžios sprendimą, tai jis irgi kreipsis į teismą. Priešingu atveju, jeigu eitynės oficialiai nebus leidžiamos, jis nemato priežasčių kreiptis į teismą.
Kaip jau buvo pranešta, Rygos miesto valdžios komisija, išnagrinėjusi paraiškas susirinkimams, eitynėms ir piketams, kaip ir praėjusiais metais, nusprendė uždrausti visus kovo 16 dienos renginius.

Šis kovo 5 dienos sprendimas priimtas atsižvelgus į policijos ir saugumo išvadas, kad planuojami renginiai kelią neramumų pavojų, pranešė Rygos miesto vykdomojo direktoriaus sekretorius spaudai Uldis Vidauskis.

Renginių prašytojai gali Rygos valdžios sprendimą apskųsti Administraciniame rajono teisme, sakė U.Vidauskis. Pagal įstatymą, pirmosios instancijos teismas sprendimą turi priimti iki renginio dienos.

Kovo 16 dienos viešiesiems renginiams organizuoti prie Laisvės paminklo buvo pateikti trys prašymai: „Dauguvos vanagų“, Latvijos antifašistinio komiteto, taip pat ir Jurijaus Kotovo, rengiančio protesto akciją, kurios metu ketinama reikalauti Seimo ir vyriausybės atsistatydinimo.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius