-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Latvijoje netyla kalbos apie galimą lato devalvaciją

Latvijoje trečiadienį netilo kalbos apie galimą lato devalvaciją – apie tai prabilus Švedijos spaudai, Tarptautinio valiutos fondo atstovai ramina, kad artimu laiku tai šaliai negresia, o „Danske Bank“ paskelbė, kad skandinavų bankai išgyventų ir devalvavus latą.
Latvijos pinigai
Latvijos pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Trečiadienį apie tai, kad latas gali būti devalvuotas, paskelbė Švedijos laikraštis „Dagens Industri.“ Viena iš tokių kalbų priežasčių laikomas faktas, kad antradienį Švedijos centrinis bankas nusprendė 100 mlrd. Švedijos kronų padidinti užsienio valiutos atsargas, taip siekiant padėti šalies bankams. Švedijos finansų rinka dėl aktyvios šios šalies bankų veiklos Baltijos šalyse yra labai priklausoma nuo Lietuvos ir mūsų kaimynų ekonomikos.

Tarptautinis valiutos fondas ramina

Kaip skelbia „Dagens Industri“, apie tai, kad Latvijos centrinis bankas svarsto galimą lato devalvaciją, pirmadienį rašė ir Suomijos žiniasklaida. Komentuodamas tokią situaciją specialistas laikraščiui teigė, kad Latvijos ekonomika yra tokia maža, jog ją nesunkiai galėtų palaikyti kitos šalys. Klausimas tik, ar politikai to nori.

Lato devalvacijos padėtų išvengti skubios valiutinės injekcijos į Latvijos ekonomiką, tam neva pasiryžusi Švedija. Ne vėliau kaip birželio viduryje Latvijos parlamentas turi patvirtinti naują biudžetą, nes tik tokiu atveju šalis galės gauti naują kreditą iš Tarptautinio valiutos fondo, kuris, anot analitikų, būtinas, kad būtų išvengta lato devalvacijos.

Tiesa, kalbas apie tai, kad Latvijai gresia lato devalvacija, kiek susilpnino Tarptautinio valiutos fondo atstovų pareiškimai, kad Latvijai nacionalinės valiutos devalvacija negresia, o šios šalies Vyriausybė nedelsdama turi užsiimti socialinės apsaugos reikalais.

Švedijos bankai nebijo

Tuo tarpu Švedijos bankai, tarp kurių ir „Swedbank“ bei SEB, turintys Latvijoje nemažus kreditinius portfelius, nesibaimina galimos lato devalvacios.

Apie tai pranešė „Bloomberg“, remdamasi „Danske Bank.“ Šis bankas pranešė, kad jeigu visi per ateinančius trejus metus numatyti Švedijos bankų paskolų nuostoliai Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje būtų įskaičiuoti į šių metų balansą, kas gali atsitikti devalvacijos atveju, Švedijos bankai išliktų mokūs.

Švedijos bankai Baltijos šalyse lengvai davė kreditus eurais, tuo tarpu kai žmonės gauna algas nacionaline valiuta ir devalvacijos atveju daug jų susidurtų su sunkumais grąžinant kreditus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius