-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijoje protestuotoja studentai

Antradienį daugybė studentų susirinko prie universiteto Rygoje, kad išreikštų savo nepasitenkinimą dėl aukštojo mokslo finansavimo mažinimo.
Rašiklis
Rašiklis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Studentai, susirinkę prie universiteto Rygoje, nešiojosi iš medžio padarytus inkilus ir tvirtino, kad tai vieninteliai jiems prieinami namai. Apie 20 studentų sėdėjo ir kepė į foliją suvyniotas bulves, praneša topnews.in.

„Daug studentų neturės pakankamai pinigų, kad išgyventų, nekalbant apie lėšas studijoms. Vienintelis dalykas, kurį jie sugebės gauti, bus bulvės pusryčiams, priešpiečiams ir pietums“, – sakė studentų lyderis Kristsas Avotsas.

„Vyriausybė po paskutinio sumažinimo ketina dar 40 procentų sumažinti aukštajam išsilavinimui numatytas lėšas. Šių metų pradžioje jie sumažino apie 34 procentais, tuomet mes surengėme pirmą demonstraciją", – sakė K.Avotsas ir pridūrė, kad didesnis mitingas buvo planuojamas gegužės 5-ąją.

Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis studentų biudžeto mažinimą ketina aptarti su prezidentu penktadienį.

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga Rygoje vyksančioje studentų demonstracijoje išreiškė palaikymą Latvijos studentams kovojant prieš jų vyriausybės planus mažinti aukštajam mokslui skirtą biudžetą bene 40 procentų.

„Latvijos vyriausybė planuodama daugiau nei perpus mažinti biudžetą aukštajam mokslui mūsų supratimu elgiasi pražūtingai. Suprantame, jog dėl prastos ekonominės situacijos Latvija yra priversta peržiūrėti savo finansus, tačiau į švietimą net ir sunkmečiu reikėtų žiūrėti atsakingai“, – situaciją kaimyninėje valstybėje komentuoja LSAS atstovas aukštojo moklso reformos klausimais Arūnas Mark.

Anot jo, švietimas yra sritis, glaudžiai susijusi su ekonomikos augimu ir galimybėmis efektyviau kovoti su jos sunkumais, ypač tokiose nedidelėse šalyse kaip Latvija ar Lietuva. Pritariame Latvijos studentų sąjungos pozicijai, jog švietimo lėšų karpymas atsilieps tiek socialiniams, ekonominiams ir intelektiniams, tiek migraciniams ir kitiems procesams šalyje, todėl numatomas mažinimas negali būti pateisinamas.

„Labai gaila, kad nuo tokių planų Latvijoje kenčia būtent studentai – priėmus biudžeto pakeitimus nemaža dalis jų dėl savo socialinės ir ekonominės padėties netektų galimybės įgyti išsilavinimo, o būsimi studentai pasijaus nereikalingi ir veikiausiai pasirinks emigracijos kelią“, – galimus padarinius po bendravimo su Latvijos studentais ir jų atstovais vertina A.Mark.

Jo teigimu, Latvijos akademinei bendruomenei neliko nieko kito, kaip drastiškos priemonės atkreipti valdžios dėmesį į susidariusią problemą. Latvijos studentų sąjungos veiksmams palaikymą yra išreiškusi ir Europos studentų sąjunga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius