Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos ir Estijos santykiai yra oficialiai draugiški, tačiau abiejų šalių gyventojų kontaktai nėra intensyvūs, įsitikinę ekspertai

Latvijos ir Estijos oficialūs santykiai yra draugiški, tačiau santykius plėtoti trukdo klaidingi įsivaizdavimai ir stereotipai, sakome ekspertų ataskaitoje, kurią pristatė abiejų šalių premjerai.
Baltijos šalys
Baltijos šalys / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Ataskaitą, kurioje pateikiami 65 siūlymai bendradarbiavimui pagerinti, pateikė Latvijos užsienio reikalų ministerijos (URM) politinis direktorius Andris Razanas ir agentūros BNS grupės vadovas Anvaras Samostas.

Jie nurodo, kad tarp Latvijos ir Estijos egzistuoja glaudus politinis bendradarbiavimas, jų santykiai įvardijami kaip labai geri ir puikūs, santykiai skaidrūs.

Ataskaitoje nurodoma, kad, nepaisant minėtų dalykų, kasdieniai kontaktai tarp abiejų šalių gyventojų nėra pakankamai intensyvūs. „Kalbant iš esmės, abiejų šalių visuomenės labai mažai žino apie įvykius ir tendencijas kaimyninėje šalyje, lyginant, pavyzdžiui, su Estijos ir Suomijos santykiais“, – pabrėžiama ataskaitoje.

Kaip pavyzdį, ataskaitos autoriai mini pop muzikos karalienės Madonnos koncertą Taline, kai Estijoje per vieną dieną apsilankė 15 tūkst. latvių, ir tai galbūt buvo didžiausias vienu metu atvykusių latvių skaičius istorijoje. Tuo tarpu toks pat skaičius suomių Estijoje vasaros sezono metu apsilanko kas dieną.

„Tokiu būdu, mes, palaikydami oficialią draugystę ir be paliovos tvirtindami apie istorinį latvių ir estų artumą, labai mažai žinome apie mūsų kaimynus ir faktiškai netikime mūsų panašumu“, – nurodoma ataskaitoje.

Autorių nuomone, Latvijos ir Estijos santykius apsunkina stereotipai ¢ estai Latviją dažnai laiko neigiamu pavyzdžiu, o Estija latvių akyse atrodo teigiamas pavyzdys, kuriam emociškai latviams sunku pritarti. Trukdo ir tai, kad Latvija ir Estija laiko viena kitą konkurentėmis.

Todėl, siekiant stiprinti asmeninius kontaktus, ekspertai rekomenduoja daugiau bendradarbiauti Latvijos ir Estijos elito atstovams, du kartus per metus rengiant savaitės trukmės renginius.

Ataskaitoje taip pat siūloma plėtoti greitesnį ir patogesnį transporto susisiekimą tarp Rygos ir Talino bei regionų, parengti šiuolaikinius ir didesnius abiejų kalbų žodynus internete bei vadovėlius. Taip pat rekomenduojama žiniasklaidai plačiau nušviesti šalyse vykstančius įvykius, o į sostines nusiųsti nuolatinius valstybinio radijo korespondentus.

Šiems siūlymams įgyvendinti rekomenduojama įkurti Latvijos ir Estijos bendradarbiavimo fondą, kuris būtų remiamas iš abiejų šalių biudžeto.

Ekspertų siūlymus planuojama apsvarstyti, o rudenį pasitarime nuspręsti, kurias idėjas verta įgyvendinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius