Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos parlamento pirmininkė Solvita Aboltinia: santykiuose su Rusija nepriimtina naudoti švelnias diplomatines priemones

Santykiuose su Rusija nepriimtina naudoti švelnias diplomatines priemones, – sako Latvijos parlamento pirmininkė Solvita Aboltinia.
Latvijos Seimas
Latvijos Seimas / saeima.lv nuotr.

Vilniuje vykstančioje Europos Sąjungos (ES) parlamentų pirmininkų konferencijoje pranešimą skaičiusi S.Aboltinia pažymėjo, jog Europa negali likti nerūpestinga, nes „revizionistinė Rusijos politika ir požiūris į tarptautinę teisę ir saugumą reikalauja reakcijos“.

„Nepriimtina naudoti švelnias diplomatines priemones, mes pernelyg priklausomi nuo energetinių išteklių, kurie dažnai išnaudojami politiniais motyvais, pavyzdžiui, Moldova yra išnaudojama kaip Rusijos energijos šaltinių tiekimo įkaitė, Rusija taiko abejotinus draudimus Moldovos ir Gruzijos vynui, o Lietuvos – pieno produktų importui“, – kalbėjo Latvijos Seimo vadovė.

„Šiuo metu vyksta informacinis viešųjų ryšių ir propagandinis karas, grindžiamas Rusijos politika. Rusija aiškiai demonstruoja, kad turi geopolitinių interesų regione, tai tikras išbandymas Europos užsienio reikalų politikai. ES atsakas turi būti aiškus, vieningas ir vienprasmiškas“, – pažymėjo S.Aboltinia.

Rusijos federacija sankcionavo ginkluotų pajėgų panaudojimą Rusijos teritorijoje, tai – tarptautinės teisės pažeidimas ir kišimasis į suverenios valstybės vidaus reikalus, – kalbėjo kaimyninės šalies parlamento vadovė.

Ji pažymėjo, kad Latvija remia ES ir Rytų partnerystės valstybių santykių stiprinimą. „Tuo pačiu privalome pripažinti, kad politinė situacija Rytų partnerystės valstybėse yra skirtinga, todėl kiekvienai valstybei reikia taikyti skirtingas politines priemones, bet remtis tomis pačiomis vertybėms“, – kalbėjo Latvijos atstovė.

Pasak jos, ES ir Ukrainos asociacijos susitarimo pasirašymas yra labai svarbus, taip pat labai svarbu, kad ES „aktyviai siektų asociacijos susitarimo įgyvendinimo su Gruzija ir Moldova“.

Latvijos parlamento pirmininkė pažymėjo, kad vizų liberalizavimo procesas yra svarbi priemonė, užtikrinanti konkrečią naudą Rytų partnerystės piliečiams.

„Kai kurioms Rytų partnerystės valstybėms kyla daug sunkumų, jiems apsunkina kelią sovietinė praeitis, tačiau nereikėtų gyventi praeitimi, kelias pirmyn – tai kelias link susitelkimo ir susitaikymo. Tačiau turime Rytų partnerystės valstybėse ne tik vidinių, bet ir išorinių iššūkių. Mes negalime likti abejingi tam, kas vyksta aplinkui. Rusijos federacijos agresija Ukrainoje prieš kurį laiką atrodė neįmanoma, o Rusijos federacija sankcionavo ginkluotų pajėgų panaudojimą Rusijos teritorijoje, tai – tarptautinės teisės pažeidimas ir kišimasis į suverenios valstybės vidaus reikalus“, – kalbėjo kaimyninės šalies parlamento vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius