-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos teisėjai nesutinka su premjeru, kad jie nėra solidarūs su visuomene užmokesčio klausimu

Latvijos teisėjai vadina nekorektiškais premjero Valdžio Dombrovskio priekaištus, kad jie nenori solidarizuotis su visuomene darbo užmokesčio klausimu.
Teisingumo svarstyklės
Teisingumo svarstyklės / Photos com. nuotr.

Teisėjai, kuriuos apklausė BNS, mano, jog darbo užmokesčių sulyginimas ir raginimai solidarizuotis yra „žaidimas visuomenės jausmais“, o kai kas iš teisėjų net pareiškė, kad premjeras naudojasi senu politikų triuku – supriešinti vieną su kitu įvairius visuomenės sluoksnius, o patiems ramiai stebėti, kas vyksta, iš šalies.

Teisėjus taip pat stebina, kad premjeras nesupranta, jog Latvijoje yra trys valdžios atšakos, viena jų – teismų, ir jos nuomonės negalima negerbti.

Teisėjai pažymėjo, kad teisėjų darbo užmokestis yra vienas mažiausių Europoje, o nė vienoje iš Europos šalių teisėjų darbo užmokestis nebuvo sumažintas net per krizę.

Rėzeknės teismo pirmininkė Aija Jermacanė mano, kad premjero pareiškimas yra mėginimas pasinaudoti jausmais ir taip supjudomi visuomenės sluoksniai, o politikai ramiai žiūri į tai iš šalies.Tuo pat metu ministerijose ir kitose valstybinėse įstaigose juristų ir kiti pareigūnų, susijusių su jurisprudencija, darbas mokamas labai gerai, nors jų kvalifikacijos kartais negalima nė palyginti su teisėjo kvalifikacija ir žiniomis.

Buvęs Rygos apygardos teismo vadovas, dabar šio teismo teisėjas Juris Stukanas pažymėjo, kad teisėjų labai ribotos galimybės papildomai užsidirbti ir vienintelis pajamų šaltinis yra darbo užmokestis. Mažiausias atlyginimas, kurį gauna teisėjai, yra maždaug 500 latų (2 438 litai), ir J.Stukanui nesuprantama, kodėl aukštesnis pareigūnas ministerijoje gauna daugiau kaip tūkstantį latų.

Rėzeknės teismo pirmininkė Aija Jermacanė mano, kad premjero pareiškimas yra mėginimas pasinaudoti jausmais ir taip supjudomi visuomenės sluoksniai, o politikai ramiai žiūri į tai iš šalies. Ji sutinka su J.Stukano nuomone, kad teisėjų darbo užmokestis kur kas mažesnis nei ministerijų juristų ir departamentų vadovų, kurių kvalifikacija ne tokia aukšta kaip teisėjų.

Interviu Latvijos radijui sausio 20 dieną V.Dombrovskis pažymėjo manąs, kad gana laisvai interpretuojama siejant teisėjų darbo užmokesčio mažinimą su kišimusi į teismo kompetenciją. „Mano nuomone, pirmiausia teisėjai tiesiog nepanoro būti solidarūs su visuomene tuo metu, kai visiems mažinamas darbo užmokestis“, – sakė premjeras.

Jis pabrėžė, kad teisėjams darbo užmokestis buvo sumažintas kur kas mažiau nei kitų grupių darbuotojams ir kad esant krizinei situacijai teisėjų darbo užmokestis „netgi labai konkurencingas“.

Šalies Konstitucinis Teismas pripažino, kad teisėjų darbo užmokesčio mažinimas neatitinka Latvijos konstitucijos, bet užginčytos normos negalios tik nuo 2011 metų sausio 1 dienos. Konstitucinis Teismas pripažino, jog priimdami šias normas įstatymų leidėjai neatsižvelgė į valdžių atskyrimo principą, neišklausė tesimų valdžios nuomonės ir neįvertino rizikos bei neigiamų savo sprendimo padarinių.

Konstitucinio Teismo sprendimas taip pat bus taikomas ir prokurorams, kurių darbo užmokestis yra susietas su teisėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius