Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos URM nesiųs Rusijai notos dėl parodyto filmo apie gerą gyvenimą Sovietų Latvijoje

Latvijos užsienio reikalų ministerija nesiųs notos dėl to, kad per Rusijos televizijos kanalą buvo parodytas dokumentinis filmas apie gerą gyvenimą Sovietų Latvijoje ir ragina neperdėti jo reikšmės.
Sovietinis palikimas
Sovietinis palikimas / „Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį Latvijos radijo laidoje „Sankirtos taške“ užsienio reikalų ministras Maris Riekstinis pažymėjo, kad Latvijos URM nesiųs Rusijai notos, nes tai būtų „neadekvatus poelgis“.

Jis sakė, jog šis filmas dar kartą parodė, kad žmonės ir politikai, prieš duodami interviu, turėtų pasidomėti, kam jo reikia ir kokiu tikslu kuriamas filmas.

Rusijos televizijos kanalas TVC, priklausantis Maskvos merui Jurijui Lužkovui, kovo 25 dieną parodė filmą „Baltija, vienos „okupacijos“ istorija“. Jame pasakojama, koks geras buvo gyvenimas Sovietų Latvijoje.„Ir tada nesistebėkite, kad jie, pasirodo, panaudoti vien propagandiniais tikslais. Nes Rusijoje yra tokia tendencija ... stengtis Baltijos šalis ir buvusias įtakos teritorijas pateikti su tam tikra potekste. Mums reikia tai suvokti. Ar būtina čia siųsti specialią notą? Esu tikras, kad ne. Aš manau, kad mums nereikia perdėti šio filmo reikšmės“, – mano ministras.

Jo nuomone, ką reikia padaryti, tai nuosekliai kalbėti Rusijai, kokia yra Latvijos istorijos samprata. „Ar susitarsime mes per artimiausius vienerius ar dvejus metus dėl bendros istorijos sampratos? Turbūt ne, bet aš nematau kitos alternatyvos, kaip tik tiesiog kalbėti“, – sakė M.Riekstinis.

Praėjusį sekmadienį laidoje Latvijos televizijos kanalo TV3 laidoje „Nieko asmeniška“ buvo pranešta, kad Rusijos televizijos kanalas TVC, priklausantis Maskvos merui Jurijui Lužkovui, kovo 25 dieną parodė filmą „Baltija, vienos „okupacijos“ istorija“. Jame pasakojama, koks geras buvo gyvenimas Sovietų Latvijoje.

Kuriant filmą dalyvavo žmonės, susiję su Seime atstovaujama partija „Už žmogaus teises vieningoje Latvijoje“ ir su susivienijimu „Santarvės centras“. Apie gyvenimo sovietmečiu privalumus dokumentinėje juostoje pasakoja žinomi Latvijos visuomenėje žmonės, pavyzdžiui, kompozitorius Raimondas Paulas, ekonomistė Raita Karnytė, ledo ritulininkas Helmutas Balderis ir buvęs politikas Alfredas Čepanis.

Filmo herojai, kuriuos apklausė televizijos laidos „Nieko asmeniška“ autoriai, pasipiktino, kad rusų kino juostos kūrėjai iškreipė ir neteisingai pateikė tai, ką jie papasakojo.

Filmo autoriai teigia, kad Sovietų Sąjungos investicijos į pagrindines Latvijos SSR lėšas sudarė 95 mlrd. dolerių, kad respublikos ekonomika sovietmečiu išaugo 80 kartų. Šitaip taip pat buvo Lietuvoje ir Estijoje, bet atkūrę savo nepriklausomybę, Baltijos šalių gyventojai pareiškė, kad jiems nereikia „sovietinių monstrų“ ir sunaikino juos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius