Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos vyriausybę formuojančios partijos pasidalijo ministrų portfelius

Latvijos politinės partijos, formuojančios būsimą valdančiąją koaliciją, antradienį vakare galutinai sutarė dėl vyriausybės portfelių paskirstymo, tačiau kandidatai į ministrus dar nėra žinomi.
Laimdota Straujuma
Laimdota Straujuma / Nuotr. iš „Wikipedia“
Temos: 1 Latvija

Centro dešiniųjų partija „Vienybė“ kontroliuos finansų, transporto, sveikatos apsaugos bei švietimo ir mokslo ministerijas.

Šiuo metu opozicijoje vis dar esančiai Žaliųjų ir valstiečių sąjungai (ŽVS), kuri nusprendė prisijungti prie formuojamos koalicijos, atiteks gerovės, žemės ūkio bei gynybos ministerijos.

Konservatyvusis Nacionalinis aljansas (NS) bus atsakingas už kultūros, teisingumo bei aplinkos apsaugos ir regioninės plėtros ministerijas.

Tuo tarpu centristinės pakraipos Reformų partijai atiteks vidaus reikalų, užsienio reikalų bei ekonomikos ministrų portfeliai.

Naujajam kabinetui vadovaus „Vienybės“ atstovė Laimduota Straujuma.

Paskirtoji premjerė pasiūlė dabartiniam finansų ministrui Andriui Vilkui iš „Vienybės“ toliau eiti šias pareigas naujoje vyriausybėje.

Seimo Švietimo, kultūros ir mokslo komiteto atstovė Ina Druvietė iš „Vienybės“ gali tapti švietimo ir mokslo ministre. Ji šiame poste jau dirbo 2004-2006 metais.

Savo postus gali išsaugoti ir dabartinė sveikatos apsaugos ministrė Ingryda Circenė bei transporto ministras Anrijas Matysas. Jis dabar nepriklauso jokiai politinei jėgai, bet gali greitai įstoti į partiją „Vienybė“, kad galėtų toliau eiti savo pareigas.

ŽVS į gerovės ministrus gali siūlyti Uldį Augulį, kuris anksčiau jau dirbo šiame poste, taip pat vadovavo transporto ministerijai.

ŽVS atstovas Janis Dūklavas veikiausiai taps žemės ūkio ministru; šias pareigas jis ėjo 2009-2011 metais.

ŽVS kandidatas į gynybos ministro postą yra jos valdybos narys, Latvijos žaliųjų partijos vienas iš pirmininkų Raimundas Vėjuonis, kuris keliose vyriausybėse dirbo aplinkos apsaugos ministru.

Savo postą naujoje vyriausybėje gali išsaugoti ir kultūros ministrė Dacė Melbardė.

NA frakcijos Seime vadovui Einarui Cilinskiui gali būti pasiūlyta užimti aplinkos apsaugos ir regioninės plėtros ministro postą.

Kol kas neaišku, kas galėtų užimti teisingumo ministro postą. NA kandidate galėtų būti NA frakcijos Rygos miesto taryboje pirmininkė Baiba Bruoka. Tuo tarpu paskirtoji premjerė L.Straujuma apie galimybę užimti šį postą kalbėjo su dabartiniu teisingumo ministerijos valstybės sekretoriumi Martiniu Lazdovskiu.

Reformų partijos atstovas Richardas Kozlovskis gali išsaugoti vidaus reikalų ministro portfelį, o Egaras Rinkevičius – likti vadovauti užsienio reikalų ministerijai.

Kol kas neaišku, kas laukia ekonomikos ministro Danielo Pavliuto, kuris neseniai įstojo į Reformų partiją.

Latvijoje formuojama nauja vyriausybė, nes Valdžio Dombrovskio kabinetas atsistatydino po šalį sukrėtusios nelaimės Rygos vakariniame Zuolitūdės rajone, kur pernai lapkričio 27 dieną įgriuvus prekybos centro „Maxima“ stogui žuvo 54 žmonės, o dar dešimtys buvo sužeisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius