Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laukti Lenino palaidojimo liko neilgai, teigia Maskvos Helsinkio grupės vadovė

Maskvos Helsinkio grupės vadovė (MHG) Liudmila Aleksejeva mano, kad artimiausiu laiku mauzoliejus Raudonojoje aikštėje turi būti panaikintas, o 1917 metų bolševikinio perversmo Rusijoje vadas Vladimiras Leninas – palaidotas.
Lenino mauzoliejus Maskvoje
Lenino mauzoliejus Maskvoje / „Scanpix“ nuotr.

„Šis klausimas seniai pribrendo. Bet aš atkakliai nereikalauju, kad jis būtų pašalintas. Palauksime, kol šis klausimas nieko nebejaudins. Šis laikas ateis labai greitai“, – sakė L.Aleksejeva agentūrai „Interfax“ ketvirtadienį.

„Pašalinti reikia, bet tada, kai tai nesukels audros visuomenėje. Laukti liko nedaug“, – pranešė ji.

Tuo tarpu Rusijos komunistai ketvirtadienį rengia visuose šalies regionuose mitingus ir iškilmingus susirinkimus, skirtus V.Lenino, padėjusio pamatus 74 metus gyvavusiai Sovietų Sąjungai, gimimo 140-osioms metinėms.

„Tai bus gera ir šviesi šventė“, – išvakarėse sakė Rusijos Federacijos komunistų partijos (RFKP) lyderis Genadijus Ziuganovas.

„Jūs nerasite istorijoje kito valstybės veikėjo, kuris būtų padaręs tiek per beveik 54 savo gyvenimo metus. Leninas įėjo į istoriją, o jo vardas gyvuos amžiais“, – partijos spaudos leidiniuose teigė G.Ziuganovas.

„Jis pasiūlė savo ideologiją, kurios centre – darbo žmogus, tautų draugystė ir teisingumas, tai, kas visada vedė žmoniją į priekį. Leninas sukūrė naujo tipo partiją, suvienijo subyrėjusią imperiją į didžiąją sąjunginę valstybę. Jis per penkerius metus išbandė keturis politikos variantus – nuo NEPo iki GOELRO plano“, – rašo jis.

„Jeigu komunistams taip reikia, kad Leninas gulėtų mauzoliejuje, ir jie dėl to taip audringai išgyvena, galbūt neverta žmonių erzinti. Tegul, kol gyva ši karta, mauzoliejus būna. Dabar mūsų visuomenėje ir taip pakanka įtrūkių ir susiskaldymų“, – sakė L.Aleksejeva.

„Kai ateis laikas, nebebus kam ginti Lenino. Mūsų jaunimui Leninas yra maždaug tokio pat lygio kaip liaudies sakmių kunigaikštis Vladimiras Sviatoslavičius“, – pridūrė ji.

V.Leninui 1924 metais mirus, gydytojai balzamavo jo kūną, kuris nuo to laiko buvo mauzoliejuje Raudonojoje aikštėje. Prie Kremliaus sienų nuolat driekiasi Rusijos ir užsienio turistų, norinčių pamatyti jo palaikus, eilės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius