Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Laureatai atsiims Nobelio premijas – Bobas Dylanas nedalyvaus

Kadangi JAV bardas Bobas Dylanas nedalyvaus, Kolumbijos prezidentas Juanas Manuelis Santosas šeštadienį taps pagrindine Nobelio premijų įteikimo ceremonijų žvaigžde ir Osle atsiims apdovanojimą už taikos procesą, kuris, kaip atrodė, žlugs priartėjęs prie finišo linijos.
Kolumbijos prezidentas J.M.Santosas i(kairėje) ir FARC lyderis Rodrigo Londono
Kolumbijos prezidentas J.M.Santosas i(kairėje) ir FARC lyderis Rodrigo Londono / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kai Kolumbijos žmonės referendume atmetė originalią taikos sutartį su marksistų judėjimo FARC partizanais, J.M.Santoso vyriausybė ir sukilėliai parengė naują tekstą ir pasirašė jį lapkričio 24 dieną. Ši sutartis užbaigia penkis dešimtmečius trukusį konfliktą, per kurį žuvo daugiau kaip 260 tūkst. žmonių, dar 45 tūkst. dingo, o beveik 7 mln. buvo priversti palikti savo namus.

„Tai, kas daugeliui kolumbiečių, lotynų amerikiečių ir žmonių visame pasaulyje vos prieš kelerius metus atrodė neįmanoma svajonė, dabar yra tikrovė“, – J.M.Santosas sakė žurnalistams Norvegijos sostinėje Nobelio taikos premijos įteikimo ceremonijos išvakarėse.

Taikos procesas patyrė skaudų smūgį spalio 2-ąją, kai kolumbiečiai per referendumą nedideliu balsų skirtumu atmetė pirmąją taikos sutarties versiją.

Atrodė, kad po šio sprendimo J.M.Santosui nebeliko galimybių pelnyti Nobelio premiją, bet Norvegijos Nobelio komitetas penkiomis dienomis vėliau apstulbino pasaulį, kai paskelbė, kad apdovanojimas vis tiek atiteks Kolumbijos lyderiui, nes šios šalies žmonės atmetė taikos sutartį, bet ne taikos idėją.

„Tai rodo, kad taika nesukuriame per vieną dieną“, – penktadienį sakė Nobelio komiteto pirmininko pavaduotoja Berit Reiss-Andersen.

65 metų laureatas sakė, kad ši premija buvo „dangaus dovana“, suteikusi „didžiulį postūmį“ pastangoms pasiekti naują susitarimą su FARC.

„Žmonės Kolumbijoje tai interpretavo kaip tarptautinės bendruomenės mandatą nenuleisti rankų, toliau siekti taikos susitarimo“, – aiškino J.M.Santosas.

„Tai padrąsino mane, padrąsino mūsų derybininkus, bet ypač paskatino Kolumbijos žmones kovoti“ dėl naujos sutarties, pridūrė prezidentas.

Pataisyta taikos sutartis, papildyta opozicijos pasiūlymais, įpareigoja sukilėlius nusiginkluoti ir pertvarkyti FARC į politinį judėjimą.

Nobelio taikos premija šeštadienio popietę bus įteikta Oslo rotušėje per ceremoniją, kurioje dalyvaus karališkosios šeimos nariai, Norvegijos vyriausybės pareigūnai, konflikto aukų atstovai ir buvusios dvi svarbios FARC įkaitės – Ingrid Betancourt ir Clara Rojas.

Nobelio premijos laureatui bus įteiktas auksinis medalis, diplomas ir 8 mln. Švedijos kronų (824 tūkst. eurų) čekis. J.M.Santosas pažadėjo šiuos pinigus paaukoti nukentėjusiems nuo konflikto.

Dylano akibrokštas

Vėliau šeštadienį bus surengta kita ceremonija Stokholme, per kurią bus įteiktos premijos už pasiekimus mokslo, ekonomikos ir literatūros srityse. Pažymėtina, kad tarp dalyvių nebus šių metų literatūros premijos laureato Bobo Dylano.

Pirmasis šį prestižinį apdovanojimą pelnęs dainų kūrėjas atsisakė dalyvauti tviskančioje ceremonijoje Švedijos sostinėje dėl „anksčiau prisiimtų įsipareigojimų“.

Jo nedalyvavimą kai kas laikė įžeidimu Švedijos akademijai, teikiančiai literatūros premiją, ir Nobelio fondui.

Kai laureatas buvo paskelbtas spalio 14 dieną, B.Dylanas tik po dviejų savaičių viešai pripažino jam skirtą apdovanojimą, o vienas Švedijos akademijos narys šią užsitęsusią tylą vadino nemandagiu ir arogantišku poelgiu.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Bobas Dylanas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Bobas Dylanas

B.Dylanas galiausiai pareiškė, kad jaučiasi pagerbtas, bet lapkričio viduryje informavo Akademiją, kad neatvyks atsiimti apdovanojimo Stokholme.

„Smūgis į veidą“, – šį sprendimą pakomentavo vieno didžiausių švedų dienraščio „Aftonbladet“ redaktorė Lena Mellin.

„Bet kas, kada nors gavęs kokį nors apdovanojimą – kad ir geriausio kaimyno apdovanojimą daugiabutyje – žino, kad mažų mažiausia, ką jis gali padaryti – priimti šį prizą“, – rašė ji.

Socialinių tinklų komentatorių atsiliepimai buvo įvairūs.

„Aš jo vietoje tikriausiai ... atsiimčiau Nobelio premiją ir 900 tūkst. JAV dolerių. Bet juk tai Bobas, ir visa tai yra dalis (ypatumu), kurie daro jį Bobu“, – dainininko „Facebook“ paskyroje rašė jo gerbėjas Evanas Sarzinas.

„Jam 75 metai, palikit jį ramybėje“, – argumentavo kita komentatorė, Karen Lunebach.

„Tačiau ką Bobas Dylanas veiks vietoje atvykimo į Nobelio ceremoniją“, – penktadienį smalsavo dienraštis „Svenska Dagbladet“, juokaudamas apie dainininko „išankstinius įsipareigojimus“, nors šeštadienį nesuplanuotas joks jo koncertas.

Dainininkas ir dainų kūrėjas atsiuntė padėkos kalbos tekstą, kuris bus perskaitytas per iškilmingą banketą Stokholmo rotušėje, kur susirinks apie 1,3 tūkst. svečių, tarp jų Švedijos karališkosios šeimos narių.

Be to, amerikietė roko žvaigždė Patti Smith sudainuos B.Dylano dainą „A Hard Rain's A-Gonna Fall“ per oficialią premijų teikimo ceremoniją Stokholmo koncertų rūmuose.

Pasak Nobelio fondo, apdovanojimas galiausiai bus įteiktas asmeniškai B.Dylanui kažkuriuo metu ateinančiais metais – Švedijoje arba užsienyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius