-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lechas Walęsa prisipažino padaręs klaidą, bet neigia buvęs sovietų agentu

Lenkijos „Solidarumo“ judėjimo lyderis Lechas Walęsa penktadienį prisipažino „padaręs klaidą“, tačiau kategoriškai paneigė kada nors buvęs samdomu slaptuoju saugumo agentu, kai naujai atrasti dokumentai atnaujino senus įtarimus.
Lechas Walesa
Lechas Walesa / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lenkijos pirmasis po Antrojo pasaulinio karo demokratiškai išrinktas prezidentas, kurį specialus teismas išteisino dėl panašių įtarimų 2000 metais, konkrečiai neįvardino savo klaidos, tačiau paminėjo paslaptingą asmenį, kuris „turėtų atskleisti tiesą“ apie praeitį.

„Jie manęs nepalaužė 1970 metais ir aš nebendradarbiavau su SB (slaptąja policija), niekada neėmiau pinigų ir niekada nieko neįskundžiau nei žodžiu, nei raštu“, – parašė 72 metų Nobelio taikos premijos laureatas savo tinklaraštyje.

„Padariau klaidą, bet tai nebuvo tai (kolaboravimas), ir aš pažadėjau jos neatskleisti, žinoma, ne dabar, dar ne“, – paslaptingai rašė jis.

Bet toliau L.Walęsa pridūrė: „Yra toks vienas žmogus – vykdytojas, kuris tebėra gyvas ir kuris turėtų atskleisti tiesą, dedu viltis į jį. Turėjau minkštą širdį“.

Šiuo metu L.Walęsa keliauja po Venesuelą ir Jungtines Valstijas. Lenkijos tautos atminties institutas (IPN), atsakingas už komunistinio režimo nusikaltimų tyrimą, ketvirtadienį paskelbė, kad neseniai rasti dokumentai rodo, jog L.Walęsa buvo slaptasis saugumo agentas.

Kaip žurnalistams Varšuvoje sakė IPN direktorius Lukaszas Kaminskis, naujai rasti Saugumo tarnybos (SB) dokumentai rodo, kad „yra bendradarbiavimo sutartis, pasirašyta slapyvardžiu „Bolekas“, tai yra, Lecho Walesos“.

Ekspertai abejoja tų laikų slaptųjų tarnybų dokumentų patikimumu ir sako, kad jie nesunkiai galėjo būti suklastoti, siekiant sužlugdyti tokius disidentų aktyvistus kaip L.Walęsa.

Noras L.Walęsa anksčiau prisipažino, kad per vieną iš daugybės jo kaip disidento tardymų policijoje jis yra pasirašęs „kažkokį dokumentą“, tačiau kaltinimus bendradarbiavimu su slaptąja tarnyba visada vadino „absurdiškais“.

L.Walęsa, kuris buvo 1989 metais komunistinį režimą sužlugdžiusio judėjimo „Solidarumas“ lyderis, 1983-iaisiais už nesmurtinį pasipriešinimą apdovanotas Nobelio taikos premija, pažadėjo įrodyti savo nekaltumą teisme.

Seniai sklando gandai, kad vadovaudamas nepriklausomai profsąjungai „Solidarumas“, kuri peraugo į šalies laisvės judėjimą, L.Walęsa slapta teikė informaciją komunistiniam režimui.

2008 metais IPN išleistoje knygoje sakoma, kad nors L.Walęsa buvo užregistruotas kaip slaptasis agentas 1970 metų gruodį, tačiau 1976 metų liepą jis buvo paleistas dėl „nenorėjimo bendradarbiauti“.

Pirmieji įtarimai dėl L.Walesos galimo bendradarbiavimo su slaptąja tarnyba pasirodė 1992 metais, praėjus dvejiems metams po jo išrinkimo prezidentu.

Tuometinis vidaus reikalų ir dabartinis gynybos ministras Antonis Macierewiczius paskelbė sąrašą 60 įtariamų SB agentų, kuriame buvo ir L.Walęsa.

Nors A.Macierewiczius ir Jaroslawas Kaczynskis – konservatyvios valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderis – komunistinio režimo metais kartu su L.Walęsa užsiėmė disidentine veikla, L.Walęsai tapus prezidentu, jie tapo aršiais priešais.

Lenkų jausmai L.Walęsai yra gana sumišę. Daugelis jį gerbia dėl jo atkaklios kovos su komunistiniu režimu, tačiau karingas jo tonas vėlesniais prezidentavimo metais, daugelio nuomone, nusipelnė didelės kritikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius