Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkai sukilo prieš abortų įstatymą: „Net Irane įstatymai yra liberalesni“

Tūkstančiai žmonių dalyvavo proteste prie Varšuvos parlamento po to, kai Lenkijos valdančioji partija pasisakė už abortų įstatymo griežtinimą.
Protestas Lenkijoje
Protestas Lenkijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lenkija jau iki šiol turėjo vieną griežčiausių abortų draudimo įstatymų Europoje, skelbia „Reuters“. Oficiali statistika rodo, kad tik keli šimtai abortų šalyje atliekami per metus, bet aktyvistai mano, kad nelegalūs abortai yra įprasta praktika.

Konservatyvioji „Teisės ir teisingumo“ partija, kuri atėjo į valdžią spalio mėnesį, planuoja sugriežtinti įstatymus, kad šie atspindėtų Katalikų bažnyčios poziciją. Šie planai įsiutino liberalių pažiūrų asmenis bei moterų teisių apsaugos aktyvistus.

Šaukdami „mano kūnas – mano reikalas“ protestuotojai mojavo vielinėmis pakabomis, kurios jau tapo nelegalių abortų simboliu.

„Net Irane aborto įstatymai yra liberalesni nei šis pasiūlymas, todėl mes privalome protestuoti“, – agitavo Marta Nowak.

Lenkijoje nėštumo nutraukimas leidžiamas tik ankstyvoje nėštumo fazėje, jei jis kelia pavojų būsimos motinos gyvybei, jei manoma, kad vaikas gims neįgalus ir jei moteris tapo nėščia ne savo noru, tai yra po išprievartavimo.

Laiške, perskaitytame šalies bažnyčiose sekmadienio pamaldų metu, Lenkijos vyskupai ragino sugriežtinti 1993 m. įstatymą.

„Katalikų pozicija dėl to yra aiški ir nepakeičiama. Kiekvienas privalo saugoti žmogaus gyvybę nuo gyvybės užsimezgimo iki natūralios mirties. Mes prašome įstatymų leidėjus ir vyriausybę inicijuoti pataisas“, – sakė jie.

Tiesa, Varšuvos bažnyčioje kunigui skaitant šį laišką viena po kitos iš jos pradėjo išeidinėti moterys.

W kościele św. Anny w Warszawie wierni tak zareagowali na odczytywanie listu Prezydium Konferencji Episkopatu Polski o aborcji. Były tam również osoby, które wcześniej umówiły się na to, że w ramach protestu opuszczą świątynię podczas odczytywania listu Episkopatu.

Posted by Gazeta Wyborcza on Sunday, 3 April 2016

„Teisės ir teisingumo“ partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis reporteriams sakė, kad kaip katalikas jis turi pritarti vyskupų raginimui. Jis tikino neversiąs partijos narių balsuoti už abortų draudimą parlamente, tačiau yra įsitikinęs, kad dauguma pritars pasiūlymui.

Partija planuoja nutraukti valstybės finansavimą dirbtiniam apvaisinimui ir įtraukti skubiosios kontracepcijos „kito ryto“ tabletes į receptinių vaistų sąrašą. Partija sudaro daugumą parlamente, o lyderio įtaka lemia, kad likusieji yra linkę jam pritarti. Ministrė pirmininkė Beata Szydlo taip pat išsakė pritarimą abortų įstatymo griežtinimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius