-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenkija bando paveikti prancūzus dėl „Mistral“: pratęsė karinių sraigtasparnių konkursą

Taip spėja Lenkijos spauda, konstatuodama faktą, kad Gynybos ministerija į lapkričio pabaigą nukėlė pasiūlymų teikimo pabaigą. Konkursas vykdomas norint įsigyti 70 karinių sraigtasparnių. Kaip rašo gazeta.pl, iš neoficialių informacijų aiškėja, kad toks sprendimas priimtas norint padaryti įtaką Prancūzijos ir Rusijos sutarčiai dėl karinių laivų „Mistral“ pardavimo.
Lenkijos kariuomenė turi kuo didžiuotis
Lenkijos kariuomenės sraigtasparnis / zoom.mon.gov.pl
Temos: 2 Prancūzija Lenkija

Konkurse pirkti sraigtasparnius yra trys dalyviai: „Airbus Helicopters“ ir „Heli Invest Sp.“ konsorciumas, siūlantys sraigtasparnius „EC-725 Caracal“, bendrovės „Sikorsky International Operations Inc.“, „Sikorsky Aircraft Corporation“ ir Lenkijos aviacijos įmonė su sraigtasparniais „Balck Hawk“ bei Susisiekimo įrangos gamykla „PZL Swidnik“, siūlanti AW149.

„Airbus Heliopters“ yra Prancūzijos bendrovė.

Dar birželį Lenkijos Gynybos ministerija paragino konkurso dalyvius pateikti galutinius pasiūlymus, terminas buvo numatytas 2014 m. trečiasis ketvirtis. Bet kaip informuoja ministerijos atstovas Jacekas Sonta, galutinė data perkelta į lapkričio 28 dieną. Kaip aiškina, tai nereiškia, kad pasislinks ir galutinė orlaivių įsigijimo data.

Rugsėjį Prancūzija paskelbė, kad sustabdo „Mistral“ laivų tiekimą į Rusiją. Iš Lenkijos Gynybos ministerijai artimų šaltinių aiškėja, kad sprendimui galėjo įtakos turėti tiek Lenkijos pratęstas galutinių pasiūlymų dėl sraigtasparnių pateikimo laikas, tiek kiti dalykai. 

Dar rugsėjo pradžioje prancūzai tvirtino, kad iki lapkričio sustabdo Rusijai skirto pirmojo karinio laivo „Mistral“ tiekimą dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje. Tuomet prezidentas Francois Hollande teikė, kad sutartis nėra nutraukta, bet kol kas laivo perdavimui nepasiruošta.

Šios sutarties vertė siekia daugiau nei milijardą dolerių.

Lenkija pasiryžusi savo karinėms pajėgoms įsigyti 70 sraigtasparnių. Konkurso laimėtojai taip pat turės užtikrinti logistines paslaugas ir mokymų sistemą. Naujieji sraigtasparniai turėtų pakeisti iki šiol lenkų naudojamus Sovietų Sąjungoje pagamintus Mi-8 ir Mi-17.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius