-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija jau nori euro

Anksčiau apie euro įvedimą Lenkija nenorėjo nė girdėti. Dabar ji prašo paspartinti prisijungimo prie euro zonos procesą.
Euras
Eurozona – recesijoje / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Lenkija kreipėsi į Europos Komisiją (EK) su tokiu prašymu iš karto po kovo 1 dieną įvykusio Europos Sąjungos (ES) valstybių vadovų susitikimo. Per jį Briuselyje pirmasis apie tai užsiminė Vengrijos premjeras Ferencas Guurcsany, nes ši šalis taip pat nori kuo greičiau tapti euro zonos nare. Šiuo metu prisijungimo procesas paprastai užtrunka dvejus metus.

Lenkija planuoja įsivesti eurą 2012 metais, nors anksčiau jos prezidentas Lechas Kaczynskis ir premjeru buvęs jo brolis Jaroslawas ne kartą yra sakę, kad euro įvedimas šalyje nelaikomas prioritetu. Dabar Lenkija jau deda daug pastangų, kad euro įvedimui kuo greičiau pritartų EK ir Europos centrinis bankas. Jei sutikimas būtų duotas, parspartėtų pasirengimo procesas, per kurį pastaruoju metu trečdalį savo vertės praradęs zlotas būtų tvirtai susietas su euru, o tai sustabdytų tolesnį jo vertės smukimą. Lenkija teigia esanti pasirengusi įvykdyti visus būtinus eurui įvesti reikalingus kriterijus.

Tuo metu EK, nors ir sutinka, kad pasirengimo eurui įvesti laikotarpį reikėtų trumpinti, nenori nė girdėti apie kitų būtinų kriterijų palengvinimą. Nustatyti griežti infliacijos ir biudžeto subalansavimo rodikliai, be to, visi kiti kriterijai privalo atitikti Mastrichto sutartimi nustatytus standartus. Kalbama, kad dvejų metų laikotarpis bus sutrumpintas ir tuo atveju, jei ES pavyks įveikti krizę.

Šiuo metu į euro zoną įeina 16 iš 27 ES priklausančių valstybių. Nuo šių metų sausio 1 dienos eurais atsiskaito ir Slovakijos gyventojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius