Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija stiprina karines pajėgas – buriama 46 000 karių nacionalinė gvardija

Agresyvi Rusijos politika verčia regiono valstybes peržiūrėti gynybos planus. Lenkijos gynybos ministerija paskelbė, kad šalyje bus suburtos 46 000 karių teritorinės gynybos pajėgos, kurios bus integrali karinių pajėgų dalis, rašo „The Telegraph“.
Lenkijos kariai
Lenkijos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lenkijos nacionalinė gvardija bus buriama pagal JAV pavyzdį, kai regionai formuoja savo divizijas. Gynybos ministerija teigė, kad pirmasis toks dalinys bus suburtas prie sienos su Rusijai priklausančiu Kaliningrado anklavu.

„Mes jau uždegėme žalią šviesą tam, kad būtų pradėti pirminiai veiksmai teritorinių gynybos pajėgų, būsiančių integralia armijos dalimi, būrimui“, – sakė gynybos ministras Antonis Macierewiczius, pridurdamas, kad tai vienas iš strateginių ministerijos tikslų.

Po karinės Rusijos agresijos Rytų Ukrainoje Lenkija ženkliai padidino dėmesį šalies gynybai. Suplanuotos naujos išlaidos smulkiosios ir sunkiosios ginkluotės įsigijimui.

Praėjusiais metais gynybos biudžetas padidintas net 18 procentų ir beveik siekė 9 milijardus eurų. Dalis šių lėšų teks nacionalinės gvardijos formavimui.

„Pradėsime nuo trijų brigadų 2016 metais“, – sakė gynybos ministerijos atstovas Bartolomiejus Misiewiczius, kuris pridūrė, kad jos bus dislokuotos šiaurės rytų Lenkijoje.

Lenkijos gynybos ekspertai tikisi, kad tokia regioninių dalinių strategija padės patikimiau gintis ir nuo galimos „žaliųjų žmogeliukų“ invazijos bei hibridinio karo pavojų. Tikimasi, kad savo regioną puikiai išmanantys nacionalinės gvardijos daliniai gebės greitai užkirsti kelią bet kokiems kurstomiems neramumams ar invazijos pavojui.

Planuojama, kad nacionalinės gvardijos kariai bus apmokyti ir turės tokią ginkluotę, kad galės dalyvauti bendrose pratybose ir su kitais karinių pajėgų atstovais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius