Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijoje dislokuota pirmoji JAV raketų „Patriot“ baterija

Lenkijos ir Jungtinių Valstijų pareigūnai trečiadienį dalyvavo iškilmėse prie pirmosios šalyje dislokuotos zenitinių raketų „Patriot“ baterijos Varmijos ir Mozūrų vaivadijos Morongo vietovėje.
Pirmosios „Patriot“ raketos jau pasiekė Lenkiją.
Pirmosios „Patriot“ raketos jau pasiekė Lenkiją. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tuo tarpu Rusija išreiškė nepasitenkinimą JAV raketų „Patriot“ dislokavimu už 60 kilometrų nuo Kaliningrado sienos.

„Mes laikome „Patriot“ baterijos dislokavimą Lenkijoje svarbiu žingsniu stiprinant mūsų nacionalinį saugumą ir plėtojant strateginį bendradarbiavimą su Jungtinėmis Valstijomis“, – sakė Lenkijos gynybos ministras Bogdanas Klichas, dalyvaudamas iškilmingoje baterijos atidarymo ceremonijoje.

„Kalbu ne apie techniką, nes ši baterija nėra visko pradžia ir pabaiga. Kalbu apie žmones – apie amerikiečių karius, kurie prižiūrės Lenkijos teritorijoje dislokuotą bateriją“, – pridūrė ministras.

Priešraketinės bei priešlėktuvinės gynybos raketų „Patriot“ bateriją prižiūrės maždaug 150 JAV karių. Jie į Morongą atvyko sekmadienį.

JAV ambasados Varšuvoje atstovas spaudai Andrew Paulas sakė, kad per ateinančius trejus metus raketos „Patriot“ bus periodiškai dislokuojamos Lenkijoje ir iš jos išvežamos, o lenkų kariškiai bus mokomi jomis naudotis.

Kaip agentūrą informavo A.Paulas, tokios pirmosios rotacijos raketos nebus kovinės.

„Pirmojoje rotacijoje nėra kovinių raketų. Kovinės raketos bus kitose rotacijose ateityje“, – telefonu AFP žurnalistui sakė JAV ambasados atstovas.

Trečiadienį Rusija išsakė nepasitenkinimą JAV sprendimu dislokuoti „Patriot“ bateriją Lenkijoje pareikšdama, kad toks amerikiečių žingsnis kelia grėsmę dvišaliams santykiams ir regiono saugumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius