Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijoje gilėjant politinei krizei, Varšuvoje vyksta masiniai protestai

Lenkijos populistinės vyriausybės oponentai šeštadienį rengia naujus masinius protestus Varšuvoje, susirinkę prie prezidentūros ir ragindami apsaugoti konstitucinę tvarką nuo virtinės valdančiųjų žingsnių, laikomų keliančiais pavojų demokratijai.
Protestai Lenkijoje
Protestai Lenkijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šeštadienį vykstantys protestai atspindi didėjančią įtampa dėl konservatyvios valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), vadovaujamos Jaroslawo Kaczynskio politikos.

Penktadienį Varšuvoje taip pat vyko didelis mitingas prie parlamento, inicijuotas demokratijos šalininkų judėjimas KOD dėl planų apriboti žurnalistų teises nušviesti įstatymų leidėjų darbą.

„Šis konfliktas įžengia į naują ir agresyvesnę fazę“, – sakė prie protestų su visa savo šeima, įskaitant du mažus sūnus, prisijungęs fotografas Szymonas Roginski. – Kiekvieną dieną sulaukiame žinių, kurios mus verčia manyti, kad vis labiau ir labiau tolstame nuo demokratijos. Žmonėms jau tai pabodo.“

Maždaug 2 tūkst. žmonių skandavo „laisvė, lygybė, demokratija!“ ir mojavo Lenkijos ir Europos Sąjungos vėliavomis, kas atspindi proeuropietiškas daugelio liberalių Lenkijos miestų gyventojų, protestuojančių prieš valdančiąją partiją, nuotaikas.

Savo ruožtu valdančioji partija, padidinusi išlaidas socialinei rūpybai, yra itin populiari tarp daugelio lenkų, ypač gyvenančių ne miestuose.

Kai kurie protestuotojai laikė Konstitucijos kopijas. Jie taip pat skandavo „Solidarumas“, simboliškai susiedami dabartinius protestus su antikomunistiniais protestais praeityje.

Šalia protestuotojų buvo gausios policijos pareigūnų pajėgos. Po priešais prezidento rūmus įvykusio mitingo žmonės nužygiavo prie parlamento.

Protestus penktadienį ir šeštadienį organizavo pilietinis judėjimas „Komitetas demokratijai ginti“ (KOD) ir dvi opozicinės partijos Pilietinė platforma (PO) ir „Novoczesna“ (Šiuolaikinė).

„Novoczesna“ vadovas Ryszardas Petru susirinkusiems sakė, kad lenkai nesitaikstys su diktatoriais.

„Novoczesna“ vadovas Ryszardas Petru susirinkusiems sakė, kad lenkai nesitaikstys su „diktatoriais“, kurie mėgina riboti žurnalistų darbą parlamente, turėdamas omeny Jaroslawą Kaczynskį ir parlamento vadovą Mareką Kuchcinskį.

Išsivysčius didžiausiai per kelerius pastaruosius metus parlamento krizei, opozicijos deputatai penktadienį surengė protestą Seime ir blokavo balsavimą dėl valstybės biudžeto. Galiausiai valdančiosios partijos nariai priėmė biudžetą balsuodami kitoje salėje. Opozicija sako, kad šis žingsnis buvo neteisėtas ir reikalauja balsavimą pakartoti.

J.Kaczynskis parlamento blokavimą penktadienį pavadino „chuliganizmu“ ir pagrasino protestuotojams, kad jie sulauks pasekmių. Jis teigė, kad žurnalistų darbo parlamente pakeitimai nieko nesiskiria nuo priimtų ir kitose Europos šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius