Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijoje prasidėjo precedento neturinčios bendros NATO ir Rusijos naikintuvų pratybos

NATO ir Rusijos naikintuvai antradienį pirmąkart dalyvavo bendrose pratybose, mokantis kartu apsisaugoti nuo atakų, panašių į 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolius Jungtinėse Valstijose, patvirtino vienas Lenkijos pareigūnas.
„F-16“ naikintuvas
„F-16“ naikintuvas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Šios precedento neturinčios pratybos prasidėjo šį rytą, iš Krokuvos pakilus Lenkijos (kariniam transporto) lėktuvui CASA C-295M“, kuris imitavo teroristų užgrobtą civilinį lainerį, Lenkijos gynybos ministerijos atstovas majoras Waldemaras Krzyzanowskis sakė naujienų agentūrai AFP.

Vėliau du Lenkijos oro pajėgų naikintuvai F-16 pakilo iš Kšesynų aerodromo netoli vakarinio Poznanės miesto; jie turėjo perimti „pažeidėją“ ir perduoti šią misiją dviem Rusijos naikintuvams „Suchoj“, kurie turėjo lydėti transporto lėktuvą iki Lenkijos šiaurinio miesto Malborko, pridūrė W.Krzyzanowskis.

Ši operacija vyksta pagal keturias dienas truksiančių NATO ir Rusijos bendrų pratybų „Vigilant Skies 2011“ programą. Pirmadienį prasidėję manevrai vyks Lenkijos oro erdvėje, taip pat virš Juodosios jūros.

Trečiadienį trys Turkijos naikintuvai F-16 ir du Rusijos „Suchoj“ dalyvaus „įsibrovėlio“ sulaikymo pratybose virš Juodosios jūros.

Rusijos karo lėktuvai dar niekada nėra dalyvavę NATO pratybose, praeitą savaitę patvirtino vienas Aljanso pareigūnas.

Šiuose manevruose bus praktiškai išbandyta NATO ir Rusijos tarybos Bendradarbiavimo oro erdvėje iniciatyva (CAI), kuria siekiama užkirsti kelią „naujos rugsėjo 11-osios“ pasikartojimui, „dalijantis informacija apie judėjimą NATO ir Rusijos oro erdvėje, taip pat koordinuojant pažeidėjų orlaivių perėmimą“, sakoma Aljanso pranešime.

Tikimasi, kad ši iniciatyva „padidins skrydžių saugumą tūkstančiams keleivių, kasdien skraidančių tarptautiniais reisais NATO ir Rusijos oro erdvėje, taip pat milijonams gyventojų žemėje“.

Naujoji oro erdvės saugumo sistema „suteikia galimybę dalytis NATO ir Rusijos radarų pateikiama informacija apie skrydžius ir leidžia iš anksto perspėti apie įtartinus veiksmus ore pagal bendrai suderintas procedūras“.

„Susiklosčius padėčiai, kai koks nors lėktuvas pradeda elgtis nenuspėjamai, oro susisiekimo koordinavimo sistema užtikrins intensyvesnį dalijimąsi informacija ir ryšius, reikalingus užtikrinti greitą bendrą atsaką į teroristines grėsmes“, – pabrėžė NATO.

Ši sistema turi du koordinuojančius centrus – Varšuvoje ir Maskvoje, o regioniniai koordinavimo centrai įsikūrę Rusijos miestuose Kaliningrade, Rostove prie Dono ir Murmanske, taip pat Varšuvoje, Norvegijos mieste Budėje ir Turkijos sostinėje Ankaroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius