Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos gydytojas apie COVID-19: grįžtame į pragarą savo noru

Lenkijos Sveikatos apsaugos ministerija pirmadienį paskelbė apie 2950 naujų koronaviruso infekcijos atvejų. Prieš savaitę ji pranešė apie 1537 patvirtintas infekcijas. Tai reiškia, kad pirmadienio ataskaitoje užsikrėtimų atvejų yra 92 proc. daugiau. Tomaszas Karauda, Lodzės ligoninės plaučių ligų skyriaus gydytojas, TVN24 pakomentavo pandemijos situaciją Lenkijoje.
Ligoninė Lenkijoje
Ligoninė Lenkijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lenkijos medikas T.Karauda perspėja – padėtis jo gimtojoje šalyje tampa labai rimta.

„Jaučiame, kad savo noru grįžtame į pragarą, kurį pavasarį palikome. Žinoma, yra daug skiepytų, pasveikusių, tačiau matome, kad daug žmonių praranda gyvybę dėl COVID -19, ypač Rytų Lenkijoje“, – sakė medikas.

Jis atkreipė dėmesį į mirčių nuo COVID-19 skaičių nuo pandemijos pradžios Lenkijoje.

„Jeigu nenorite manimi pasitikėti, nenorite pasitikėti mokslininkais, medicinos universitetais, tai vien skaičiai ir statistika jums šaukia: žmonės miršta, ypač tie, kurie nėra skiepyti“, – pabrėžė T.Karauda.

Pasak jo, „užsikrėtimų skaičius gali būti didelis net ir tose šalyse, kuriose skiepijimo lygis yra didelis, nes vien vakcinos neapsaugo nuo delta viruso atmainos, bet apsaugo nuo sunkios COVID-19 eigos“.

T.Karauda: Žinau, kas negerai su pacientu, žinau, kaip jam padėti, tačiau dėl sistemos gedimo prarandu žmogų, kurį galėčiau išgelbėti.

„Dabar turėtų būti kažkoks socialinis kontraktas, kuriame pasakytume sau, kad nuo tam tikro procento žmonių, hospitalizuojamų ligoninėje dėl COVID-19, turime įvesti kai kuriuos apribojimus“, – pridūrė medikas.

Gydytojas sakė, kad „jei ligoninės yra pripildytos pacientų, sergančių COVID-19, pacientas, sergantis širdies ar inkstų nepakankamumu, negali patekti į gydymo įstaigą“.

„Scanpix“ nuotr./Vakcinacija Lenkijoje
„Scanpix“ nuotr./Vakcinacija Lenkijoje

„Žinau, kaip padėti pacientui, bet kadangi sistema yra neefektyvi, aš prarandu pacientą“, – pabrėžė T.Karauda.

Jis taip pat prisiminė antrąją situaciją – pacientą, kuriam pasireiškė plaučių edema.

„Gavau informacijos, kad transporto priemonė, atgabensianti jį į ligoninę, bus po penkių valandų. Žinau, kas negerai su pacientu, žinau, kaip jam padėti, tačiau dėl sistemos gedimo prarandu žmogų, kurį galėčiau išgelbėti“, – sakė medikas.

Gydytojas taip pat kreipėsi į žmones, kurie nusprendžia nesiskiepyti nuo COVID-19.

„Jei manote, kad tai jūsų reikalas, tada, kai užsikrėtimo lygis žemas, tai tikrai jūsų reikalas, mes susitvarkysime, padėsime jums. Tačiau jei tokių žmonių yra tūkstančiai, mes visi kenčiame nuo jūsų pasirinkimo. Pasirenkate nesiskiepyti, bet tuo pačiu sakote, kad jūsų nedomina kitų žmonių padėtis, o patekęs į ligoninę užimate kitų žmonių vietą“, – tvirtino T.Karauda.

Jis pabrėžė, kad „vienas dėl COVID-19 hospitalizuotas asmuo dažnai užima vietą keturių ar penkių žmonių, kurie gali būti gydomi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius