Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos opozicijos balsu tampa homoseksualumo neslepiantis Slupsko meras

Lenkijos valdančioji dešiniųjų „Įstatymo ir teisingumo“ vyriausybė jau pasižymėjo prieštaringais abortų, migracijos ir žodžio laisvės ribojimo įstatymais. Tuo metu opozicijos gretose vis ryškiau žiba charizmatiškas liberalus 40-metis Slupsko miesto meras Robertas Biedronas, rašo politico.eu.
Robertas Biedronas
Robertas Biedronas / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Meras Lenkija

R.Biedronas – pirmas homoseksualumo neslepiantis Lenkijos meras, vis garsiau reiškiantis savo nuomonę ir suteikiantis liberaliems rinkėjams viltį, kad jie turės savo lyderį 2020 metų prezidento rinkimuose.

Slupsko meras labai skiriasi nuo kitų Lenkijos politikų. Jis atvirai palaiko liberalias vertybes ir skatina atvirų durų politiką.

Slupsko žmonės gali laisvai užeiti į miesto savivaldybę ir čia pat pakalbėti su meru. Kartais R.Biedronas netgi pastato miesto centre raudoną sofą, ant kurios rinkėjai gali prisėsti kartu su meru ir papasakoti apie miesto problemas.

„Aš praleidžiu visą dieną pilyje, bet neleisiu sau užsidaryti protinėje pilyje. Negaliu priimti sprendimų, jei nejaučiu miesto pulso“, – teigė Slupsko meras, turėdamas galvoje tai, kad savivaldybė įkurta neogotikiniame 1901 metų statybos pastate.

Miesto gyventojai nebijo kreiptis į merą. Net pagyvenę žmonės drąsiai kreipiasi į homoseksualumo neslepiantį R.Biedroną, kuris visada stengiasi jų išklausyti.

„Jis bando parodyti, kaip vietos valdžia ir demokratija turi veikti“, – teigė 30-metis Slupsko gyventojas Michalas. „Kad valdžia turėtų tarnauti žmonėms, o ne niekinti juos“, – pridūrė vyras.

Bando suvaldyti skolą

90 000 gyventojų turintis Slupskas yra vienas labiausiai prasiskolinusių miestų Lenkijoje ir R.Biedronas užsibrėžė tikslą suvaldyti bei panaikinti 63 milijonų eurų deficitą. Kol kas jam pavyko sumažinti jį dešimčia procentų.

R.Biedronas taupymo programą pradėjo nuo savęs – atsisakė valstybės skiriamo automobilio ir į darbą ėmė važinėti dviračiu, lankytojus ėmė vaišinti vandeniu iš krano, atsisakydamas vandens plastikiniuose buteliuose.

Tiesa, liberalus meras imasi ir dar ryžtingesnių veiksmų. Jis nukabino mero kabinete kabojusį popiežiaus Jono Pauliaus II portretą, pareikšdamas, kad Lenkijos valdžia turi būti sekuliari.

Slupsko mokytojai, kuri viešai kritikavo Europos Sąjungos migracijos politiką, jis suorganizavo pamoką su pabėgėlių šeima, kad ši pamatytų žmonių gyvenimo tikrovę.

R.Biedronas viešai pasmerkė ir Lenkijos valdžios sprendimą drausti abortus, teigdamas, kad tai yra dar vienas žingsnis link „autoritarinės demokratijos“.

Nors Lenkijoje tos pačios lyties santuokos nėra įteisintos, bet homoseksualios poros dažnai vyksta į Slupską, kur R.Biedronas palaimina jų gyvenimą kartu.

„Twoj Ruch“ judėjimui priklausantis politikas, būdamas parlamentaru, patyrė smurtą Lenkijos gatvėse todėl, kad neslėpė priklausąs LGBT bendruomenei.

„Žinojau, kad tai vienintelis kelias. Jei žmonės nebūtų žinoję, kas aš esu, jie nebūtų pakeitę savo nuomonės apie homoseksualus“, – teigė R.Biedronas.

Nebijo kalbėti tiesiai

Slupsko meru R.Biedronui padėjo tapti išskirtinė rinkimų kampanija, drąsa tiesiogiai bendrauti su rinkėjais ir pabrėžti tikrąsias didesnių miestų, tokių kaip Gdanskas, užgožiamo Slupsko bėdas.

Lenkijos politikos apžvalgininko, „Gazeta Wyborcza“ Witoldo Gadomskio manymu, R.Biedronas – vienas perspektyviausių dabartinių šalies politikų.

„Visos partijos, kurios nėra ksenofobiškos, nacionalistinės ir siauraprotiškos, turėtų kautis dėl šios asmenybės“, – teigė apžvalgininkas.

Pats Slupsko meras nesimpatizuoja nei valdančiajai „Įstatymo ir teisingumo“ partijai, nei buvusio šalies premjero Donaldo Tusko „Piliečių platformai“. Jo teigimu, šios partijos tik skaldo šalį, pabrėždamos savo interesus ir nesugebėdamos susitarti.

„Parlamente aš kalbėdavau apie ideologiją, o būdamas meru aš galiu sutuokti poras, matyti emocingus žmones. Aš esu čia, kur jie gimsta ir miršta. Turiu būti pragmatiškas“, – savo darbu savivaldoje džiaugėsi R.Biedronas, kol kas nesvarstydamas apie aukštesnį politinį lygį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius