-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas: Vokietijos priklausomybė nuo Rusijos dujų kelia grėsmę Europai

Didėjant įtampai tarp Rytų ir Vakarų dėl krizės Ukrainoje, pirmadienį Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas pareiškė, kad Vokietijos priklausomybė nuo Rusijos eksportuojamų gamtinių dujų kelia grėsmę Europos suverenumui.
Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas
Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Vokietijos priklausomybė nuo Rusijos dujų gali suvaržyti Europos suverenumą – dėl to neabejoju“, – D.Tuskas sakė žurnalistams Varšuvoje prieš Vokietijos kanclerės Angelos Merkel vizitą.

Didžiausia Europos ekonomika iš Rusijos perka apie trečdalį savo suvartojamos naftos ir dujų. Abi šalis taip pat sieja glaudūs prekybos ir investicijų ryšiai.

Vokietija stengėsi sumažinti įtampą pastarojoje Vakarų šalių priešpriešoje su Maskva dėl Ukrainos, tačiau analitikai pažymi, kad Berlyno politiką lemia baimė pakenkti savo ekonomikos ryšiams su Rusija.

„Ukrainos klausimas yra Europos Sąjungos ateities saugumo reikalas“, – pabrėžė D.Tuskas.

„Ukrainos klausimas yra Europos Sąjungos ateities saugumo reikalas“, – pabrėžė D.Tuskas, lankydamasis vienoje karinėje bazėje Lenkijos šiaurėje šalies prisijungimo prie NATO 15-ųjų metinių proga.

28 nares turinti ES turi peržiūrėti savo energetikos politiką, pridūrė jis prieš trečiadienį įvyksiantį A.Merkel vizitą.

„Su Merkel kalbėsiu labai atvirai, leisdamas suprasti, kad dabartinė atmosfera ir gamtinių dujų politika gali sukelti grėsmę visos Europos saugumui bei suverenumui“, – aiškino D.Tuskas.

„Išdėstysiu mūsų požiūrį į politines grėsmes, susijusias su priklausomybe nuo Rusijos dujų ir pinigų, – pridūrė jis. – Tai, be abejo, taikytina ne vien Vokietijai, tačiau pastaraisiais metais Vokietija buvo aiškus šio reiškinio pavyzdys.“

Rusija yra didžiausia energetikos išteklių tiekėja Europai, o dalis jos tranzito dujotiekių eina per Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius