Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda pirmam vizitui pasirinko Estiją: tai lyg gnybtelėjimas Lietuvai

Santykiuose su Lietuva Lenkija turi laikytis delikačios, subtilios politikos. Taip interviu wPolityce.pl sakė televizijos „Belsat“ direktorė ir Lenkijos žurnalistų sąjungos vicepirmininkė Agnieszka Romaszewska-Guzy. Jos teigimu, naujojo Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos pirmasis vizitas į Estiją, aplenkiant Lietuvą, yra savotiškas gnybtelėjimas kaimynei.
Andrzejus Duda
Andrzejus Duda / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak A.Romaszewskos-Guzy, PiS partijos atstovo A.Dudos politikos negalima vadinti tragiškai žuvusio Lecho Kaczynskio, puikiai sutarusio su buvusiu Lietuvos prezidentu Valdu Adamkumi, darbų tąsa ar pakeitimu.

„Nuo anos politikos jau prabėgo labai daug laiko. Todėl sunku kalbėti apie koregavimą kažko, kas jau turi kitokias politines sąlygas. Pasikeitė politiniai lyderiai, Lietuvoje ne kartą keitėsi Vyriausybė. L.Kaczynskis kalbėjosi pirmiausia su V.Adamkumi, su kuriuo palaikė gerus santykius. Blogai viskas klostytis pradėjo tik prezidente tapus Daliai Grybauskaitei, kuri pirmoji, pasakykime atvirai, yra taip negatyviai nusiteikusi Lenkijos atžvilgiu Lietuvos vadovė“, – teigė garsi Lenkijos žurnalistė.

Paklausta, ar šis Lenkijos prezidento sprendimas bus tam tikras šaltas dušas Lietuvos pusei, ji tuo neabejoja, nors ir pripažino, kad diplomatai to taip tikrai nepavadintų. „Jie nepasakys, kad sprendimas aplenkti Lietuvą buvo lengvas gnybtelėjimas jai. Bet neabejotinai toks buvo sumanymas“, – įsitikinusi A.Romaszewska-Guzy.

Ji įsitikinusi, kad Lenkijos pusė tokiu būdu bando pabrėžti, kad santykiai nėra tokie geri, kokie turėtų būti tarp kaimynų, tarp šalių, priklausančių toms pačioms tarptautinėms struktūroms. Juk Lietuva netaps Švedija, privalės gyventi kaimynystėje ne tik su Lenkija, bet ir Latvija, Baltarusija ir, deja, Rusija.

Yra dar vienas rimtas reikalas, kuris apsunkina mūsų santykius. Tai Valdemaro Tomaševskio veiksmai. Ką čia daug kalbėti, remti šį žmogų yra didelė klaida, – kalbėjo A.Romaszewska-Guzy.

A.Romaszewskos-Guzy teigimu, Lietuvos politika Lenkijos atžvilgiu trumparegiška, o Lenkijos – nepatraukli. Esą santykiuose su Lietuva būtina išlaikyti subtilumą, delikatumą, o tuo nepasižymi net Lenkijos ambasadoriai Vilniuje, iš kurių nė vienas net nemėgino mokytis lietuvių kalbos, tokiu būdu parodydamas savo pagarbą šaliai, kurioje reziduoja.

„Yra dar vienas rimtas reikalas, kuris apsunkina mūsų santykius. Tai Valdemaro Tomaševskio veiksmai (Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis, pagarsėjęs prie švarko prisegta Georgijaus juostele, Rusijos simbolio agresijos Ukrainoje metu – patikslina wPolitice.pl). Ką čia daug kalbėti, remti šį žmogų yra didelė klaida, nes jam lenkų yra gerokai per mažai, jis stengiasi dėl Lietuvos rusų dėmesio. O mes turime rūpintis lenkų tautine mažuma ir privalome tai daryti visais įmanomais būdais, įskaitant ir teisinę pagalbą, kad mūsų tautiečiai laimėtų Strasbūre bylas prieš Lietuvos valstybę. Bet svarbu yra ir V.Tomaševskio nustūmimas“, – kalbėjo A.Romaszewska-Guzy.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius