Lenkijos prezidento rinkimus laimėjo B.Komorowskis (atnaujinta 8.55 val., nuotraukos)

Greta rinkimų apylinkių atliktų apklausų rezultatai, kurie buvo paskelbti iš karto, kai tik baigėsi balsavimas, rodė, kad prezidento rinkimus turėtų laimėti Bronislawas Komorowskis, tačiau po vidurnakčio situacija apsivertė aukštyn kojomis – suskaičiavus pusę biuletenių į lyderius nežymia persvara išsiveržė jau Jaroslawas Kaczynskis. Pirmadienį ryte J.Kaczynskis vis dėlto priverstas pripažinti, kad rinkimus greičiausiai pralaimėjo.
Bronislawas Komorowskis
B.Komorowskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip praneša AFP, suskaičiavus 51,5 proc. sekmadienį vykusių prezidento rinkimų biuletenių, partijos „Įstatymas ir teisingumas“ pirmininkas J.Kaczynskis turėjo surinkęs 50,41 proc. rinkėjų balsų, o jo varžovas parlamento vadovas B.Komorowskis – 49,59 proc. balsų. Rinkimuose dalyvavo apie 54 proc. balso teisę turinčių piliečių.

Rinkimų apylinkės Lenkijoje buvo uždarytos 20 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku. Iš karto po to  paskelbti rinkimų dieną atliktos rinkėjų apklausos rezultatai. Jie buvo palankūs B.Komorowskiui: neva už jį turėjo balsuoti nuo 51,09 iki 53,1 proc. rinkėjų. Tuo tarpu J.Kaczynskis, pasak apklausos organizatorių, galėjo tikėtis tik 46,9–48,91 proc. balsų.

Paskelbus apklausos rezultatus J.Kaczynskis pasakė kalbą savo rinkimų štabe, pripažindamas pralaimėjimą prezidento rinkimuose, ir pasveikino B.Komorowskį su pergale. Tačiau jau po trijų valandų paaiškėjo, kad J.Kaczynskis galbūt gerokai nuvertino savo galimybes ir paskubėjo sveikinti varžovą, nesulaukęs galutinių rezultatų.

Vis dėlto situacija naktį Lenkijoje ir toliau mainėsi. Apie 1.20 val. vietos (2.20 val. Lietuvos) laiku B.Komorowskis dar kartą grįžo į lyderio poziciją. Naujausiais Valstybinės rinkimų komisijos duomenimis, suskaičiavus 80,4 proc. biuletenių B.Komorowskis surinko 51,3 proc., o J.Kaczynskis – 48,7 proc. balsų.

Pirmasis pirmalaikių Lenkijos prezidento rinkimų turas vyko birželio 20 dieną. Per jį nė vienas kandidatas nesurinko daugiau nei pusės rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų, o į antrą turą išėjo B.Komorowskis ir J.Kaczynskis. Juos pirmajame ture skyrė kiek mažesnis nei 5 proc. balsų atotrūkis.

Pirmalaikiai prezidento rinkimai Lenkijoje rengiami po to, kai balandžio 10 dieną Rusijoje per aviakatastrofą žuvo tuometis prezidentas Lechas Kaczynskis – J.Kaczynskio brolis dvynys.

Atnaujinta 8.55 val. Pirmadienį ryte paaiškėjo, kad rinkimus greičiausiai laimės B.Komorowskis.  Kaip praneša BBC, suskaičiavus 95 proc. rinkėjų balsų paaiškėjo, kad 52,6 proc. rinkėjų atidavė savo balsus B.Komorowskiui, o 47,4 proc. – J.Kaczynskiui. Galutiniai balsavimo rezultatai bus paskelbti vėliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius