Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos prezidento rinkimų staigmena: Bronislawas Komorowskis bus triukšmingai išverstas iš sosto?

Lenkijos prezidento rinkimų pirmojo turo rezultatai nustebino ne tik visą šalį, bet ir jokių staigmenų nelaukusią Europą. Dabartinis prezidentas Bronislawas Komorowskis ne tik nepasiekė prognozuotos pergalės pirmajame ture, bet netgi praleido į priekį konkurentą iš „Teisės ir teisingumo“ Andrzejų Dudą, rašo politico.eu.
Andrzejus Duda.
Andrzejus Duda. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors B.Komorowskio atsilikimas nuo 34,5 procentų balsų gavusio A.Dudos nesiekia net pusantro procento, tačiau toks rinkimų scenarijus buvo netikėtas ilgą laiką šalyje dominavusios „Piliečių platformos“ nariams ir stebėtojams Europos Sąjungoje.

Kai kurios apklausos rodė, jog dabartinis prezidentas tiesiog volu pervažiuos per savo konkurentus ir postą užsitikrins jau po pirmojo turo, o dabar jo laukia arši kova ir rimti debatai. Be to, šie rezultatai verčia nerimauti ir dėl rudens parlamento rinkimų baigties.

Buvusio premjero ir tragiškoje aviakatastrofoje Smolenske žuvusio prezidento Lecho Kaczynskio brolio Jaroslawo Kacyznskio vadovaujama „Teisė ir teisingumas“ vis labiau stiprina savo pozicijas. Savo laiku broliai buvo tikra rakštis ES lyderiams, ypač Vokietijai, savo poziciją derindami su Vašingtonu ir Briuseliu, tačiau ne Europos partneriais.

Panašiai pozicijai dabar atstovauja ir A.Duda. Rinkimų metu jis žadėjo, kad jo vadovavimo metu Lenkijoje nebus įvestas euras, o taip pat sumažintas išėjimo į pensiją amžius.

2007 metais valdžią paėmusi „Piliečių platforma“ ilgai gerino santykius su Berlynu, tuo pat metu sutvirtindama Lenkijos vaidmenį ES. Buvęs Lenkijos premjeras ir „Piliečių platformos“ lyderis Donaldas Tuskas netgi paliko savo postus dėl Europos Tarybos prezidento pozicijos. Pasikeitimas parlamente ar prezidento rūmuose susilpnintų ilgą laiką stiprėjusį Lenkijos įvaizdį.

Luko Balandžio nuotr./Bronislawas Komorowskis
Luko Balandžio nuotr./Bronislawas Komorowskis

Pasikeitimas parlamente ar prezidento rūmuose susilpnintų ilgą laiką stiprėjusį Lenkijos įvaizdį.

62 metų B.Komorowskis, panašu, užmigo ant laurų ir puikių apklausų rezultatų. Jam nepavyko sutelkti rinkėjų ir užkirsti kelią geram opozicijos atstovo pasirodymui. „Piliečių platformos“ atstovus turėtų neraminti ir tai, kad neįprastai didelį palaikymą gavo antisisteminėms jėgoms atstovavęs Pawelas Kukizas.

Roko muzikantui ir socialiniam aktyvistui savo balsus atidavė 20,5 proc. rinkėjų. Vienas jo pasiūlymų – britiškos mandatų sistemos pritaikymas ir atsisakymas daugelyje Europos šalių naudojamos partijų sąrašų sistemos.

Nors toks pasiūlymas ir skamba labiau kaip ezoterinės klejonės, bet jis pataikė į dalies provincijoje ir mažiau išsivysčiusiuose miestuose gyvenančių lenkų lūkesčius. P.Kukizas sutraukė daugybę rėmėjų ir, panašu, privers prezidentą B.Komorowskį skelbti referendumą esminiais valstybės klausimais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kandidatas į Lenkijos prezidentus Pawelas Kukizas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kandidatas į Lenkijos prezidentus Pawelas Kukizas

Pats B.Komorowskis pripažįsta, kad jo laukia sunki kova su 42 metų teisininku, Europos parlamento nariu A.Duda. Poeto ir literatūros kritiko Juliano Kornhauserio krikštasūnis suvienijo „Teisės ir teisingumo“ rinkėjus ir yra pasiruošęs perimti vieną iš svarbiausių Lenkijos postų.

Pats B.Komorowskis pripažįsta, kad jo laukia sunki kova su 42 metų teisininku, Europos parlamento nariu A.Duda. Poeto ir literatūros kritiko Juliano Kornhauserio krikštasūnis suvienijo „Teisės ir teisingumo“ rinkėjus ir yra pasiruošęs perimti vieną iš svarbiausių Lenkijos postų.

B.Komorowskio rėmėjai tikėjosi, jog Rusijos agresijos Ukrainoje fone jo patikima pirmoji kadencija savaime atves rinkėjus prie balsadėžių. Dažnai buvo prisimenami jo tvirti pasisakymai Rusijos atžvilgiu bei kvietimas tiekti daugiau paramos Ukrainai, Vakarams vienytis. Strategiją teks keisti.

Dabartiniam prezidentui teks sukviesti kuo daugiau rinkėjų, nes dabartinis 49,4 proc. aktyvumas akivaizdžiai padėjo ne tokiam gausiam, bet konsoliduotam „Teisės ir teisingumo“ rėmėjų ratui. Jam teks apeliuoti, kad teisininkas iš Krokuvos A.Duda, pakeltas nuo partijos atsarginių suolelio, tėra J.Kaczynskio idėjų įgyvendintojas.

Tiesa, dėl sekmadienio rezultatų atsakomybė tenka ne tik B.Komorowskiui, bet ir premjerės vairą iš D.Tusko perėmusiai buvusiai sveikatos apsaugos ministrei Ewai Kopacz. Jai teks įtikinti, kad populiaraus lyderio netekusi „Piliečių platforma“ dar pajėgi vesti šalį į priekį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos premjerės Ewos Kopacz skandalingas vizitas Berlyne
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos premjerės Ewos Kopacz skandalingas vizitas Berlyne

Ji, kaip ir Jungtinės Karalystės rinkimus laimėjęs Davidas Cameronas, gali griebtis sėkmingų ekonomikos rezultatų. Jau dvejus metus ekonominės recesijos nepatirianti Lenkija tapo viena iš greičiausiai augančių ES ekonomikų.

Rinkėjus teks įtikinti, kad 11,3 proc. nedarbo lygis tėra tik laikina problema, kad atlyginimai greitai pasieks Vakarų valstybių lygmenį, o emigracija į kitas ES valstybes – suvaldomas procesas.

„Mes judame į priekį, kad mūsų vaikai galėtų grįžti iš Airijos ir Anglijos“, – piktoje kalboje rėžė roko žvaigždė P.Kukizas, pareikšdamas, kad šalies spauda yra „išdavikai“, ir palygindamas ją su komunistinių laikų propaganda.

Mes judame į priekį, kad mūsų vaikai galėtų grįžti iš Airijos ir Anglijos“, – piktoje kalboje rėžė roko žvaigždė P.Kukizas.

Tuo metu A.Duda iškart po rinkimų rezultatų paskelbimo išreiškė pagarbą P.Kukizui, pavadindamas jį „didžiu patriotu“. „Aš atviras dialogui su visais buvusiais kandidatais“, – meilikaudamas teigė A.Duda, bandydamas į savo pusę patraukti lemtingais galinčius tapti roko žvaigždės rinkėjų balsus.

Nors pats P.Kukizas Lenkijos televizijai išdidžiai paskelbė, kad nerems nei vieno iš dviejų, antrajame ture besikausiančių kandidatų, bet buvusio prezidento Aleksandro Kwasniewskio nuomone, jo rinkėjai tikriausiai rinksis A.Dudą, o ne su dabartine sistema tapatinamą B.Komorowskį.

Buvusios komunistų partijos „Demokratino kairės aljanso“ atstovė Magdalena Ogorek patyrė triuškinamą smūgį. Dvi kadencijas po 1989 metų valdžiusių kairiųjų iškeltą televizijos žvaigždė gavo tik 2,4 proc. palaikymą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Magdalena Ogorek
AFP/„Scanpix“ nuotr./Magdalena Ogorek

Kitas įžymus kandidatas, buvęs degtinės magnatas Januszas Palikotas vos sukrapštė 1,5 proc. Tai košmariškas rezultatas kažkada tvirtas pozicijas turėjusiems kairiesiems bei į kairę linkstantiems liberalams.

P.Kukizo pasirodymas tik dar kartą parodė – Lenkijoje nemažai nusivylusių dabartine politine padėtimi, tačiau alternatyvos nei kairiųjų, nei liberalų gretose jie vis dar neranda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius