Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos teismas: pastatyti nėščią moterį prievartaujančio sovietų kario skulptūrą nėra nusikaltimas

Lenkijos Dailės akademijos studentui Jerziui Bohdanui Szumczykui nebus keliama byla dėl savavališkai pastatytos sovietų kario, kuris grasindamas ginklu prievartauja nėščią moterį, skulptūros. Taip nusprendė Gdansko teismas, praneša gazeta.pl. Policija skulptūros autorių kaltino dėl netinkamo poelgio, kuris esą galėjo sukelti negatyvią visuomenės reakciją.
Skulptūra, vaizduojanti sovietų karį, žaginantį nėščią moterį.
Skulptūra, vaizduojanti sovietų karį, žaginantį nėščią moterį. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau teismas buvo kitos nuomonės. Kaip žiniasklaidai teigė Gdansko teismo atstovas Tomaszas Adamskis, pagal kaltintojų pateiktą medžiagą kaltinamasis, padedamas kelių kolegų, 2013 metų spalio 12 dieną apie 20 valandą skulptūrą pastatė šalia Antrojo pasaulinio karo laikų sovietų tanko. Tačiau tai esą nėra netinkamas poelgis ar nusikaltimas.

Teismo teigimu, tai simbolinis paminklas – Raudonosios armijos karys prievartauja nėščią moterį. „Skulptūra pastatyta šalia tanko, 1945 metais dalyvavusio kovose prieš vokiečius Gdanske, o tai leidžia manyti, ką pabrėžė ir pats autorius, kad skulptūra tiesiogiai susijusi su Gdansko istorija ir masiniais vokiečių moterų prievartavimais, kuriuos įvykdė raudonarmiečiai. Nuotraukos, kurios buvo pridėtos prie kaltinimo, rodo, kad tai tikroviškas ir skausmingas kūrinys, bet jokiu būdu ne vulgarus ar nešvankus. Intymių kūno vietų nesimato. Matoma pirmiausia prievarta, seksualumas tėra vienas iš elementų. Todėl kūrinio negalima apibūdinti kaip kvailystės, beprotybės ar pokšto“, – teigiama teismo išvadoje.

Skulptūra pastatyta šalia tanko, 1945 metais dalyvavusio kovose prieš vokiečius Gdanske, o tai leidžia manyti, ką pabrėžė ir pats autorius, kad skulptūra tiesiogiai susijusi su Gdansko istorija ir masiniais vokiečių moterų prievartavimais, kuriuos įvykdė raudonarmiečiai, – teigiama teismo išvadoje.

Taip pat teismas pastebėjo, kad Lenkijoje nėra priimta ignoruoti seksualinio pobūdžio karo nusikaltimus, tad tokia tema gali tapti ir meno objektu, nors dažniau ir linkstama tokią skaudžią patirtį nutylėti. 

Skulptūra Gdanske išdygo pernai spalį, ją pamačiusi ir pasipiktinusi moteris apie tai pranešė policijai, paminklą teko išmontuoti, kaip teigė policija, dėl jo kontroversiškumo. Reikalo ėmėsi prokuratūra, bet ji bylą nutraukė. Vis dėlto policiją tyrimą tęsė, įžvelgdama pažeidimus.

Labiausiai skulptūra piktinosi Rusijos ambasadorius Lenkijoje Aleksandras Aleksejevas, esą ji turi niekinantį atspalvį ir žeidžia rusų jausmus.

Pats autorius teigė savo kūriniu nenorėjęs „kelti agresijos“ ar kurstyti neapykantos. „Atvirkščiai, norėjau pasakyti tiesą, kuri, mano manymu, yra būtina kuriant gerus kaimyninius santykius ateityje. Skulptūra nėra neapykantos nešėja, tik norėjau atkreipti dėmesį į karus ir prievartą“, – tuomet teigė J.B.Szumczykas.

Istorikas, profesorius Woiciechas Roszkowskis yra išsakęs nuomonę, kad didžiulį Rusijos politikų pasipiktinimą sukėlęs lenkų studentų kūrinys tėra Antrojo pasaulinio karo atspindys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius