Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos vyriausybė stengiasi suvaldyti nutekinimo skandalo pasekmes

Lenkijos vyriausybė stengiasi suvaldyti didelio pasiklausymo skandalo pasekmes, po to, kai esą buvo įrašyti užsienio reikalų ministro komentarai, kad Varšuvos aljansas su JAV „yra bevertis“.
Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis
Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Premjeras Donaldas Tuskas po pranešimų apie tą slaptą įrašą stengėsi laikytis tvirtai. „Lenkijos vyriausybei nediktuos žmonės, kurie neteisėtai padėjo tas „blakes“, ... ar piktavališkai, ar naiviai, ar iš godumo, ar siekdami pasitarnauti politiniams interesams“, – pirmadienį sakė jis žurnalistams.

Tačiau šis naujas skandalas kilo vos savaitė po to, kai nutekintas garso įrašo, iš kurio galima spręsti, jog vidaus reikalų ministras sudarė užkulisinį sandėrį su centrinio banko vadovu, kad išliktų valdžioje, sukėlė visuomenės pasipiktinimą.

Opozicija ragino D.Tusko centro dešinės vyriausybę atsistatydinti, todėl jis buvo priverstas pagrasinti pirmalaikiais rinkimais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Tuskas ir Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Tuskas ir Vladimiras Putinas

Analitikai mano, kad pirmalaikiai rinkimai mažai tikėtini, nes dauguma parlamentarų nori užbaigti savo ketverių metų kadenciją.

Vis dėlto D.Tusko Pilietinės platformos (PO) ateitis neatrodo labai užtikrinta.

Apklausos rodo, kad parama šiai partijai nukrito iki 25 proc., o parama opozicinei konservatorių partijai „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) išaugo iki 32 procentų.

Didėjantis nepasitenkinimas antrą kadenciją dirbančiu premjeru tapo akivaizdus praėjusį mėnesį, kai PO tik per plauką – mažiau nei vieno procento persvara – laimėjo Europos Parlamento rinkimus.

Naujas informacijos nutekinimas įvyko šiai pokomunistinei valstybei, kuri dabar priklauso NATO ir Europos Sąjungai (ES), susirūpinus saugumu dėl krizės kaimyninėje Ukrainoje.

„Wprost“ paskelbtame pokalbio įraše girdima, kaip užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis, kalbėdamasis su buvusiu finansų ministru Jaceku Rostowskiu, vulgariai atsiliepia apie Lenkijos ir JAV bendradarbiavimą saugumo srityje, kuris esą Varšuvai nėra naudingas ir priešinantis su Vokietija bei Rusija.

„Visiška nesąmonė! Konfliktuosime su Vokietija, su Rusija – ir manysime, kad viskas super, nes pačiulpėm amerikiečiams. Mulkiai. Visiški mulkiai“

„Žinai, kad lenkų ir amerikiečių sąjunga – nieko neverta, – esą sakė R.Sikorskis. – Ji veikiau žalinga, nes suteikia Lenkijai apgaulingą saugumo jausmą“.

Pašnekovas tiesmukai aiškina, kad tokie įsitikinimai yra nesąmonė ir kad Lenkijos sąjunga su Vašingtonu blogina ryšius su Rusija ir Vokietija.

„Visiška nesąmonė! Konfliktuosime su Vokietija, su Rusija – ir manysime, kad viskas super, nes pačiulpėm amerikiečiams. Mulkiai. Visiški mulkiai“, – pridūrė ministras.

Lenkija R.Sikorskį, kuris garsėja kaip atlantistas ir „vanagas“ Rusijos klausimu, kėlė kaip savo galimą kandidatą į ES užsienio politikos vadovės Catherine Ashton, kurios kadencija baigsis šiais metais, vietą.

JAV ambasadorius Varšuvoje Stephenas Mullas ramiai reagavo į minimus pranešimus ir „Twitter“ parašė: „Nekomentuosiu įtariamo privačių pokalbių turinio. Kas dėl mūsų aljanso – manau, kad jis tvirtas“.

Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis pirmadienį sakė, kad minimi nutekinimai „nieko nekeičia“ dvišalių santykių srityje.

„JAV yra be galo svarbus partneris, ypač – saugumo klausimais“, – sakė jis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius