Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jerzy Haszczynskis: „Žaviuosi lietuvių nacionalistais dėl jų geopolitinio „įžvalgumo“

„Niekas nėra pajėgus pakeisti nacionalistinių daugumos Lietuvos politikų pažiūrų į lenkus ir Lenkiją. „Nepasiduosime lenkams“, – toks galėtų būti Lietuvos politikų šūkis ilgiems metams“, – taip savo komentare Lenkijos dienraštyje „Rzeczpospolita“ rašo žinomas šios šalies žurnalistas ir apžvalgininkas Jerzy Haszczynskis.
Lenkijos ir Lietuvos vėliavos
Lenkijos ir Lietuvos vėliavos / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Pastarųjų dienų įvykius J.Haszczynskis iliustruoja, kaip rašo straipsnyje, anekdotu, kurį paskelbė vienas puikus lietuvių publicistas: „Po tam tikro laiko Kremliaus rūpestis už Rusijos sienos gyvenančiais rusais apims ir Lietuvos rusus. Nori ar nenori, bet „žalieji žmogeliukai“ nusileis ir Vilniuje. Į pagalbą Lietuvos sostinei pajudės vienintelė Lenkijos kariuomenė (kitos Vakarų šalys vis dar tikėsis krizę išspręsti diplomatiniu būdu). Deja, lenkų kariai Vilniaus nepasieks, nes juos sulaikys lietuvių nacionalistai, protestuojantys Lietuvos keliuose prieš grėsmę iš Lenkijos“.

 

Toks anekdotas, anot J.Haszczynskio, puikiai iliustruoja pastarųjų dienų pranešimus žiniasklaidoje.

Galvoje jis turi Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės pareiškimą susitikime su Lietuvos diplomatais, kad „lenkams mes nepasiduosime“. Ji tuomet taip pat pabrėžė, kad santykiai tarp Vilniaus ir Varšuvos išliks tokie pat. „Vadinasi, blogi. Nors, jos nuomone, „iš esmės geri, ypač gynybos srityje“, – rašo „Rzeczpospolita“.

Kita žinia iš Lietuvos dar blogesnė, mano J.Haszczynskis. Tai, kad Seimas neketina priimti Tautinių mažumų įstatymo, kuriame būtų užtikrinta teisė į dvikalbes lenteles. Tai, kad Seimas dar galutinai dėl šio įstatymo nebalsavo, Lenkijai daug vilties nesuteikia – stebuklais, kad staiga atsiras daug balsuojančių už „Lietuvos lenkams naudingus straipsnius“, niekas netiki.

Į pagalbą Lietuvos sostinei pajudės vienintelė Lenkijos kariuomenė (kitos Vakarų šalys vis dar tikėsis krizę išspręsti diplomatiniu būdu). Deja, lenkų kariai Vilniaus nepasieks, nes juos sulaikys lietuvių nacionalistai, protestuojantys Lietuvos keliuose prieš grėsmę iš Lenkijos.

J.Haszczynskio įsitikinimu, po tokių sprendimų, kai Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) vienas lyderių Jaroslavas Narkevičius balsavimo parlamente dieną pavadino gedulo diena tautinėms mažumoms, LLRA teks rimtai apsvarstyti savo dalyvavimą valdančiojoje koalicijoje.

„Deja, LLRA, pralaimėdama kovą dėl lenkams svarbių reikalų savo Vyriausybėje, taps dar kritiškesnė lietuvių daugumos atžvilgiu ir dar labiau links bendradarbiauti su rusų mažuma. O ta, kaip ir įprasta rusų mažumai, Kremliaus politikos nekritikuoja“, – rašo J.Haszczynskis.

Anot Lenkijos apžvalgininko, Lenkija nereikalauja jokių išskirtinių teisių lenkų tautinei mažumai Lietuvoje mainais į bendradarbiavimą gynybos srityje. Tik primena, kas tai mažumai priklauso. 

„Susidaro įspūdis, kad Lenkijos valdžia jau net nenori komentuoti to „nepasiduosime lenkams“. Nes tai tik sustiprina nacionalistų įsitikinimą, kad jie priešinasi tai baisiai Lenkijai – blogiausiai Europos valstybei. O aš pakomentuosiu – žaviuosi lietuvių nacionalistais dėl jų geopolitinio „įžvalgumo“, – savo komentarą baigia Jerzy Haszczynskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius