-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkų publicistas Adamas Michnikas: V.Putinas bijo atsidurti kalėjime kaip H.Mubarakas

Garsus Lenkijos žurnalistas, vieno didžiausių dienraščių „Gazeta Wyborcza“ vyriausiasis redaktorius Adamas Michnikas įsitikinęs, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas bijo neramumų šalies viduje, po kurių jis atsidurtų teisiamųjų suole, kaip tai nutiko Egipto prezidentui Hosni Mubarakui. Tokią mintį vyr. redaktorius išsakė interviu savaitraščiui „Newsweek“, kurį cituoja wyborcza.pl.
Įžymiam Lenkijos visuomenės veikėjui, žurnalistui, eseistui ir politikos publicistui, dienraščio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiajam redaktoriui p. Adamui Michnikui nutarta suteikti Klaipėdos universiteto Garbės daktaro vardą už nuopelnus demokratijos plėtrai, pozityvaus dialogo tarp lietuvių ir lenkų ta
Adamas Michnikas / KU nuotr.

Anot A.Michniko, konflikto Ukrainoje priežastis tam tikra dalimi yra V.Putino problema.

„Vienas pagrindinių V.Putino elgesio motyvų yra baimė dėl situacijos šalies viduje. Šiuo metu jis ją valdo, bet juk vos prieš dvejus metus matėme daugiatūkstantines demonstracijas su plakatais „Rusija be Putino!“. Man yra sakę, kad kai V.Putinas pamatė per televiziją H.Mubaraką teisiamųjų suole, jį ištiko isterija. Jam buvo šokas, nes jeigu taip nutiko H.Mubarakui, kuris buvo užsitikrinęs saugumą, lojalią kariuomenę, administraciją, propagandą, JAV pinigus, tai ir jam gali nutikti taip pat“, – teigia A.Michnikas.

Iš savo šalies į Rusiją po Maidano įvykių bėgančio Viktoro Janukovyčiaus vaizdas V.Putinui, pasak A.Michniko, tapo lemiamu lūžio tašku.

Man yra sakę, kad kai V.Putinas pamatė per televiziją H.Mubaraką teisiamųjų suole, jį ištiko isterija. Jam buvo šokas, nes jeigu taip nutiko H.Mubarakui, kuris buvo užsitikrinęs saugumą, lojalią kariuomenę, administraciją, propagandą, JAV pinigus, tai ir jam gali nutikti taip pat, – teigia A.Michnikas.

A.Michnikas įsitikinęs, kad dabartinė situacija nėra istorijos Čečėnijoje ir Gruzijoje pakartojimas. Nes Čečėnija tebuvo islamo fundamentalistų valdomas regionas ir maištas jame, o Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis pats suteikė pretekstą Rusijos puolimui, nors V.Putino reakcija ir buvusi neadekvati. Bet Krymo aneksija yra visai kas kita – tokių aneksijos aktų nėra buvę nuo pat 1945 metų.

Prognozuodamas, kaip gali toliau vystytis situacija Ukrainoje, A.Michnikas sakė matąs ne vieną galimą scenarijų.

Viena galimybė – V.Putiną sunaikins jo paties artimiausia aplinka, kaip Rusijos istorijoje jau yra buvę ne vieną kartą. Galimas ir visuomenės sukilimas, kurį sukels milžiniški prezidento politikos kaštai. Bet tai, anot A.Michniko, gali baigtis itin blogai – tokie sukilimai Rusijoje niekada gerai nėra pasibaigę.

A.Michnikas neatmeta minties, kad NATO gali suteikti karinę pagalbą Ukrainai: „V.Putinas nenori karo, jis nori pavergti Europą be karo. Todėl jis turi žinoti, kad be karo Europos nepavergs. O jeigu nuspręs kariauti, tai pralaimės. Jis privalo tai žinoti! Su tokiu karu Maskvos elitas nesusitaikys. Kai jiems teks rinktis: V.Putinas ir karas ar taika be V.Putino, rinksis pastarąją.“

Juodžiausias scenarijus, pasak A.Michniko, būtų suskaldyta Ukraina, bejėgė Europa ir tolesni V.Putino žygiai. „Pirmiausia Moldova, o po to jau išgirsime, kaip baisiai persekiojami rusai yra ir Estijoje bei Latvijoje, kaip jiems būtina padėti, nes Rusija vėl turi kovoti su fašistais, juk jau buvo latvių ir estų SS daliniai“, – kalbėjo A.Michnikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius