Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libanas pasmerkė atakas prieš Izraelį (atnaujinta 16.30 val.)

Ketvirtadienio rytą pranešta, kad į Izraelio teritoriją iš Libano atskriejo kelios raketos. Yra sužeistųjų.
Vietinių palestiniečių emocijos
Izraelio veiksmai Gazoje nesiliauja. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šią informaciją arabiškiems televizijos kanalams patvirtino Izraelio armijos Spaudos tarnyba ir Izraelio policija. Teigiama, kad iš Libano pusės į Vakarų Galilėjos pusę atskriejo kelios raketos, nesunkiai sužeisti keli Izraelio piliečiai. Dar keletas dėl šoko paguldyti į ligoninę. Tarp jų – senelių namų gyventojai, kurie išsigando puolimo.

Iš karto po išpuolio paskelbta, kad regiono mokyklose atšaukiamos pamokos.

Izraelis į išpuolį atsakė 5 raketomis. Apie tai, ar Libano pusėje yra sužeistųjų, nepranešama.

Libano išsivadavimo iš Izraelio organizacija „Hezbollah“ tiesioginiame televizijos eteryje kategoriškai atsiribojo nuo šio išpuolio. Pasak organizacijos atstovo, Izraelis apšaudytas „10–15 metų senumo raketomis“. Iš kur jis žino, kad paleistos būtent tokios raketos, nepaaiškino. Tačiau patikino, kad jeigu „Hezbollah“ atidengtų antrąjį frontą, kaip buvo skelbta anksčiau, į Izraelio pusę būtų paleistos „dešimtys arba šimtai šiuolaikinių raketų“.

Palestiniečių dviejų pagrindinių judėjimų „Fatah“ ir „Hamas“ Libano skyrių pareigūnai paneigė, kad jų grupuotės yra atsakingos už tas ketvirtadienį paleistas raketas.

Šis trumpas susišaudymas Libano pasienyje tapo pirmuoju per Izraelio karinę operaciją prieš Gazos Ruožą kontroliuojantį palestiniečių judėjimą „Hamas“, kuri buvo pradėta gruodžio 27 dieną.

Papildyta 16.30 val.: Libano premjeras pasmerkė ketvirtadienį surengtą raketų ataką prieš Izraelį ir pareiškė, kad pietinėje šalies dalyje įvykęs incidentas surengtas siekiant susilpninti stabilumą Libane.

Šis trumpas susišaudymas Libano pasienyje tapo pirmuoju per Izraelio karinę operaciją prieš Gazos Ruožą kontroliuojantį palestiniečių judėjimą „Hamas“, kuri buvo pradėta gruodžio 27 dieną.

Kol kas neaišku, kas paleido raketas iš Libano, taip pat ar šis incidentas žymi dar platesnio konflikto pradžią, ar bus greitai užmirštas. Tačiau ši ataka neabejotinai padidino įtampą tarp Libano pietuose veikiančios kovotojų grupuotės „Hezbollah“, kuri yra „Hamas“ sąjungininkė, ir Izraelio. 2006 metų vasarą „Hezbollah“ ir Izraelis kovėsi įnirtingame 34 dienas trukusiame kare.

Ketvirtadienį paskelbtame pranešime Libano premjeras Fuadas Siniora taip pat pasmerkė Izraelio atsakomąjį smūgį ir pareiškė, kad jo šalis laikosi JT pasiūlytos 2006 metų karą užbaigusios paliaubų sutarties sąlygų.

„Raketų leidimui nepritariama, o ši incidentą surengė veikėjai, kuriems nenaudingas ilgalaikis stabilumas Libane ir kurie nori įvelti jį į nepageidaujamą padėtį, kuri palanki Izraelio planui ir netenkina nei Libano, nei palestiniečių arba arabų interesų“, – sakė Libano lyderis.

F.Siniora nenurodė, kas surengė raketų ataką Libane. Ankstesniame armijos pranešime sakoma, jog už jį atsakinga „nežinoma grupuotė“. Pasak premjero, Libano tarnybos kartu su šalies pietuose dislokuotais Jungtinių Tautų (JT) taikdariais tiria šį incidentą, mėgindami nustatyti, kas paleido raketas.

Už šią ataką kol kas atsakomybės neprisėmė jokia grupuotė. „Hezbollah“ kol kas nekomentavo šio įvykio, o grupuotės televizija tik pranešė apie incidentą jo nekomentuodama. Libane taip pat veikia radikaliosios palestiniečių grupuotės. Sirijos remiamas Palestinos išlaisvinimo liaudies fronto generalinė vadovybė perspėjo galinti atsidaryti naują frontą prieš Izraelį, jeigu bus tęsiamas puolimas Gazos Ruože.

Libano saugumo pareigūnai, kurie prašė neskelbti jų vardų, nurodė, jog iš vietovės, esančios į šiaurę nuo Libano pakrantės kaimo Nakuros, į Izraelį buvo paleistos bent trys raketos Katiuša“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius