Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libija paskelbė per antskrydžius greta Tripolio žuvus daug taikių gyventojų (atnaujinta 20.30 val.)

Libijos valstybinė naujienų agentūra JANA trečiadienį pranešė, kad per tarptautinės koalicijos aviacijos smūgius vieno Tripolio priemiesčio gyvenamuosiuose rajonuose žuvo „didelis skaičius“ civilių žmonių.
Tripolio ligoninėje užsienio žurnalistams buvo parodyta 18 lavonų.
Tripolio ligoninėje užsienio žurnalistams buvo parodyta 18 lavonų. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Bombardavimų, kuriuos vykdė kolonizatoriai kryžininkai agresoriai Tripolio priemiestyje Tadžuroje, taikiniu tapo gyvenamasis rajonas, žuvo daug civilių gyventojų“, – JANA citavo vieną kariškį.

Tadžurai buvo smogta tris kartus, nurodė agentūra, pridūrusi, kad trečios atakos taikiniu tapo gelbėtojai, kurie mėgino traukti žuvusius ir sužeistuosius iš po griuvėsių, likusių po pirmųjų dviejų reidų.

Vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas sakė, kad Tripolio centre ir Tadžuroje buvo girdimos greitosios pagalbos automobilių sirenos.

Vėliau, ketvirtadienio rytą, Libijos pareigūnai nuvežė grupę žurnalistų į vieną ligoninę Tripolyje, kur jiems buvo parodyti 18 kariškių ir civilių gyventojų, esą žuvusių per Vakarų šalių aviacijos ir raketų smūgius praeitą naktį, apdegę lavonai.

Anksčiau liudininkai pasakojo AFP, kad už 32 kilometrų nuo Tripolio esančios Tadžuros apylinkėse įsikūrusioje karinėje bazėje buvo girdimi sprogimai ir matėsi liepsnos.

Tažuroje įsikūrusi viena iš svarbiausių Libijos karinių bazių. Koalicijos pajėgos ją atakavo praeitą šeštadienį, pirmąją karinių operacijų Libijoje dieną, siekiant šioje šalyje užtikrinti neskraidymo zoną pagal Jungtinių Tautų mandatą.

Tarptautinės koalicijos smūgiai nesustabdė Libijos tankų

Vakarų šalių lėktuvų smūgiai nesustabdė Muamaro Kadhafi tankų, apšaudančių sukilėlių kontroliuojamus miestus ir įsitvirtinusių strategiškai svarbių kelių susikirtime šalies rytuose.

M.Kadhafi tankai trečiadienį sutemus vėl įvažiavo į Misratos miestą ir pradėjo šaudyti netoli pagrindinės ligoninės, nurodė gyventojai ir sukilėliai. Šios atakos dieną buvo nutrūkusios dėl Vakarų pajėgų aviacijos smūgių.

Libijos pareigūnai nuvežė grupę žurnalistų į vieną ligoninę Tripolyje, kur jiems buvo parodyti 18 kariškių ir civilių gyventojų, esą žuvusių per Vakarų šalių aviacijos ir raketų smūgius praeitą naktį, apdegę lavonai.Tačiau M.Kadhafi ištikimų pajėgų snaiperių bombardavimas neįbaugino – jie vėl nesirinkdami šaudė į žmones trečiame didžiausiame Libijos mieste, pasakojo gyventojai. Vienas sukilėlių atstovas nurodė, kad snaiperiai nušovė 16 žmonių.

„Vyriausybės tankai artėja prie Misratos ligoninės ir apšaudo aplinkinius rajonus“, – sakė vienas gydytojas, kuriam pavyko prisiskambinti, tačiau telefono ryšys greitai nutrūko.

Šių pranešimų negalėjo patvirtinti nepriklausomi šaltiniai.

JAV kariškiai paskelbė sėkmingai užtikrinę neskraidymo zoną Libijos pajūryje ir pradėjo atakuoti M.Kadhafi tankus. Per pastarąją parą sąjungininkų lėktuvai surengė 175 reidus, ir jų 113 – JAV aviacija, nurodė vienas amerikiečių pajėgų vadas.

Didžioji Britanija ketvirtadienį pranešė iš „Trafalgar“ klasės povandeninio laivo paleidusi valdomas sparnuotąsias raketas „Tomahawk“ į Libijos priešlėktuvinės gynybos objektus, kartu su koalicijos partneriais įgyvendinant Jungtinių Tautų (JT) rezoliuciją.

Prancūzijos gynybos ministras Gerardas Longuet sakė, kad jos šalies pajėgos per pastarąsias tris dienas sunaikino apie dešimt Libijos šarvuotosios technikos vienetų.

Pasak ministro, JT Saugumo Tarybos rezoliucijoje „nurodoma, kad koalicija gali naudoti visas įmanomas priemones, siekiant apsaugoti civilius gyventojus. Šiuo metu gyventojams kelia pavojų tankai ir artilerija“, – G.Longuet sakė dienraščiui „Le Figaro“.

Libijos vyriausybė neigia, kad jos armija vykdo puolamąsias operacijas. Pasak pareigūnų, kariai tik ginasi, kai yra puolami sukilėlių.

Tačiau į pietvakarius nuo Tripolio esančiame az Zintano mieste vienas gyventojas sakė, kad M.Kadhafi režimas sutelkė daugiau karių ir tankų, kurie bombarduoja sukilėlių pozicijas.

Tuo tarpu sukilėlių pajėgos šalies rytuose tebėra sukaustytos prie strategiškai svarbaus kelių susikirtimo Adždabijos mieste, kurį jos jau tris dienas nesėkmingai stengiasi atkovoti.

Prancūzija žada tęsti antskrydžius Libijoje

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Alainas Juppe ketvirtadienį pareiškė, kad tarptautinės koalicijos aviacijos smūgiai Libijoje buvo „sėkmingi“ ir bus tęsiami, tačiau neigė, kad per šiuos antskrydžius žuvo civilių gyventojų.

„Mes tęsime antskrydžius“, – A.Juppe sakė radijui RTL, pabrėžęs, kad jų taikiniai buvo „tik kariniai objektai ir niekas kita“. Ministras pridūrė, kad šie reidai buvo „sėkmingi“ ir kad jie bus „tęsiami, kol bus būtina“.

Pasak A.Juppe, tarptautinės koalicijos operacijos prieš M.Kadhafi pajėgas tikriausiai truks dar kelias dienas ar savaites, tačiau nesitęs kelis mėnesius. Paryžiaus diplomatijos vadovas taip pat išreiškė viltį, kad kampanija Libijoje taps perspėjimu kitiems autokratiniams režimams, įskaitant Sirijos ir Saudo Arabijos.

A.Juppe šiuos komentarus žurnalistams išsakė ketvirtadienį prieš ES ir NATO viršūnių susitikimus, kuriuose tikimasi aptarti koalicijos oro pajėgų reidų Libijoje geresnio koordinavimo galimybes.

NATO planuoja perimti vadovavimą operacijoms

NATO planuoja įkurti vienoje Italijos karinėje bazėje štabą, kuris vadovautų karinėms operacijoms Libijoje, ketvirtadienį nurodė vienas diplomatas, tebevykstant diskusijoms, kas turėtų vadovauti šiai misijai.

Turkija trečiadienio vakarą blokavo naujas pastangas perduoti NATO vadovaujantį vaidmenį užtikrinant neskraidymo zoną Libijoje, reikalaudama nutraukti bombardavimus.Pagrindinis operatyvinis štabas įsikurtų NATO bazėje prie Neapolio. Ten pat veiktų jo padalinys, vadovaujantis karo laivyno operacijoms, o neskraidymo zonos palaikymo misijas prižiūrinti vadavietė veiktų Podžo Renatiko bazėje Italijos šiaurėje, pridūrė diplomatas.

Visas operacijas Libijoje kontroliuotų Belgijos mieste Monse įsikūręs NATO strateginis štabas – Vyriausioji jungtinių pajėgų Europoje vadavietė (SHAPE). Šią informaciją pateikęs šaltinis pageidavo neviešinti savo vardo, nes šis klausimas esąs labai jautrus.

Aviacijos misijas tikriausiai kontroliuotų štabas Turkijos mieste Izmire, tačiau kasdienėms taktinėms operacijoms tikriausiai vadovautų vadavietė Podžo Renatike.

Turkija trečiadienio vakarą blokavo naujas pastangas perduoti NATO vadovaujantį vaidmenį užtikrinant neskraidymo zoną Libijoje, reikalaudama nutraukti bombardavimus, kuriuos vykdo koalicija, vadovaujama JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos.

Diplomatas sakė, kad tarp NATO sąjungininkų artėjama prie kompromiso, kuris leistų kariniams smūgiams nepritariančioms šalims nedalyvauti tokiose misijose, tačiau jas palaikančios galėtų tęsti atakas.

Jungtinės Valstijos faktiškai vadovavo praeitą šeštadienį pradėtoms operacijoms Libijoje, tačiau Vašingtono pareigūnai sakė norintys artimiausiomis dienomis perduoti šią atsakomybę kitiems.

Kelios NATO šalys pageidauja, kad Aljansas perimtų vadovavimą šiai kampanijai, tačiau Prancūzija reikalauja palikti koalicijai misijos politinę kontrolę ir siūlo kariniam blokui prižiūrėti kasdienes operacijas.

NATO ambasadoriai ketina vėl susitikti ketvirtadienį, siekiant išspręsti šiuos ginčus.

Prancūzijos aviacija smogė oro pajėgų bazei Libijos gilumoje (papildyta 15.51 val.)

Prancūzijos karo lėktuvai smogė vienai Libijos oro pajėgų bazei, esančioje šalies gilumoje, ir numušė Libijos karo lėktuvą, pamėginusį pažeisti neskraidymo zonos draudimą.

Reuters/Scanpix nuotr./Prancūzų naikintuvas Rafale ant lėktuvneaio Charles de Gaulle denio
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prancūzų naikintuvas „Rafale“ ant lėktuvnešio „Charles de Gaulle“ denio

Prancūzų karo aviacijos smūgio taikiniu tapo karinė bazė, esanti už maždaug 250 kilometrų į pietus nuo Viduržemio jūros pakrantės, Prancūzijos ginkluotųjų pajėgų atstovas Thierry Burkhardas sakė žurnalistams Paryžiuje.

Th.Burkhardas tiksliai nenurodė vietovės, kurioje įvyko šis reidas. Pareigūnas pridūrė, kad kariškiai šiuo metu analizuoja antskrydžio rezultatus, tačiau jie liks įslaptinti.

Atstovas sakė, kad per pastarąją parą virš Libijos skraidė 30 Prancūzijos karo lėktuvų.

JAV elgiasi dviprasmiškai (papildyta 16.40 val.). Nors Jungtinės valstijos teigė norinčios sumažinti savo pajėgas Libijoje ir perleisti vadovavimą sąjungininkams, ketvirtadienį pasirodė kitokių žinių. Kol neapsisprendžiama, kas imsis vadovaujančio vaidmens, JAV pasielgė neprognozuojamai. JAV nusprendė skubiai permesti į Libiją papildomas jūrų pėstininkų pajėgas.

Karinio poralo DVIDS duomenimis, į Libiją papildomai išsiųsta 4000 jūrų pėstininkų. Jie permetami laivais-amfibijomis. Šie kariai buvo dislokuoti desantinėje grupėje „Bataan“. pasak JAV karinės vadovybės, kariai įvykdys bet kokią misiją. Taip pat ir humanitarinę, jei prireiktų.

Paaiškėjo, kaip prancūzai numušė Libijos karo lėktuvą (papildyta 19.40 val.). Prancūzijos naikintuvas paleido raketą į Misratos oro bazėje mėginusį nutūpti Libijos karo lėktuvą ir jį sunaikino, ketvirtadienį pranešė Prancūzijos ginkluotosios pajėgos.

Ginkluotųjų pajėgų atstovas sakė, kad draudimą skraidyti virš Libijos pažeidusį lėktuvą pastebėjo patruliuojantis naikintuvas.

„Prancūzų patrulis atliko ataką raketa „oras-žemė“, kai lėktuvas leidosi į Misratos oro bazę“, – sakė atstovas, skaitydamas ginkluotųjų pajėgų pranešimą.

Vakarų koalicijos lėktuvai ketvirtadienį toliau rengė operacijas Libijos gilumoje, Muamarui Kadhafi  ištikimoms pajėgoms per naktį vėl įžengus į Misratą ir užėmus pagrindinę miesto ligoninę.

Kiek anksčiau ketvirtadienį Prancūzijos ginkluotosios pajėgos pranešė, kad jau penktą dieną karinę operaciją prieš M.Kadhafi vykdančios Vakarų koalicijos prancūzų lėktuvai ketvirtadienio rytą atakavo oro bazę centrinėje Libijos dalyje.

Prie operacijos prisijungė ir Turkija (papildyta 20.30 val.). Turkijos parlamentas ketvirtadienį pritarė sprendimui prisijungti prie jūrinės Libijos blokados. Prie operacijos prisijungs keturios fregatos, vienas povandeninis ir aprūpinimo laivas.

Anksčiau oficialioji Ankara svyravo ir abejojo, ar reikia į Libijos karinę operaciją įtraukti daug šalių. dabar šis Turkijos žingsnis gali būti lemiamas NATO siekiant vadovauti operacijai „Odyssey Dawn“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius