-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libijoje per „pykčio dienos“ protestus žuvo devyni žmonės

Mažiausiai devyni žmonės žuvo Libijoje per pykčio dienos demonstracijas prieš autoritarinį lyderį Muamarą Kadhafi, kurias paskatino per regioną nusiritusi audringų protestų banga.
Neramumai Libijoje
Neramumai Libijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Mada Ramadanas Libija

„Septyni protestuotojai ketvirtadienį žuvo per demonstracijas Bengazyje“, kuris yra antras didžiausias Libijos miestas, pranešė vienas anonimiškumą norintis išsaugoti vietos gydytojas, bet nepateikė išsamesnės informacijos.

M.Kadhafi režimas, vadovaujantis šaliai nuo 1969 metų, stengėsi slopinti kylantį opozicijos judėjimą, organizuodamas Vyriausybės šalininkų demonstracijas sostinėje Tripolyje ir kituose miestuose.

Neramumai paaštrėjo opozicijai mobilizuojant savo šalininkus socialiniu tinklu „Facebook“ ir SMS žinutėmis. Šie veiksmai atkartojo įvykių scenarijus kitose Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų šalyse, kurie Tunise ir Egipte jau baigėsi režimų griūtimis.

Tačiau neramumai paaštrėjo opozicijai mobilizuojant savo šalininkus socialiniu tinklu „Facebook“ ir SMS žinutėmis. Šie veiksmai atkartojo įvykių scenarijus kitose Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų šalyse, kurie Tunise ir Egipte jau baigėsi režimų griūtimis.

Tuo tarpu Ženevoje įsikūrusi žmogaus teisių organizacija „Human Rights Solidarity“, remdamasi įvykių liudininkų pranešimais, nurodė, kad į rytus nuo Bengazio esančiame al Baidos mieste ant stogų pasislėpę snaiperiai nušovė 13 protestuotojų, o dešimtis kitų sužeidė.

Laikraštis „Quryna“, artimas M.Kadhafi sūnui Seif al Islamui, citavo oficialius šaltinius, kurie nurodė, kad al Baidoje žuvo tik du žmonės. Dienraštis pridūrė, kad šiame mieste vykusių neramumų priežastimi tapo policijos sprendimas uždaryti kai kurias vietos parduotuves.

Kaip rašo „Quryna“, kilus riaušėms buvo padegti keli automobiliai. Laikraštis citavo vieną „gerai informuotą saugumo šaltinį“, kuris sakė, kad dėl žmonių žūties al Baidoje buvo nušalintas vienas aukšto rangos vietos saugumo pareigūnas.

Tinklalapiai „al Youm“ ir „al Manara“ praneša apie „audringus susirėmimus“ opozicijos tvirtove laikomame Bengazyje, taip pat nurodo, kad per neramumus buvo sužeisti 35 žmonės.

Žmogaus teisių organizacija „Libya Watch“ informuoja, kad mažiausiai keturi žmonės žuvo, kai „saugumo ir sukarintos Revoliucinių komitetų pajėgos panaudojo kovinius šaudmenis, vaikydamos taikią jaunimo demonstraciją al Baidoje“.

M.Kadhafi režimo stuburu laikomi Revoliuciniai komitetai perspėjo neleisiantys prieš vyriausybę protestuojantiems demonstrantams „grobstyti žmonių pasiekimų ir kelti pavojų piliečių saugumui bei šalies stabilumui“.

Internete paskelbtuose vaizdo įrašuose matomas degantis pastatas ir dešimtys jaunuolių, veikiausiai susirinkusių al Baidoje ir skandavusių: „Žmonės nori nuversti režimą“.

„Quryna“ vyriausiasis redaktorius Ramadanas Briki sakė, kad kai kuriuose Bengazio rajonuose trečią dieną iš eilės vyksta protestai prieš M.Kadhafi ir aidi šūviai.

„Pirmą kartą išgirdome šaudant šiame mieste, – R.Briki sakė naujienų agentūrai AFP. – Padėtis sudėtinga, o mes negalime sužinoti, ar yra aukų.“

Prie teismo rūmų Bengazyje demonstraciją surengė teisininkai, kurie reikalavo Libijoje paskelbti konstituciją.

Kaip praneša „Quryna“, į pietvakarius nuo Tripolio esančiame Zentano mieste demonstrantai padegė policijos būstinę, teismo rūmus, vidaus saugumo pajėgų ir liaudies gvardijos postus, taip pat Revoliucinių komitetų biurus.

Tripolyje šimtai žmonių dalyvavo taikiame režimo šalininkų mitinge, kuris vyko netoli pajūrio esančioje Žaliojoje aikštėje.

Demonstrantai laikė plakatus su užrašais „Tautos tėvas Kadhafi“ ir „Liaudis palaiko revoliuciją ir jos vadą“, taip pat nešė šalies lyderio portretus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius