Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Muamaras Kadhafi: sukilimas Libijoje – pralaimėtas reikalas (papildyta 14.38 val.)

Libijos autokratinis lyderis Muamaras Kadhafi pareiškė, kad sukilimas prieš jo valdymą yra „pralaimėtas reikalas“. Tai M.Kadhafi sakė antradienį viename Italijos laikraštyje publikuotame interviu, kuriame taip pat pabrėžė, jog pasijuto „išduotas“ savo buvusio sąjungininko, Italijos vyriausybės vadovo Silvio Berslusconi.
Libijos sukilėliai
Libijos sukilėliai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sukilėliai „nebeturi vilties, dabar jiems tai jau pralaimėtas reikalas“, sakė Libijos lyderis interviu Milane leidžiamam dienraščiui „Il Giornale“.

Šį interviu M.Kadhafi davė tuo metu, kai jam lojalios pajėgos, praėjusią savaitę surengusios žaibišką kontrpuolimą, išstūmė sukilėlius iš Viduržemio jūros pakrantės miestų ir pasiekė svarbų persilaužimą mėnesį trunkančioje kovoje su opozicija, siekiančia nuversti keturis dešimtmečius šalį valdantį režimą.

Sukėliai turi „dvi galimybes: pasiduoti arba sprukti“, sakė M.Kadhafi ir pridūrė: „Šie teroristai naudojasi civiliais žmonėmis, tarp jų moterimis, kaip gyvaisiais skydais“.

„Jeigu jie pasiduos, mes jų nenužudysime“, – pabrėžė Libijos lyderis.

M.Kadhafi taip pat griežtai atmetė bet kokią galimybę tartis su sukilėliais. „Neįmanoma derėtis su teroristais, kurie susiję su Osama bin Ladenu“, – pabrėžė Libijos vadovas.

„Jie patys netiki dialogu“, – pridūrė jis. Tarptautinė bendrija „nežino, kas iš tiesų vyksta Libijoje“, sakė M.Kadhafi ir pridūrė: „Žmonės yra su manimi, visa kita – propaganda“.

Pasak jo, Bengazio gyventojai „bijo šių žmonių, ir mes privalome juos išvaduoti“. „Žmonės prašo mūsų įsikišti“, – pabrėžė M.Kadhafi. Jis taip pat sakė, jog nusivylė Italija, pagrindine Libijos partnere, kuri nusprendė palaikyti tarptautinės bendrijos poziciją.

„Esu sukrėstas. jaučiuosi išduotas“, – sakė M.Kadhafi. „Libijos žmonėms derėtų peržiūrėti ekonominius, finansinius ir saugumo ryšius su Vakarais“, – pridūrė jis.

Libijoje sukilėlių užimtam miestui suduoti smūgiai iš oro

Libijos lyderiui Muamarui Kadhafi lojalios pajėgos antradienį surengė mažiausiai keturias oro atakas rytiniame šalies mieste Adždabijoje, pranešė arabų palydovinė televizija „al Jazeera“.

Adždabija iš oro buvo atakuota ir pirmadienį. Adždabija yra paskutinis opozicijos kontroliuojamas miestas pakeliui į Bengazį, kurį sukilėliai paskelbę šalies sostine de facto.

Prancūzijai dar nepavyko įtikinti G–8 dėl būtinybės paskelbti Libijoje neskraidymo zoną

Prancūzijai dar nepavyko įtikinti savo partnerių Didžiojo aštuoneto (G–8) šalių grupėje paremti Paryžiaus siekį, kad Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba paskelbtų oro erdvę virš Libijos teritorijos neskraidymo zona.

Tai antradienį pareiškė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Alainas Juppe. „Kol kas dar jų neįtikinau“, – sakė A.Juppe radijui „Europe 1“ per Paryžiuje vykstančias G–8 šalių derybas, kurios prasidėjo pirmadienį vakare.

Šiose derybose Paryžius siekia susitarimo dėl neskraidymo zonos paskelbimo, tačiau tam kol kas nepritaria kai kurios Prancūzijos partnerės, pavyzdžiui, Rusija ir Vokietija.

Prancūzija ir Didžioji Britanija garsiausiai tarp didžiųjų Vakarų valstybių ragina nustatyti Libijoje neskraidymo zoną, kad būtų suvaržytas Muamarui Kadhafi lojalių pajėgų puolimas, o jo aviacija negalėtų nevaržomai atakuoti sukilėlių.

Paryžius ir Londonas netgi pateikė pasiūlymą apsvarstyti tikslinių atakų galimybę.

A.Juppe interviu taip pat sakė, kad G–8 kol kas laikosi skirtingų pozicijų ir dėl galimos karinės intervencijos Libijoje.

JT pasiuntinys Tripolyje pareikalavo nutraukti Libijos konfliktą

Jungtinių Tautų specialusis pasiuntinys Libijos konfliktui spręsti pirmadienį atvyko į Tripolį ir pareikalavo nutraukti smurtą bei garantuoti nevaržomą priėjimą prie civilių gyventojų, kad jiems būtų galima teikti pagalbą, pranešė pasaulinės organizacijos atstovas spaudai.

Pasiuntinys Abdul Ilah Khatibas susitiko su Muamaro Kadhafi režimo užsienio reikalų ministru ir pakartojo JT generalinio sekretoriaus Ban Ki–moono išsakytus reikalavimus „nedelsiant nutraukti“ smurtinius veiksmus prieš opoziciją, sakė JT atstovas spaudai Farhanas Haqas.

Buvęs Jordanijos diplomatijos vadovas, kuriam buvo patikėta politinė ir humanitarinė misija nutraukti priešiškų stovyklų karo veiksmus ir atverti priėjimą prie civilių gyventojų, „paragino valdžią bendradarbiauti sprendžiant žmogaus teisių ir humanitarines problemas“, nurodė JT atstovas.

„Specialusis pasiuntinys paprašė, kad Libijos vyriausybė leistų nevaržomai veikti visoms atitinkamos JT agentūroms, kad jos galėtų padėti Libijos žmonėms ir palengvinti visų nukentėjusiųjų kančias“, – sakė F.Haqas.

JT pasiuntinys susitiko su užsienio reikalų ministru Mussa Kussa ir kitais aukštais režimo pareigūnais, kurie jį patikino, kad vyriausybė „visapusiškai bendradarbiaus“ su JT Žmogaus teisių tarybos įsteigta komisija, kuriai pavesta ištirti įvykius Libijoje.

Per antskrydį sukilėlių užimtame Libijos mieste žuvo žmogus

Libijos lyderiui Muamarui Kadhafi lojalių pajėgų aviacija antradienį iš oro apšaudė sukilėlių kontroliuojamo rytinio Adždabijos miesto apylinkes.

Per antskrydį žuvo vienas kovotojas ir dar vienas buvo sužeistas, pranešė liudininkai ir medikai.

Žuvusio 31 metų Wajido al-Hasi kūną į ligoninę ant smarkiai apgadinto automobilio užpakalinės sėdynės atvežė jo bendražygiai. Ligoninės medikams į plastiko maišus renkant sudarkyto W.al-Hasi kūno dalis, aplink susibūrė įtūžusių žmonių minia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius