Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libijoje žuvo du garsūs Vakarų šalių fotožurnalistai

Du Vakarų šalių fotožurnalistai, tarp jų vienas „Oskarui“ nominuotas dokumentinių filmų režisierius, trečiadienį žuvo apsiaustame Libijos mieste Misratoje, kurdami reportažą apie sukilėlių kovas su režimo pajėgomis.
Libijoje žuvo garsūs fotožurnalistai Timas Hetheringtonas ir Chrisas Hondrosas
Libijoje žuvo garsūs fotožurnalistai Timas Hetheringtonas ir Chrisas Hondrosas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dar du šios grupės reporteriai buvo sužeisti.

Tarp žuvusiųjų – Didžiojoje Britanijoje gimęs Timas Hetheringtonas, kuris buvo vienas iš dviejų dokumentinio filmo „Restrepo“, pasakojančio apie JAV karių tarnybą viename priešakiniame poste Afganistane, režisierių. Jungtinėse Valstijose esanti T.Hetheringtono atstovė Johanna Ramos-Boyer nurodė, kad žurnalistas žuvo vieninteliame Libijos vakaruose sukilėlių tebekontroliuojamame mieste, kurį jau kelias savaites apšaudo vyriausybės pajėgos.

Kartu su britu žuvo Niujorke dirbęs fotonaujienų agentūros „Getty Images“ fotografas Chrisas Hondrosas, kurio nuotraukos būdavo spausdinamos didžiuosiuose pasaulio žurnaluose ir laikraščiuose. Jis buvo pelnęs garbingų apdovanojimų, tarp jų Roberto Capos aukso medalį – vieną labiausiai prestižinių karo fotožurnalistikos apdovanojimų.

Žurnalistų gyvybes nusinešusio incidento Misratoje aplinkybės kol kas neaiškios. T.Hetheringtono šeimos paskelbtame pranešime sakoma, kad jis žuvo sprogus raketinio granatsvaidžio sviediniui.

Dienraštis „The Washington Post“ rašo, kad šie žurnalistai buvo išėję su grupe sukilėlių kovotojų į Misratos centre esančią Tripolio gatvę, kurioje pastaruoju metu vyko vieni iš įnirtingiausių susirėmimų.

Fotonaujienų agentūros „Panos“ fotografas G.Martinas ir kitas fotožurnalistas Michaelas Christopheris Brownas taip pat buvo sužaloti skeveldrų, sakė gydytojai.

Kai greitosios pagalbos automobilis ruošėsi išvežti sprogimo sužalotą T.Hetheringtoną ir kitą britų žurnalistą Guy Martiną, vienas amerikietis fotografas, kurio neperšaunama liemenė buvo aptaškyta krauju, pareikalavo, kad vairuotojai grįžtų paimti kitų nukentėjusiųjų, nurodė „The Washington Post“.

T.Hetheringtonas, kuriam smarkiai kraujavo koja, mirė praėjus maždaug 15 minučių po to, kai buvo atvežtas į medicinos postą. Tuo tarpu Ch.Hondosas mirė dėl sunkaus smegenų sužalojimo, kai jam į galvą pataikė skeveldra, pridūrė dienraštis.

Fotonaujienų agentūros „Panos“ fotografas G.Martinas ir kitas fotožurnalistas Michaelas Christopheris Brownas taip pat buvo sužaloti skeveldrų, sakė gydytojai.

Libijos lyderio Muamaro Kadhafi pajėgos suintensyvino jau kelias savaites vykstančias atakas trečiame didžiausiame šalies mieste. Pasak liudininkų ir žmogaus teisių organizacijų, gyvenamieji kvartalai apšaudomi tankų ir reaktyvinės artilerijos sviediniais.

NATO vadai pripažino, kad Aljanso aviacija tik iš dalies padeda apsaugoti civilius gyventojus šiame mieste, nors šis uždavinys yra esminė tarptautinės koalicijos misija.

40 metų T.Hetheringtonas likus parai iki žūties savo svetainėje socialiniame tinkle „Twitter“ rašė: „Esu apsiaustame Libijos mieste Misratoje. Beatodairiškas Kadhafi pajėgų apšaudymas. NATO – nė kvapo.“

Kaip nurodo Niujorke įsikūręs Komitetas žurnalistams ginti, anksčiau per konfliktą Libijoje žuvo du kiti reporteriai. Kovo 19 dieną nežinomas užpuolikas nušovė Libijos internetinės televizijos „al Hurra“ įkūrėją Mohammedą al Nabbousą sukilėlių sostinėje Bengazyje, o televizijos „al Jazeera“ operatorius Ali Hassanas al Jaberas žuvo patekęs į pasalą netoli Bengazio kovo 13 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius