-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libijos laivas po Izraelio įspėjimo Gazai skirtą pagalbą atgabeno į Egiptą

Libijos laivas, kuris ketino mėginti pralaužti Izraelio vykdomą Gazos ruožo blokadą, trečiadienį atplaukė į Egipto uostą, kai buvo sutarta, kad jo gabenamas humanitarinės pagalbos krovinys palestiniečių anklavą pasieks per Egipto teritoriją, pranešė AFP korespondentas.
„Amalthea“ įgula nusprendė neplaukti į Gazos ruožą, bet savo krovinį iškrauti Egipte.
„Amalthea“ įgula nusprendė neplaukti į Gazos ruožą, bet savo krovinį iškrauti Egipte. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šios naujienos išsklaidė būgštavimus, kad gali kilti nauja konfrontacija tarp aktyvistų ir Izraelio karinio jūrų laivyno, kuris grasino panaudoti jėgą reikalaudamas, kad laivas arba būtų apgręžtas, arba plauktų į Egiptą.

Laivą išsinuomojusi labdaros organizacija Kadhafio fondas nurodė, kad gavo Kairo ir vieno „Europos tarpininko“ garantijas, jog Izraelis leis nugabenti į Gazą šį 2 tūkst. tonų sveriantį krovinį, kurį sudaro maisto atsargos ir vaistai.

Libijai taip pat buvo uždegta žalia šviesa „iki žiemos išleisti 50 mln. JAV dolerių gyvenamųjų namų statybai Gazos ruože“, sakė fondo vykdomasis direktorius Yussefas Sawanas ir pridūrė, kad labdaros organizacija dar nupirks 500 surenkamųjų namų.

Kiek anksčiau Egipto užsienio reikalų ministras Ahmedas Abul Gheitas sakė, kad Kairas gavo prašymą leisti laivo „Amalthea“ krovinį nugabenti į Gazą per Egipto teritoriją.

„Kai tik laivas atvyks į Arišą, Egipto pareigūnai iškraus krovinį ir perduos pagalbą Egipto Raudonajam Pusmėnuliui, kuris pristatys ją palestiniečiams“, – sakė ministras.

Uosto pareigūnai sakė, kad „Amalthea“ krovinys turėtų būti iškraunamas ketvirtadienį.

Aštuoni Izraelio karo laivai – keturi iš vienos pusės ir keturi iš kitos – lydėjo Libijos pagalbos laivą, kad iškilus būtinybei užkirstų jam kelią pasiekti Gazos pakrantę, agentūrai AFP sakė Y.Sawanas.

„Fondas, rūpindamasis visų laive esančių žmonių saugumu, priėmė sprendimą plaukti į Arišą“, – pridūrė jis.

Gegužės 31 dieną žydų komandosai šturmavo laivų flotilę, kuri į Gazą plukdė humanitarinės pagalbos krovinį. Per šią operaciją, kuri sulaukė griežto tarptautinės bendrijos pasmerkimo, žuvo devyni turkų aktyvistai.

Tarptautinė kritika dėl kruvinos komandosų operacijos paskatino Izraelį sušvelninti ketverius metus trunkančią Gazos, kurią kontroliuoja palestiniečių islamistų judėjimas „Hamas“, blokadą.

Izraelis tvirtina, kad dabar į Gazą draudžiama įvežti tik ginklus ir karinės paskirties medžiagas.

92 metrų ilgio laive „Amalthea“, kuris praėjusį šeštadienį išplaukė iš Graikijos, yra 12 žmonių įgula, taip pat devyni keleiviai: šeši Libijos piliečiai, nigerietis, marokietis ir alžyrietis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius