-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Libijos LNT išrinko naujos vyriausybės vadovą

Libijos Laikinoji nacionalinė taryba (LNT) pirmadienį išrinko technokratą ir verslininką vadovauti Libijos laikinajai vyriausybei po to, kai NATO užbaigė savo karinę misiją šalyje.
Abdelis Rahimas al-Kibas
Abdelis Rahimas al-Kibas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Iš Tripolio kilusį Abdelį Rahimą al-Kibą LNT per viešą balsavimą išrinko ministru pirmininku. Jis nurungė keturis kitus kandidatus ir pelnė 26 balsus iš 51.

„Šis balsavimas rodo, kad Libijos piliečiai sugeba kurti savo ateitį“, – po balsavimo pareiškė LNT pirmininkas Mustafa Abdelis Jalilis.

Manoma, kad artimiausiomis dienomis naujasis premjeras suformuos ministrų kabinetą, kuris vadovaus Libijai pereinamuoju laikotarpiu ir rengs šalį visuotiniams rinkimams.

Mokslininkas ir turtingas verslininkas A.R.al-Kibas, būdamas Muamaro Kadhafi priešininku, dešimtmečius praleido užsienyje, kol prisijungė prie demokratinės opozicijos. Jis teikė dosnią finansinę paramą LNT.

A.R.al-Kibas – elektroninės inžinerijos profesorius.

„Mes gerbiame ir atsimename revoliucionierius, kurių niekada nepamiršime. Mes nepamiršime jų šeimų, – sakė jis. – Aš kreipiuosi į juos žodžiais, kad Laikinoji nacionalinė taryba nepamiršo ir nepamirš jų, kaip nepamirš jų ir naujoji vyriausybė.“

LNT žada surengti rinkimus į Nacionalinę asamblėją po aštuonių mėnesių. Po to metus Asamblėja rengs konstituciją, artėjant prezidento rinkimams.

„Pereinamasis laikotarpis turi savo uždavinių. Aišku, mes glaudžiai dirbsime su LNT ir klausysime Libijos liaudies“, – sakė A.R.al-Kibas, kai 26 iš 51 LNT nario pirmadienį išrinko jį į premjero postą.

A.R.al-Kibas, būdamas mokslininkas ir verslininkas, didelę gyvenimo dalį praleido už Libijos ribų ir mokėsi JAV. Sukilėliai dėkingi „tyliam ir geranoriškam“ A.R.al-Kibui už tai, kad jis, pasak jų, padėjo finansuoti sukilimą prieš M.Kadhafi.

Naujasis premjeras žada sudaryti ministrų kabinetą per dvi savaites. Jis nepaskelbė konkrečių ateinančių mėnesių planų, bet patikino, jog nuogąstauti, kad bus peržiūrėtos sutartys su užsienio naftos bendrovėmis, nėra pagrindo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius